IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Monday, November 2, 2009

Ikan Siakap Steam Resepi Mak Uteh

Salam Isnin!!! aku kt KL da..smp malam Jumaat ari tu..
nikmat dpt balik umah sdiri kan..even umah kecik, tapi "Rumah ku Sorga ku" :p

sementara aku cuti ni, Syarul rela hati upah helper utk tolong2 aku..bukan ape korg, aku ni kalo da dok umah 24/7 ade je yg tak kena ngan umah ni..kang mula la aku nk buang habuk kt almari la, nk kemas dapur la..

pastu Syarul pn tgh bz study nk final exam.makanye dia takmo semak kepala ngan benda2 kt umah ni..ye la mana nk layan kang aku suh basuh toilet..takat lipat baju, masak simple2 tu no hal la kan aku bleh buat..tp bab yg mop lantai, basuh toilet, aku mmg takot nk buat (bkn tak larat ye)..

aku kabo ngan kakak ni, stay ari isnin - jumaat jek..sabtu ahad bleh balik umah..dia ni wife pekerja Syarul (indon kontraktor)..keje pn bukan nye susah..da kemas2 lap2 habuk bleh la rehat kan..takat teman aku jek la..kot ade benda yg tak sedap di mata aku, bleh aku suh dia buat kan..

semalam aku masak Ikan Siakap Steam Resepi Mak Uteh..aku belajar time dok kt Kuantan ari tu..sgt sedap ok MakUteh masak..terngiang2 lg rasa dia kt tekak..tapi smlm aku buat, tak kick mcm dia buat la..tapi bleh diperbaiki lagi la..




Bahan2:
Ikan siakap
cili api
halia
serai
lemon
bawang putih + merah (patut digoreng asing dgn minyak smp garing, tai aku tak sempat smlm)
sayur2 kalo suka
sos tiram

Cara:
1) letak ikan dlm mangkuk
2) tabur hirisan serai, halia, cili api, bawang2
3) pastu perah lemon
4) taburkan sayur2
5) tuang sket sos tiram ikot selera korg
6) teros letak dlm steamer smp msk

ok settle pasal masak!!


jom tgk tetamu yg dtg visit aku petang smlm..dari jauh ok dtg nye..dari Sarawak nun..
tq ilia bawak Effa dtg umah aku..

dari kiri: Rina (adik Effa), Effa (member dr matrik UPM Tganu, pastu merebak smp ke UPM Serdang) & ilia My Very Bestfren

Effa dtg KL sbb Rina tu konvo kt sini..tak sangka nk jumpa dia..ye la org jauh kan..member2 yg dekat pn tak jumpa2 lagi (Marina Mansor, bile nk jumpa aku??? merajok kang :p)


selebet gile aku..dorg la paksa gak aku amik gambar..





Laptop Merah tuan nye da amk..huhu aku kesunyian la kt umah ni..sat lg syarul nk gi kelas bwk lappy dia..

sape2 yg nk join aku kt FaceBook, bleh la add aku: sharina niza

FB bleh la on pakai hp..kalo blog payah sket..slow benor..

ok. bye :)

12 comments:

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wow cam best jerk siakap steam tue..nanti leh try nie..heheheh...nanti kita add kat facebook k...

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

wah ramai blogger dtg jenguk .. resepi tue sempoi jer .. nanti leh try ;-)

Diarihatiku1976 said...

wah dah balik kl ekk... so ingat ya... jgn renyah sgt ... duk diam-diam baring... lupakan masak sakan tu... makan apa yg ado... hihihih.. nasihat mcm mak tiri plak akak ni...

cintaKusayangMu said...

bila laek nk jmpa k.syana...hurmmm...(smbil ber pk)

ratu78 said...

dah ada kat KL yer...welcome home syana...dok diam2 tau :)

mama_umar said...

yeah..umah sendiri mmg camne2 pon terbaekkk

shiemz said...

alamak...sodapnyoooo.. walaweyyyy

Anonymous said...

I think we should plan for a big gathering on my wedding day soon.. because i'm the last one than all of us..hahaha..ada harapan ker????? ****to syana, ija, effa, julie, dot, faiza, maryne, eila & yai..damn miss with our past memories..***ilia

CINTAMANISZ Lite said...

nanti akak add syana kat fesbuk ye..

Anonymous said...

Hello. And Bye.

ariffiman said...

salam...balik ni nak try..nak add syana dalam fb bleh..nak kwn..

mama tisya said...

muak dh mkn siakap