IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, August 12, 2010

Impian tak jadi kenyataan

before deliver ari tu, aku mmg impikan nk breastfeed iman.aku baca sume yg berkaitan ngan bf

blog org aku terjah,baca kt forum, cr kt magazine2..

tapi bile iman lahir jek, sume tak menjadi :( sedey oh



masa 1st day iman lahir tu, nurse teros bg botol..pastu msk 2nd day tu aku try la nk bf dia

tp time tu puting aku mcm tak kuar..huhu agaknye aku tak reti kot

tapi smp kul 7mlm gak la aku dok kepit iman suh dia belajar isap.last2 aku give up sbb dia dok la nangis :(

pastu balik dr hospital, aku teros suh syarul beli pam Spectra3..lantak la even bajet takde aku gigih gak..pastu pump la sbb breast da bengkak..best sgt sbb dlm 2oz..


pastu pump lg dan lagi dan lagi..dpt la sekali sesi tu 2-4oz..ade sekali tu dpt 7oz!!!! mmg hepi la..tapi bile dlm pantang ni, mmg bz sbb mmg mostly pasal Iman aku buat sdiri..ye la da pantang sdiri kan..cuma masa kt umah MAKMOK aku jek dia yg mandikan Iman..so masa utk aku pump tu tak byk sgt.ye la kkdg tu aku ber2 je ngan Iman.kang kejap dia nangis la..aku tau tu sume alasan

kalo dia nk direct bf aku rasa susu aku takkan kurang even aku kurang pam.ni mmg 100% aku kena pam.cuma da lama tu br dia nk isap.tu pn belah kanan jek..tp tak la isap beria.ikot mood dia gak.kkdg tu meraung2 dia aku sua kt mulut dia..

ok la..yg aku nk share skrg, susu aku totally kering..huwaaaaa..bleh ke susu da kering nak ade balik..sgt2 frust + menyesal..huhu

pastu skrg ni dok pk kalo btol da tak bleh adekan blk susu aku ni, nak simpan ke nk jual spectra 3 aku tu..ade sape2 nak beli ke??

18 comments:

saveme_zero said...

syana..try tgk kat this blog

http://memorisusuanku.blogspot.com/

http://myziemah.blogspot.com/

mAr@ZiEy said...

Syana...aku nak beli..tu pun kalau ko nak jual la..kebetulan aku lom beli lg breastpump tu..hehehe..

Anonymous said...

Oh dear...my baby dulu pun mcm tu tapi alhamdulillah susu tak kering walaupun mmg kurang. ikhtiarlah biar susu ada balik sbb my baby bila habis pantang baru pandai breastfeeding tapi bukan masa dia lapar (lapar nak botol jugak). skang dah 16 bulan masih menyusu badan 'suka-suka' especially untuk tidur. biarlah sikit pun dia dapat, tapi khasiatnya yg penting supaya anak tak kena allergy.

syana said...

klu da ala2 kering bleh ke ade blk?

Diarihatiku1976 said...

ala syana.. akak nak ngajo pun akak tak reti... kalo ada info pun bagus gak.. leh gak akak jadikan panduan

ppb_ppkp said...

syana..insyallah ada..ko try.. niatkan dlm hati..nak bf iman gak..wlu mcm mana skali pon..mcm baru2 ni aku g kempen bf kat kangar ni.. doktor tu bgtaw..ada sorang patient amik anak angkat
dia hari2 berdoa..agar ada susu..walaupun susu ibu ni hanya perempuan mengandung ja bleh ada..dgn kuasa ALLAH...ada susu badan...
semua ni dari DIA syana..aku yakin.
ko niat...dan ko teruskan berdoa syana..mudah2an...
eh..aku nak beli..hehehehe..xpe la..aku gurau je..ko try guna dl pump utk iman

Nana said...

aku ada baca kes mcm kau ni...susu dia kering & dia dah putus asa nk bfeed dah..
klw xsalah dia tanya soklan ni pada pakar & pakar tu jawab selagi ada permintaan selagi tu ada susu (lebey kurang mcm gitu la..)
kdg2 ramai yg ckp susu kering walaupun dah makan mcm2 menda yg boleh banyakkan air susu.aku xpenah mengalami mcm tu, itu yg xpaham
aku skang dah stop bfed damia tp kalau kita try perah kan ada lg susu

Anonymous said...

u can try air longan dgn kurma merah (ada jual yg instant kat supermarket) atau buat sendiri (beli kat kedai ubat cina longan kering, then rebus). sedap pulak tu air dia. i read somewhere ada yg susu dah kering lepas minum air longan ni susu ada balik.

Anonymous said...

please..awak jgn putus asa...susu tu belum kering lagi....percaya la. saya rasa teknik awak salah tu.cuba lagi...please...jgn stop...sayang sgt.

pengalaman saya yg 1st...memula baby mmg refuse sbb saya tak pandai. salah teknik.tp saya suakan jugak wpun dia ngamuk2.saya x sure suma baby yg menyusu tu same ke tak teknik dia. ape yg saya peratikan anak saya menyusu menggunakan lidah tengah n lelangit tgh.so apa yg saya buat masa mula2 dia menghisap saya masukkan jari saya ke tgh lidah n lelangit dia so once dia menghisap terus saya cabut jari saya tu then terus masuk kan nipple n kawasan sekitarnya dlm2 sampai ke lidah n lelangit tgh baby...bila dah dpt maintain...nipple pun semakin timbul n baby dpt bf dgn lebih selesa...cuba la...jgn putus asa.syukur saya berjaya bf anak saya yg sulong sampai umur 2 thn 9 bulan...yg no2 kini dah 3 thn dan masih menyusu....awak jgn putus asa ya...saya sokong ni!

Anonymous said...

Excuse, that I can not participate now in discussion - it is very occupied. I will be released - I will necessarily express the opinion on this question.

mama_umar_maryam said...

syana,1stly aku xphm ape yg Anon atas aku ni ckp,nyibuk je dgn ayat2 tahape2 tu,huh!emo plak..

yg Anon 1 lagi tu bagus,bg nasehat n pandangan n sokongan ;)..

mcm yg kakak2 laen ckp,susu ko tu adernye,plss jgn giveup lagi tau!

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

aku tetap doakan .. mcm aku gigih usaha .... cpr fm & bf smp 5 mths juga ... ramai kawan2 sokonggggg bf ;-)

CikPuanMiera said...

susu tu belom kering lagi.. still ade.. usaha lagi eh.. maybe cara tu xkene ke ape ke..

try lagi.. jangan give up..
ingat anak tu..
:)

ratu said...

go syana go.....jgn give up weh....insyaAllah, ada rezeki utk Iman tu...

iswatie "colours of life" said...

sana..kalu nak jual spectra tuh juai kat wati...wati mmg nak beli spectra nih..but apa2 pun cuba bf iman selagi boleh..chaiyokkk

puan nina said...

salam...

pump 2 ade lg ke..?

SyaNa said...

nina, pump tu da sold

sall said...

NAK MAKAN MCDONALD FREE?????