IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Friday, May 6, 2011

Allah Maha Mengetahui

hi,
ok sempena hari ibu ahad ni, aku nak share sket cerita ngan korang :-)

ok pada sape2 yang tau, aku 5 tahun kawen baru dapat anak..alhamdulillah
itu pun after mcm2 benda aku cuba
tradisional moden makan ubat urut sume la

ni aku bkn nk cerita cara2 kaedah aku bleh peknen
bukan..hari ni aku nk share ngan korang, bile aku da lalui mcm2 dulu lepas tu da berjaya, bile pikir balik mmg Allah susun cantik da hidup kite ni

kesah aku:
time aku kawen dulu mmg financial masing2 tak stabil..tapi da jodoh kan :-)
pastu tahun ke 2 kawen syarul dpt sambung belajar guna biasiswa company dia..syukur sgt2
tapi dia punya bz jgn cakap la..mmg rse diri kurang kasih syg gile2
lagi2 time nak exam ngan assignment bagai tu mmg tak lekat umah la

tapi alhamdulillah semalam secara rasminye syarul telah tamat belajar!!!
sekejap jek 3 tahun..insya Allah aku doa lepas ni naik la gaji laki aku tu..hahahaa
ok yang aku nak cerita kat sini, see, korang nampak tak ape yg aku nampak??
cantik tak Allah susun utk aku??? elok syarul mcm da nak abis study DIA bagi Iman

ttibe aku terbayang kalo ALLAH bagi aku anak awal, dapat ke kitorg support dia?? ngan susu pampers bagai..
dengan syarul yang membizi, pastu aku emo2 sebab kena jaga anak sorg2
nampak tak??

kadang kite rasa kite da ready, tapi hanya Allah yang tau disebalik tu
ok tu kes aku

ni aku nak cerita kes kawan aku:
dia pn lebey kurang aku gak, da 5 tahun kawen
pun xde rezeki lagi...so bulan puasa last year dia & suami terbukak hati nak amik anak angkat
bagus kan..aku rse xsume suami sanggup

mmg murni sgt la hati dorg ni, sanggop jaga anak org lain mcm anak sdiri...
tgk gaya mmg sayang sgt la dorg ni kt baby tu...mmg comel sgt!!

baby tu xsampai umur setahun pn lagi..kire muda sket dr iman
tup2 skrg ni kuasa Allah, member aku tu peknen
peknen secara normal ye...mmg dia pn tak jangka :-)
tak ke ko kagum??? aku dengar mmg teros sebak

see, nampak tak ape aku nak share ni???
andai kata member aku tu peknen dulu, makanye dia mmg xkan amik anak angkat
so kalo dia tak amik baby tu, camne nasib baby tu???
ade ke org lain yg boleh syg baby tu mcm dorg sayang???

percaya lah Allah tahu semua tu

ni aku nak share ceramah yg aku pegi kt surau sehari lepas aku buat IVF
uncle murad aku @ doc yg buat IVF tu la, dia bwk aku gi surau lepas settle procedure IVF tu

mmg tajuk ceramah tu mcm kena sgt2 ngan aku time tu
ustaz tu kabo, kite wajib berusaha dlm dunia ni kalo nak sesuatu
tapi bile kite berusaha pastu gagal
pastu kite usaha lagi, gagal lagi
pastu kite kuat kan semangat usaha lagi, tapi gagal jugak
makanye ko duduk pastu pikir dalam2
pastu ko kena redha, mungkin Allah mmg tak nak bagi lagi ape ko nk tu..
so sile take a break..jgn push lagi

time dengar ustaz tu cakap, mmg aku nangis
time tu aku da pasrah
aku ckp dalam hati, kalo IVF kali ke2 ni still gagal jugak aku redha
maknanye mmg Allah xnak bg kat aku

tapi Alhamdulillah, Allah makbulkan doa kami
tapi kena tgk gak usaha ko tu camne..kat sini maksud ustaz tu USAHA yang bersungguh
bukan la aku ckp aku usaha bersungguh, ko tak bersungguh
bukan.
tapi ko pn bleh rasa bersungguh ke ko nak zuriat???
cukup ke ape usaha yang ko buat selama ni?
fokus ke ko ngan impian ko nk zuriat tu??
atau ko hanya ckp ko nak zuriat..
ade beza tu.

kesimpulan yang aku nk cakap: ALLAH SUSUN HIDUP KITA DA CANTIK SANGAT

-maaf kot2 tulisan aku mengguris hati yang membaca-

*eh entry ni aku tak tuju khusus utk sape2
KO yang aku maksud kan tu sape2 yang baca la..
kan ke cara aku tulis gitu :-)

23 comments:

saveme_zero said...

agree sgt².mmg allah dah rancang perjalanan kita,dia lebih mengetahui mane yg lbh baik utk kita.

cikmOt said...

saper KO yang ko maksudkan tu syana...hurmm..

pepun all da best to you all...

Anis Aryna Shamsuddin said...

selamat hari ibu kak shana.. :)

Jiejah @ Iza said...

yup ,perancangan Allah adalah yg terbaik .. kita manusia je yg selalu mempersoalkan nya ..

[-suziey-] said...

btl..redha dan yakin dgn setiap ketentuan Allah..sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segalanya..melampaui akl fikiran manusia..Dia Maha Bijaksana..bila Dia dh bg rezeki jgn lupa bersyukurr

AdanyaKauUntukku said...

ye ..susunan yang amat sempurna kan..
cuma akak je kadang2 tak perasan..
kena sentiasa muhasabah diri sendiri

Iela Fazielah said...

betul syana... allah maha mengetahui.. setiap yg dia bg kat kita mmg dia dah susun cantik2... baik atau buruk... kita kena terima dgn redha dan ada kelebihannye....

Shamz + Fieza = Muiz said...

setuju ngan ko syana..
kita serupa..5 tahun gak tunggu zuriat..hidup nie kena percaya qada' dan qadar..insyallah..selamat dunia dan akhirat...

Nana said...

btol syana
stuju tu
allah dah susun hidup kita..
aku pernah gak ada pengalaman mcm ni...
psl kawan ko tu
same je kesah ngan jiran aku
dia lg lama xde anak 14 tahun ko! masuk tahun ke15 kwen dia amek anak angkt ank tu umr setahun dia pregnant
kuasa allah kan?

ChiQ diNa said...

betul tu shana.. kita nampak yang tak elok jer..walhal Allah atur dah memang cukup cantik..kalu tak diduga bukan nama hamba lah. so jangan berburuk sangka pada Pencipta Kita Yang Maha 1..

gee ryder said...

yes, true!
jangan sesekali kita buruk sangka dgn Allah. semuanya yg terjadi adalah yg terbaik utk kita...wallahuallam...

sayu pulak aku baca entry ko ni...

WATIE said...

thanks for sharing...tersentuh bace entry ni

POSH76 said...

Happy mothers day....manusia berhak cakap apa saja...tuan punya diri & allah saja yang maha mengetahui...

Pn. Zana said...

kwan aku pun sama cm kisah kawan ko tuhh. :) ko kenal die. nengok pic aku kat fb yang pegi bagan lalang tu

Dee said...

setuju ngan syana..ALLAH SWT MAHA MENGETAHUI..harapan dee pada kawan syana tu lepas dah dpt zuriat sendiri..harap kasih sayang anak angkat tidak terjejas..ujian tuhan tu buat dia..

pada yang masih tidak ada zuriat..usaha sungguh2 tau..jgn hya di mulut..tp dengan tindakan juga..

su su said...

setuju sgt syana.....

ALLAH telah aturkan yg terbaik untuk kita,,,

moga ada hikmahnya,,,amin

su su said...

setuju sgt syana.....

ALLAH telah aturkan yg terbaik untuk kita,,,

moga ada hikmahnya,,,amin

Anonymous said...

yep..saya amat setuju sgt2..perjalanan kite mmg dah Allah susun..i follow gak ur trtment..usaha yg syana buat...dan alhamdulillah..saya pun almost 5 yrs kawin br preggy...insyaalah due july ini...segala usaha,pengorbanan dan suka duka dirasakan berbaloi2..ALLAH MAHA MENGETAHUI...

NANI said...

agree wif u sis! akak pown, redha je walaupown akak betul2 teringinkan lagi baby since Lil p akak dah pown hampir 6 tahun... So far, mmg akak n abg x de masalah. Kami terima je... Yelah... Allah tu dah susun cantik2 utk kita kan!!

marinahunny said...

betul lah syana...saya stuju sgt :)

sW33tdARLiNG said...

biasanya mmg camtu.. kalau dah ambil anak angkat tiba2 ngandung, tu namanya berjangkit.. tapi sebenarnya allah nak uji kita lagi, adakah kita mensia2 kan anak angkat kita tu pulak...? harap tak mcm tu, sbb kerana anak angkat tu laa, allah kasi rezeki kat kita

aDieyZa said...

nice entry dear.. sememangnya Allah dah aturkan yg terbaik utk kita.. cuma kita kena percaya semua yg berlaku ada hikmahnya..

::YanN:: said...

yang..

baru baca.. baru perasan... tetiba sedey :(...

sayang ko lebih ....