IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Thursday, December 30, 2010

Kepochi diet aku

ok meh aku nk share kt korang diet ape aku tgh folow
aku dapat ni pn dr my laling fieza..tq yang :-)

nama diet ni DIET ATKINS
ape kebenda tu??? ha pegi la baca btol2 ye..
kalo bleh baca 1 blog tu..br korang bleh komen
hahaha

yang pasti aku da try diet ni 2 hari belive it or not berat aku da jd 52KG
sumpah xtipu..tak tau la kalo scale umah aku rosak kan

dan paling best aku tak lapar pn.sebab diet ni tak bg body berada dlm mode lapar
see, best kan utk org pelahap mcm aku
hahahaa


*eh tapi ni xde effect aku nk cr pemenang GA ye..moh bg lagi kata2 semangat utk aku
ko nk bg kata semangat byk kali pn xpe :-)

ckp la chaiyokk syana kalo ko kurus nnt bleh pakai kebaya ketat..hahaha gitu

Aku da tua :(

morning!!!!!

tahniah team bola sepak malaysia yg menang malam tadi...suke aku
bangga aku dgn dorg..dan paling best ESOK CUTI!!!!!
tq football team :-)

ni aku nak habaq mai 2/1 depan ni aku 30 tahun
OMG!!!

ape azam tahun baru & azam nak masuk 30tahun????
azam tahun lepas pn aku x sure ape aku azam..hahhaaa

ok azam tahun ni aku nak jadi lebih sehat...sehat tu bukan "sehat" ye..
sehat btol2 sehat..ye la da masuk angka 3 kan..so mmg da msk alam kertu la :p
*terima kenyataan ye*

nak la jd org tua yang gojes & vogue kan..hehhee
takmo la jd xsehat...

nak la jd org tua lentik gini...tp idok la nak jd seksi gini
:p


skrg ni aku nyesal sbb tak ikot jejak langkah mama & adik beradik dia
dorg ni mmg jaga sgt2 badan mereka..makan jamu la sume

aku dulu masa remaja mama selalu suh makan jamu mustika ratu tu
tapi makan sekali dua teros ngelat skip makan :p
skrg padan muke

ni bawah ni mama & adik beradik dia



ko tgk mama..aku kagum ngan dia jaga badan
tapi selalu aku usik dia, cakap "mama bukan kurus ah..mama kecut.."
hahahaa ampon mama :-)


mama smp skrg makan jamu
pastu dia kan kalo over makan ke kan, sure peluh2 dahi rasa nk pitam
so mmg mama makan sket gile...kalo dia makan byk tu kitorg yg risau
hahahaa


so da tua2 ni azam aku nak jaga badan aku..ye la, badan ade 1 jek..
1 ni rosak mmg disaster la kite..hehee
ye la maksud nye bile penyakit dtg br kite nk sedih2 kan

& aku nak jaga berat body aku utk suami terchenta
even dia xsuke aku kurus sgt, tapi dia pn xgemor la nk tgk aku gemok gedempol kan
so dalam beberapa minggu ni korg akan dengar kesah diet aku je la ye
hahhaaa
-aku da start diet..aku jumpa diet yang sangat sesuai utk diri aku.alhamdulillah aku da folow 2hari :-)
nanti aku share ye

Tuesday, December 28, 2010

Misi aku bermula

morning!!!
ok tq pada yg sudi join GA aku
GA tu win2 situation la..sbb korg join bg aku semangat sape paling best dpt hadiah
aku plak insya Allah akan amik semangat ko tu so bleh kurus selim
hahahaaa

ok b4 mulakan journey nk kurus, baik aku letak gambar sebelum kan
nanti later2 ntah tahun bile aku letak la gambar aku kurus plak
ok aminnnnn

ni gambar terbaru aku
ok berat terbaru 55KG..aku lupe plak nak snap gambar no kt penimbang
xpe la nnt berat da turun aku kasi show off ye

aku rasa prob aku nikan besar kt bahagian atas..
ce tgk gambar bwh ni

tang kaki tu ala2 selim..hahaha tp tang atas tu besar gabak kan

28/12/2010
tinggi: 150cm
berat: 55KG

target aku nk turun dlm 45-50kg la..in between tu la
so kite tggu la berjaya atau tak aku kurus pada 10/1/2011
pastu time tu kite tgk sape pny komen paling melekat kt hati & kepala otak aku ye

Monday, December 27, 2010

Sape nak hadiah???

aku dok terpikir2 nak buat GA ni
sempena bday aku 2/1 nanti...heheee patut bday girl dapat hadiah kan???
tp tak pe la, kite kasi terbalik ek
bday girl plak kasi hadiah..no hal punye :-)

ok bg aku pk sat nak buat contest ape..yang simple2 ke yang susah2
hadiah plak kena la tgk susah ke senang kan contest tu
kalo susah kena buat entry bagai tak gamak lak aku nk bg yg simple2 jek

ok sat nak pk :-)

Dari kecik gini la caranya

morning!!!!
ni aku nak story pagi2 ni ngan korang pasal bday celebration
bday aku utk tahun 2010 da lepas ye :p

ni aku celebrate bday utk 2011..hahaaa advance gile kan
mmg every year gini wey kalo celebrate dlm family aku

sebab...ha tgk kek bawah ni

sebab, bday kak phira 22/12
bday aku 2/1...so mau jimat kite kasi combine sudah
nape tak buat bulan 1 nanti??? ntah mmg gini dari kecik mesti celebrate bulan 12

hahaa aku suke jek..kan ke gelojoh nak dpt hadiah :p

so tahun ni kite celebrate ari sabtu lepas bertempat di umah mama
ala xde nye party2 bagai..makan family2 sajok..family aku pn da penuh da umah mama tu

makanan malam tu ditaja oleh ejam & watie...so itu la hadiah dr dorg :-)
TQ korang

wahhh jangan xtau, family aku pn peminat DOMINOS..
sebab senang mau order & sedaappppp



Phira & Shana :-)
mmg kakak aku lagi kurus ok dr aku..hahaaa (mode: jeles :p)


ok meh aku show off hadiah aku dapat..
gile best dpt hadiah awal..hahaaa

ni Blender kak Phira bagi
aku mintak perfume xdapat..hahahaa
TQ kak



ni Rice Cooker mama bagi

hadiah2 ni xde seprise2 ye..aku da tau ape dorg nak bagi sbb mmg aku mintak
hahhaaa..kire mcm b4 beli hadiah tu dorg tanya la nk ape???
macam kak phira, mama bagi set tuperware
aku bagi periuk 8.5L
da tua2 ni hadiah pn lebih ke arah rumah..hahahaa
so jimat duit xyah beli baru :-)
ni aksi cousin2 bermain
Iman redha jek..heheee

time tu mmg adief elok jek belai2 rambut Iman

tgh elok2 belai tu, bleh plak dia geram nk tepuk muke Iman
hahahaa teros sume kelam kabut

hahaaa kelakar tgk gambar ni..sume panik..Iman & kakak sofea relax jek
mcm xde ape berlaku

-korang jgn la wish bday aku kt sini..tunggu la 2/1 nanti ye..hahaaaa
yang ke berapa???? tunggguuuuuuuuuu

Friday, December 24, 2010

Jalan2 pasar malam pastu masak

hehee kali ni entry asal ade je la
ni kesah gi pasar malam pastu aku masak..hahhaa loser gile entry

Iman suke la jalan2 gini..dia kan kepochi suke tgk org :p


skrg ni aku ade azam baru..ecewahhh
azam nak rajin masak bg suami gemok..hahaa


suami request nak makan hati lembu, so kite masak hati ye
ni hati masak kicap..mmg minggu ni menu berasaskan HATI!!!
up kan dgn sayur sawi..


-hari ni hati masak ape plak ek??? hati msk sambal sedap ke???

Batang ape ni???

eh ke sayur ye???
ko tgk gambar bawah ni....ko tau tak nama benda ni.sayur ke?? ke kacang..
kalo sayur kena ade daun kan..kacang kott..macam kacang bendi


pernah tgk tak??? aku jumpa ni kat pasar malam ari tu..
aku ingat lagi kecik2 dulu mama selalu masak benda ni..letak dalam kari
so aku pn gamble je la beli. 3 batang tu RM2 ko..

pastu mcm ingat2 lupe cara nk potong dia



see da siap!!! ha gitu la rupe paras batang ni bile da join sekali ngan ikan tu
aku rasa kt kedai mamak pn selalu letak benda ni..



pastu aku up sekali ngan hati lembu goreng kunyit


minggu ni mmg roh rajin masak merasuk aku..nnt aku show off lagi ape yg aku masak
ttibe rajin plak masak..hahaa sbb ape tau
ari tu aku baca blog sape ntah, kabo baik masak b4 laki cari lain..hahahaa
gerun!! :p

Jumpa Kak Limah

haiiiii...ok semalam da cuti, so ari ni rasa lebih fresh :-)
sori la tak update 2 hari jiwa agak kacau sket

tapi hari ni da ok da ..ceria di pagi Jumaat

semalam aku saje amik cuti nak release tension.bukan gi holiday pun saje pusing2 area sini makan2 & tengok movie

mula tu aku ngendeng ngan syarul nk gi sorang..tp biasa la pakcik tu, dia bukan nye nak lepas kan aku kalo gi tgk wayang sorg2...agaknye dia tau bini nye penakut dlm gelap..hahaaa

so terpaksa ajak mai..mai suke kan mai????

da beli tiket cerita Hantu Kak Limah tu teros ajak mai makan kt GARDEN
sbb da buntu xtau nk makan mana



amik 1 set jek (Spageti Marinara) share 2 orang
bajet bajet..hahaa



Ini la MAI..adik bongsu aku..tinggi dari aku tapiiii manja ke main
dia ni next year form 5..


dan budak ni hantu spageti..pegi mana2 sure oder spageti



da abis makan teros laju2 ke Cathay e@ curve
Kak Limah da tunggu tu


enjit2 semut sape sakit naik atas....hahahaaa

-frust sbb NGANGKUNG da abis.xde kat cathay ni da :(

Tuesday, December 21, 2010

Besar da anak aku

huhu ttibe sebak tgk gambar iman duduk
ala duduk dlm bumbo seat je..hahhaaa bukan bleh dok sdiri lagi pn



perkembangan Iman 5months ++ :

1)galak sgt sekarang ni kalo org agah dia..gelak2 beria
kadang tu mcm gelak terpaksa jek..hahaa takut org yg agah tu kecik ati

2) mulut makin bising gaya mcm nk sembang sangat2 da ha..da ade la bunyi ba..ba..baa
aaa..aaa.aa

3) alhamdulillah kurang la ragam dia ni (harap smp besar la)..kalo nangis tu ade la benda serius tak kena tu

4) pandai hargai duit umi & papa..sebab ape tau..hahaa kt umah babysitter dia xmo tido siang..asyik nak main jek.jenuh la org tua tu jaga..
tapi kalo ngan aku weken bleh plak tido siang iman ni..bijak ek dia tau umi & papa nye bayar mahal2 kt org so dia pulun lanyak org tu..hahaaa

5) da kenal ape itu botol susu..bile aku tunjuk jek teros excited nk susu..siap ngan mulut dok nganga2..hahaa

6) bleh la menyusur tapi xla pegi jauh mana pn..takat kuar track toto je la

7) air liur sgt cemerlang jejehnye..suke buat buih2 pastu sembur2.haaisshhh


8) pandai main sorang2..so tak perlu la nk belek dia sepanjang masa..letak jek atas tilam aku bleh buat keje lain..agaknye baby yg maknye keje mmg gitu kot..dia tau maknye bz benda lain.so pandai2 la bawak diri ye

9) minum susu fomula 6oz utk 6jam..so far ok xde la tanda2 tak cukup susu ke ape.so later2 la start solid food..aku tak tau nape badan dia domok2..sbb xla terlebih susu ke ape..hahaa
takpe jani sehat :-)

-ok tu je yg aku ingat..lebiu my son..ewahh

Cerita disebalik sterilizer

morning korang!!

aku nak share cerita pasal sterilizer kat bawah ni

benda ni aku beli dari watyizhar..member PCM :-)
aku beli time ni RM50 jek.murah kan

masa aku beli ni, aku blom peknen lagi tau.buat IVF pn x lagi..tapi sbb time tu waty ni tanya aku nk beli tak sbb dia beli banyak time kt wh sales
so dia kasi murah2 jek sbb da abis warranty

aku pn beli la sbb ko tau la aku ni pantang brg2 murah kan.time bajet beli nk bg family2 terdekat kot ade yg peknen ke kan
so bleh la kasi as hadiah
tapi nan ado..hahaaa

tersimpan la benda ni bwh katil..berhabuk la kotaknye
rasa setahun gitu kot aku beli baru Iman kuar..lama ok aku simpan

skrg ni benda ni elok molek lg aku guna.mmg wajib aku steril botol iman lepas basuh
ni kirenye benda 1st aku beli untuk Iman
even time tu xpasti ade rezeki dpt anak ke tak..

kepada member2 aku yang xde rezeki lagi, aku doakan korang x give up ok
insya Allah ade rezeki korang..kite tak tau ape yg Allah susun utk kite
tapi xsalah kalo kite mengharap & berusaha..yang lain beserah kat Allah

yang penting, ape pn treatment korang buat, please ye berehat secukupnye, jgn pk benda lain selain diri sdiri & bakal baby dlm perot tu
yang nak tau pasal IVF bleh email aku: syanasaid@gmail.com

Monday, December 20, 2010

Kesian nye anak aku

kesah hari sabtu lepas..b4 gi umah makmok, bawak iman gi cucuk dulu
cucuk utk 5bulan :-)

aku suke bwk iman gi cucuk ari sabtu or ari aku cuti.sbb aku bleh pantau kot2 dia demam ke kan
kot dia meragam ke biar la aku yg handle

ni ha budak bulat atas scale
Iman 5Months = 8KG
ok la tu kan :p

time ni kul 12pm ++
lepas bangun mandi pagi tu iman xtido..so ni mmg time tido dia la.tu yg dok nyotnyot puting

ni dok sebok tgk kakak nurse tu
kemain oh iman ni..pantang tgk "kakak2" sure dok nk tengookkk jek

hahhaa selama ni injet xnangis..kali ni amik ko dia pny tarik smp bengkak2 mata
hahhaaaa..agaknye da tau erti kesakitan kan :p

tapi lepas dukung jek teros senyap..cuma sedu2 jek
aloooloo manja nye
tu tgh meratap nasib diri la tu..hahaa



smp merah2 pipi..
hero manja papa ni



see, kejap jek sakit tu..teros ligat lepas nampak aku snap2 gambar..hahaa

nak balik awal la ari ni..ttibe rindu kt Iman plus dia xsehat lepas cucuk tu
malam2 pn selsema..nak balik la :(

Laksa Johor @ Makmok's

ok ni bukan nk review kedai makan ok :p

sabtu lepas aku gi lepak2 umah makmok kt Bukit Jelutong
ingat kot lepak2 kosong..rupenye dia masak laksa johor
terbaekkk wokkkk

aku tambah 2 kali ok
aku kalo kt kedai ke kan mcm laksa shack ke xpernah order laksa johor
tapi kalo makmok buat ni mmg feveret anak2 sedara la



mula tu meriah, ade mak2 sedara lain gak
tp lupe nk snap2 gambar :p
cantek oh umah makmok..



ini lah makmok saya :-)
tudung tu dr syalia-shoppe


every year kan kalo raya, sure umah makmok jd tempat family aku posing2 amik gambar family

sebab makmok mmg akan tukar deco2 umah dia kalo hari raya
best!!! mcm studio :-)


aktiviti kat umah makmok:
1) makan laksa johor
2) gosip2
3) ade jualan tudung :p
4) makmok selongkar lemari, bg baju2 dia (part paling best)
hari ni aku pakai baju yang makmok kasi..tak bleh tunjuk gambar sbb plan nk pakai gi wedding next weken :p