IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Tuesday, July 31, 2012

Aktiviti di kampung

ok stop jap gambar makanan
kang ada yg pengsan sbb lauk ari ahad aku masak tu lagiiii sedap
hahahaa

ni anak adik syarul
marsya namanye
comel kan???


Pak ngah la rajin melayan dorg
sume sebok nk main bunga api..
tu kenit tu paling hover
siap nk pegang api tu...haiishh budak baya ni mana tau bahaya tu ape


tu kena pegang tangan nye
kalotak selamber jek nk pegang api

pastu pak ngah bawak gi main2 kt pekan tepeng
hahaa saje nk membuang masa
dok peruk kt umah pn lagi rasa lama masa berjalan
so bile kuar gini tup2 da waktu buke posa

ni time kt Manjaku
beli barang Avent..bawak barang Avent yang lama, boleh dpt diskaun 40%
sgt2 berbaloi
Promo ni sampai 30 July
hehee da abis da smlm..rugi sape tak terjah 
ok tu je la aktiviti nye

*hari ni rasa letih sgt..ngantuk jek mata ni
tekak rasa perit, hidung gatal..ni dapat air Ribena elok la ni..huhu nak cari ribena la buke kang



Sambal Ikan Sembilang ~ Kat rumah ibu mertuaku

Morning!!!
takpe kan nk tayang gambar makan2
bile lagi nk tayang makanan aku masak
mak bukan selalu masak pun kan

so inilah saat2 korg bleh nampak aku ni terer gak masak
hahahaa ok lagi kelakar bile puji diri sdiri

ni iftar hari Sabtu lepas
kan aku balik Tepeng..so kasi chan la mak aku tu rehat dr masak2
makanye meh sini aku masak kan
sedap tak sedap belakang kira..
janji sume lauk terhidang atas meja :-)


yang ni Sambal Ikan Sembilang
feveret syarul setiap kali balik kampung
tp aku masak aritu kering sgt
x de kuah
tapi sedapppp

Sup sayur petola

Ayam masak sos tiram

Petai rebus 

Ikan bakar 

da gaya mcm masak kt dapur masterchef plak
mana tak nye, b4 tu kami kuar gi Tesco, balik umah da kul 5 lebih
kuar peluh2 jantan aku masak kelam kabut

nasib sempat siap..
best gak masak2 aritu sbb rasa lama x masak

tapikan, sebenarnye, masak time tgh puasa lagi best
sbb kite tgh lapar, pastu rasa mcm teruja jek nk masak
tu yg aku over rajin buat sorg2 sume tu


kalo tak, ko ingat aku ni mithali sgt??
takat potong2 bawang jek la..sbb mak aku tu masak lagi sedap
tapi kali ni, rasa kesian plak tgk dia letih..

oo hari ahad pn aku masak gak kt tepeng nun
entry sat lagi aku tunjuk ek

hamboii kemain ko....


Monday, July 30, 2012

Ustaz Syamil Iman - Insya Allah

assalamualaikum.....

hajii....mau pegi mana tu????


hahahaa..cute gile anak aku ni
hahahaa ok kelakar bile puji anak sdiri terang terangan
hahahaa gelak lagi

ni ha, gambar kt kampung weken ari tu
sebok nk ikut papa ngan wan gi masjid
dok selongkar almari jumpa jubah abang sedara nye
muat2 ha..

jom gi solat!!!

aku tanya syarul Iman dok mana time dia solat
papa jawab: Iman dok depan Imam..
what??? hahaa
nasib la wan sendiri yg jadi Imam..
kalo org lain mau kena complaint

risau gak kalo nk bawak anak kecik gini gi surau ke masjid ke kan
buat kite tak kusyuk solat jek, takut dia kuar dr masjid ke
takut dia kacau org ke

nanti dlm umur 3-4 tahun boleh la start bawak
kasi dia kenal surau masjid

Impian aku ngan syarul nak masuk kan dia skolah tahfiz
insya Allah kalo ada rezeki boleh la anta Iman
kot la jadi macam Ustaz Don ke kan
sejuk perot mak ko ni..hahahaa

----------------------------------------------------
Dialog suami isteri sebelum dapat zuriat

Isteri: Nanti dapat anak lelaki, nak anta dia tahfiz, boleh jadi ustaz
Suami: OK
Isteri: Tapi anak perempuan, sayang nak dia jadi pelakon ke, model ke..
Suami: ???? 

*Ok itu dulu..skrg of cos aku nk anak pompuan pn jadi ustajah*

Dessert time @ Snogurt Ice Cream

lepas makan nasi arab yg sedap tu, terus pegi ke kedai sebelah sbb nk makan eskem
ye kedai ni sebelah2 je ngan Zam Zam tu

tapi aku makan sorg jek sbb syarul kenyang
dia makan licin pinggan
aku makan kurang licin
hahahaa
so ada space lagi mau masuk dessert

ala, tapi kalo aku makan licin pn, ada jek space utk dessert kan
korang pn mesti cam aku
:p

sistem dia mcm kt "Kedai eskem yang mahal" tu jugak
amik sendiri pastu timbang pastu bayar


tapi kat sini murah sket dr yg "kedai mahal tu"
kalo kt kedai mahal tu mau aku kena 10 hengget ke atas

kat sini aku amik tu dlm 6 hengget jek
aku amik tak banyak
sbb nk makan sorang jek kan

yang kaler kuning tu butter cookies
yang 1 lagi tu flavour chocolate
aku suke sgt yg coklat tu
sedapppp

budak yg mmg tak suke eskem sgt
syukur...kalo tak jenuh berebut
hahahaa

lepas balik dr dinner tu, terus menuju ke umah kemas2 bag sbb nak balik Taiping
tapi driver kekenyangan so dia mau tido dulu
end up kul 2 pagi baru gerak balik tepeng
sampai tepeng ngam2 waktu sahur
:-)

*lepas ni entry menantu mithali masak juadah iftar*
-jangan poyo boleh?-

Iftar di Restaurant Zam Zam Shah Alam

Morning!!!
puasa tak puasa tak ????
hehee alhamdulillah aku tak tinggal lagi

ok ni kesah Jumaat lepas..
syarul ngidam nk makan nasi arab
pokcik tu bulan posa ni, mcm2 la dia ngidam..hahaa
aku layan jek..janji perot aku kenyang sudah

so balik keje, amik Iman teros shoot gi Shah Alam
ni kali ke2 aku gi sini
sbb malas nk mencari kedai lain, dia terus bwk ke sini

tapi mmg kitorg buke dlm kete
minum air + makan kurma + makan pau
*amboi meriahnye*

kat sini ada disediakan surau
so sambil tggu makanan ready, bleh gi solat dulu
smp sini pn da kul 8 malam

ada gak buffet tapi mcm rugi la sbb kitorg sampai pn da lambat
lg pun, takat mana la bleh sumbat perot ni
so amik ala carte jek la


mula nk amik set kambing
tp abis :(
nampaknye kena repeat lagi la dtg sini
:p

Aku oder 2 set Nasi ayam
1 Mandy, 1 lagi Kabsa
tp aku tak pasti mana 1..hahaa

yg ni Mandy kot
sedap nye la hai...Iman sgt suke nasi arab
dia makan nasi semata pn da cukup

ni kabsa kot
yg tu syarul amik
sedap jugak

Alhamdulilah kali ni Iman sgt memberi kerjasama
hahaha so bleh la makan dgn tenang


balik tu mata masing2 rasa mcm nk terkatup
perot kenyang senang hati la

Suami: ni sayang nak dessert ape?
Isteri: errmm...nak eskem kt kedai sebelah tu boleh?
Suami: ok

Ya Allah..memahami sungguh suami org tu..hahaa
mana la tak gemok isteri tu..

*ok lepas ni entry makan eskem plak ek*



Friday, July 27, 2012

Benda yang aku takyah beli ketika bulan puasa & raya

Morning!!!
kejap jek kan da 7 Ramadhan ari ni

ni entry up bos sdiri :p
ala bos korg pn baik gak kan...so meh la kite up bos2 kite ek
bos aku ni baik hati..tetiap kali bulan puasa mmg aku takyah beli 2 benda ni

yang pertama KURMA...mmg aku tak pernah beli kurma sdiri
paling kurang mesti dpt 2 kotak..
pastu kang hujung2 bulan posa, kalo ada lebih dapat gak lagi..hehehe
suke kurma dia..sbb besar2
kurma jenis tak kering..sedapppp
*tgh puasa tgk kurma pn terliur* 



yang kedua plak, Kain Sepasang utk aku ngan syarul
tapi da dpt pn time org da start puasa, mmg tak sempat la aku nk tempah
makanye selalu aku buat baju utk raya tahun berikut nya
so jimat la duit kain utk baju raya pertama :-)
cuma kuarkan duit upah jek...
so yang atas tu baju raya aku utk tahun depan la..hahhaa 
mmg lepas dpt2 kain ni, terus aku sumbat dlm lemari
tahun depan baru korek balik nak anta tailor :-)

ape2 pn bersyukur dikurniakan dgn bos2 yang sgt baik hati
*ewahhh*
even da keje 5 tahun kt sini, tak rasa lama pn
sbb aku enjoy keje sini, belajar aku berdikari tentang tugas sdiri
sebab tu dulu aku pernah resign dlm 3 bulan, tapi aku mintak blk keje sini
hahaha nyesal resign dulu tu
mmg tak resign la kecuali aku nak jadi housewife :-)




Thursday, July 26, 2012

Kari Ikan Senangin

wah berjya gak nk masak kari ikan utk suami
gigih la beli ikan kt Mercato bawah ni
sbb nk beli kt kedai runcit umah mmg x sempat nye

so tu yg ttibe dpt ikan senangin plak
dia jual siap2 dlm pek ada 6 ketul
sepek tu RM6
mahal ke murah?? tp ok la aku x yah nk kena siang bagai
balik basuh2 terus masak


tarraaaaa..syarul ckp ini kari tersedap aku
hahaaa ok fine b4 ni kurang sedap
Nak resepi???
ko beli jek rempah kari ikan BABAS, blkg pek tu ada resepi dia
ehhehe
sumpah mmg aku ikut resepi dia
tu yg terus sedap kot

b4 ni masak main campak2 jek..tu yg kureng tu kot
kali ni mmg sedap la..hahaa
hhahaa perasan

tu BENDI tu, aku petik blkg rumah
best nyeeeee.....


pastu up sawi goreng
yg ni bukan aku tanam :p



suke dapat masak utk suami :-)
walau muke dia terkulat2 mcm kena paksa makan, tp abis 2 pinggan
hehee aku paksa makan kul 11 malam sbb aku da ngantok nk tido 
tu yg mcm terkulat2 tu sbb kenyang lagi kot


tapi aku tak makan nasi
aku makan kebab debab :p
kenyanggggg

hari ni sahur syarul mintak sambal telur
small the pieces jek

:-)

Sate Kebab Frozen

Ya Allah mudah gile hidup la ni
kalo org tak tau masak pn senang jek beli yg frozen 
kalo org pemalas tu, beli yg da siap goreng jek

aritu la jiejah tu dok promot pasal kebab ni
terliur aku
padahal dulu b4 posa dia ade gak buat entry pasal kebab ni
tp sbb bukan bulan posa kan, aku buat tak heran je la
:p

ni bile bulan posa, merakus aku ngoder
hahaha senang laku kalo sape jual brg makanan time bulan posa
kasi posing lebih sket food tu, konfem laku
hahaa


ok ni muka depan kebab tu
yang penting HALAL

harga sepeket ni RM12 jek
murah kan..ada 20 cucuk


aku masak utk sahur malam tadi pakai magic pan ni jek
sonang keje aku..
cepat plak tu masak nye


letak sket majerin
gemok2 ok kebab ni
kebab debab
hahaha


taraaaa....
makan gitu jek pun sodap
tp biasa lah aku ni mana bleh xde cicah2 cili sos


aku amik perasa pedas
mmg pedas la..tak sesuai utk budak

ade gak aku beli perasa beriyani
yg tu katanye sesuai utk budak
balik kang aku try masak yg tu plak utk Iman

sape2 nak oder bleh usha sini: Sate Kebab

Tahun ni tak mo kasi kad raya..kite tukar kasi fridge magnet plak

Morning!!!
mula tadi nk up gambar lauk aku masak sahur
aku masak kari ikan
nanti la tgh2 hari sket aku up gambar
:-)


aritu aku dok usha FB member aku ni
dia skrg bisnes buat FM dgn badge
selalu org tempah utk buat goodies kenduri kawen ngan bday la kan

pastu ttibe aku dpt idea plak
why not aku tempah utk hari raya ni
dari bagi kad raya, baik bagi FM ni
bleh tempek gambar sekali kan

kejap jek proses buat FM ni
dlm 1 week after buat payment aku dpt brg ni 


besar gak..aku ingat kecik semotel
suke sgt!!!!
aku tempah x banyak
dlm 20 biji jek
nak kasi family pastu kawan2 terdekat


yg ni tokey kedai kasi free utk Iman
mula aku ingat gambar geng2 upin ipin jek
sekali baru pasan ade terselit muke Iman
hahahaa TQ ruhil :-)

kalo korang berminat nak cipta kelainan hari raya ni, boleh tempah kat member aku
insya Allah harga sgt2 berbaloi


sape yg dpt bonus tu, mesti tersenyum lebor kan
alhamdulillah rezeki masing2
yang lain jgn plak dengki x dapat bonus ek

:-)

Wednesday, July 25, 2012

Lauk sahur ~ kerang rebussss...

tak boleh la hidup tanpa gambar makanan kan
kite up la ek..yg penting niat
mau share idea nk masak ape *konon*


bile ckp sahur, jgn la bayangkan aku bangun kul 5 pagi makan ek
sebabkan syarul xmo bgn makan kul 5, kite makan b4 tido la

tapi aku bangun kul 5 sbb wajib utk aku minum air
so kejut la pokcik tu sekali
aku pn kalo lapar kul 5 tu makan la ape yg ada
*ikut keadaan*

selalu rutin aku lps maghrib siap2 tido kan Iman kul 8 lebih tu
dgn aku2 sekali terlena..syiok sungguh kenyang mkn buke teros tido..
ye korg, aku x pegi terawih :(

Iman da settle tido dlm kul 10 ke 11 gitu bangun masak plak utk sahur
da kenyang makan baru naik atas solat2 teros gedebommm tido
*makin gemok la*

ni smlm aku msk kerang rebus
tu serai akak tanam tu :p


dengan tauge goreng 

simple jek..jadi la dr takde kan
konon nk masak kari ikan tp ikan lupa pancing 
camno tu???
so redha je la ape yg ade


skrg ni malas aku nk pk masak ape utk buke
mmg tak la kan..
soalan kt otak skrg ni:
ape nk masak sahur nnt???

Kari ikan la..harap2 dpt la pancing ikan sat lagi 

Pengalaman lampau

tajuk terhape
:p
nak update pasal menu sahur..tapi nana ibuDamia ckp makruh letak gambar makanan
cannerrrr???

hahaa ikut hati nk up pasal lauk sahur smlm
tp kalo update letak gambar makanan guna camera cabuk ok kot
so gambar xde la nampak tempting sgt kan :)

ok ok..ni nak story kesah lama
kesah bulan puasa time awal2 kawen dulu..ewahh..
saje nk test memory ok lagi tak
ye la, kesah 7 tahun lepas kot...kalo aku berjaya story kt korg makna nye otak aku masih muda
hahaha

dulu kan time awal2 kawen kan, syarul dia keje masuk petang balik nye kadang tu malam kul 11 kalo dtg ada prob, nak dekat sahur baru balik
tak tak..dia bukan keje Kilang time tu
keje kt opis ni gak..tp dept lain

aku plak keje opis hour
time ni paling sedey masa buke..yo la buke sorg2 tiap2 hari mau tak sedey
da la baru kawen kan..ttibe la terkenang zaman kecik2 gado2 ngan adik kakak time nk buke
rebut2 sape nk kemas meja, sape nk basuh pinggan *rindu*

kadang tu aku buke makan megi jek..sbb nk masak tu mmg tidak la..ate nye sape nk makan kalo aku msk
oh time tu isteri mithali lagi *mati lah stetment*
time tu x gamak nk kasi suami makan lauk sejuk..hahahaa
kalo aku msk time buke, tak gamak nk perangat kasi suami makan utk sahur
murni sungguh saya time itu..hahaha

so gigih la aku bangun tgh2 malam nk masak utk sahur
kadang tu bangun masak tu syarul x balik lagi pn
kire dia balik2 mcm Surprise!!!!!!!!!!!!!!!! lauk hebat2 aku masak
hahaha

yang paling aku ingat smp skrg ni, aku masak rendang tengah2 malam buta
da dulu dok umah flat low cost tu
so ko bayangkan la jarak dapur umah aku ngan dapor jiran atas kiri kanan jauh mana
ntah2 jiran aku tgh syiok tido ttibe terhidu bau rendang mesti dorg terus mimpi Hari Raya

da masak2 utk sahur tu, bangun kul 5 pagi
time awal2 kawen tu, bukan nye tak bleh kunci jam sdiri
tp aku suh gak mama call..hahaha sbb rasa mcm roh aku tu cepat sket msk dlm badan kalo dgr suara mama
*kenangan sungguh*

time tu sahur tu mcm benda yg best la sbb dpt makan dgn suami
makan banyak2 sbb nk cover buke x makan sgt sbb sedey syahdu syahdan
tu yg lama2 gemok :p

-ok bye-



Burger Bakar..nasib aku call dulu

Morning!!!
semalam nasib xde terjadi kejadian amazing race kt Param mcm kelmarin
sebab aku da amik no tepon budak burger tu
dlm kul 5 aku call suh dia simpan 1
bijak tak???
hehee

yang syarul pn dia call jiran aku yg mmg meniaga kt param tu
kakak tu jual nasi lemak..so call terus oder nasi lemak sambal ikan bilis + ayam goreng rempah
sampai param kul 7.15 gitu terus menuju ke kedai dorg amik makanan
senang hidup kan..hahaha


bagus budak burger tu, even aku suh simpan 1 takde la dia bakar awal2
time aku dtg tu dia da nk siap bakar
so panas2 lagi la aku pny
tu tgk cheese meleleh

mmg kalo aku tak call, xde rezeki aku nk mkn sbb aku pny ni mmg last kopek
abis licin burger dia

rasa dia sodap la bg aku
sbb patty homemade kan..terasa la daging2 dia tu
ada rasa spicy sket
harga dia plak RM7.00
ok la sbb sekali fries dia kasi
pastu patty tebal

ermm...petang kang tak sure makan ape
takkan burger lagi kot
rasa mcm nk tapau bihun sup kt gerai dpn opis aku ni la
balik panas kan balik br makan

sbb rasa gemok sgt da ha badan ni, asyik sahur nasi pastu buke pn makan berat kan
kang ade yg meraung try baju raya x muat
tailor kabo baju raya aku da siap *debor*

ok la bye..


Tuesday, July 24, 2012

Meh nak berlagak kebun kecil aku

ha...smlm kan aku tunjuk menu aku msk sume aku main petik2 dr kebun blkg umah kan
meh aku nk tunjuk

kang ade yg x percaya plak kan
hehee

ni gambar pagi tadi
tgh rushing nk bersipa gi keje, sempat aku snap gambar ni :p

ini bendi ye kawan2...
ada 4 pokok abah aku tanam
td pagi da petik 3 biji..boleh buat masak kari ikan sahur kang

tu pokok ubi kayu
syarul suke la pucuk ubi ni..masak lemak mmg sodappp

td tgk celah2 semak tu ada plak buah terung ni
hahaha sumpah wei mula aku x tau pokok terung ni
ate nye bkn aku yg tanam pun
abah mertua ku yg tanam
aku tukang jaga jek
boleh la buat lauk sahur kang

alhamdulillah syukur...
abah aku tu kalo dtg dr Tepeng, mmg tak sah kalo x cucuk tanam
ade jek benda dia tanam
aku ngan syarul mmg xde bakap tanam pokok
cuma aku up sket la dr syarul, aku terer bab2 jaga pokok ni
hahahhaa

tapi lama tak godek pokok2 tu, ada yg kering 
baja pn lama x letak..rumput pn da banyak
nnt la ada masa time weken kite ngulit pokok plak

Menu sahur yang da ada dlm kepala otak aku:
- Kari ikan
- Kerang rebus
- Sayur tauge + tauhu

*sume bahan da ada..kena beli ikan je sat lagi*