IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, September 23, 2010

Syamil Iman: 2 Bulan

lupe plak nk update kesah Iman berusia 2 bulan :-)
kejap jek anak aku tu da besar..tau2 nnt mintak aku pinang anak org
kahkahaakahh

dia 2 bulan tepat2 masa 1st Raya ari tu

sian plak aku nk pakaikan dia baju melayu.so aku pakaikan rompers ngan sarung jeans jek
tengahari tu aku bukak jeans tinggal rompers jek

mcm big boy jek iman ni bile aku compare ngan anak org len yg 2bulan
xpe la janji dia sehat :)

Kesah Iman:
- da pandai gelak2 pastu sembang2..beria plak tu kalo sembang..ngan muke2, ngan hidung2 gerak sama..kekee

- budak ni sgt demand ok.panas xboleh..tu yg kalo pegi umah org dia meragam..
time balik kampung ari tu, dia nangis beria sgt.tp aku tau dia bkn sakit ke ape, tp dia panas..
mcm rumah aku even x on econ pn still sejukkkk

- kalo tido malam, aku bedung dia, bg puting, on econ pastu tinggalkan je dia sorg2 dlm bilik.intai2 tgk da tido..mmg senang sgt.xyah la nk dodoi2 ke

- kalo dia ngantok, tp xmo tido, ko dgr la dia bebel2..mulut ade puting ni, tp boleh bebel2 lg..kkdg kelakar je aku tgk

- so kalo dia meragam gitu, aku kena riba dia dodoi2 kejap, tau2 da lelap.saje nk lawan mata xmo tido :p

- sgt senang nk jaga dia time aku dok sorg2..just letak dia kt rocker dia, pasang TV, pastu aku bleh la buat keje len..tu yg xkocoh2 kalo masak.tau2 dia tido sdri..

- xsuke sgt org dukung. alhamdulillah....kalo dlm kete letak dlm car seat, dia bleh lena dr Tepeng ke KL

- kalo jalan shopping complexe tu, xyah la nk dukung2 ke..sure dia meronta..letak jek dlm stroller dia.even xtido, dia bleh diam dlm tu..

- skrg ni kalo malam tido kul 9mlm, hanya bangun sekali jek kul 2pagi..pastu tidoooo smp la subuh
very easy :-) harap lama2 nnt xbangun langsung nk susu tgh malam.lagi umi suke..kekekee

Nape Iman Menangis???
kkdg ade gak dia meragam.menangis smp hilang suara.mmg cuak kalo dia nnagis gini.dulu aku hilang punca camne nk handle.tp skrg aku da tau punca kenapa iman nangis kayak gitu.
sebab2 nye adalah:

- Panas. cth kalo kt kampung: kalo time tu time tido dia, aku akan bukak sume baju sarung kaki dia, tinggal pampers jek.pastu aku bedung dia (tido mmg wajib kena bedung.sbb dia suke terkejut) pastu pasang kipas laju.mmg xbagus kipas direct laju2 kt dia.tp kalo darurat sekali sekala xpe kot.
kalo time siang plak, aku bukak sume gak, pastu aku riba dia, dodoi2 smp dia tido (pengalaman hari raya ari tu.asyik la nangis gi umah org.sbb cuaca panas kan)

- Lawan mata ngantok. yang ni mmg selalu pn jadi.xkire tempat.kkdg kt umah aku, kkdg kt umah org.even ade econ pn kalo dia xmo tido mmg dia akan meragam.
so nak tak nak mmg kena riba dodoi2.

- Lapar. oh yg ni jgn main2..kkdg xsmp pn lagi time nyusu dia. dia pny ngamok tu mmg panik la org..dulu takot2 gak nk bg sbb takot dia terlebih besar ke kan.tp skrg tidak lagi.sbb bile dia minum byk sgt siang tu, malam mmg xbejaga langsung nk susu.kire dia cover smp ke mlm :-)

- Mandi air sejuk. ngade ok..jgn la salah suhu air tu.mmg meraung la dia..tp kt bbsitter mmg aku suh dia mandikan pakai air sejuk.tp mandikan kul 12 ke atas..bg dia biasa..
nenek dia tu kabo, mmg nangis raung2..hehee xpe biar dia belajar :p


ini la dia buah hati saya :p
ala, mana ade baby yg xmeragam, xnangis kan.kalo gitu mmg sesuatu la baby tu :p
setakat ni Iman da much better dr masa dlm pantang ari tu.time dlm pantang tu, semedang la nangis..saje dia nk test umi & papa dia jek tu..

xsabar nk tggu dia pandai pelok aku :-)

Update: Iman skrg 6.5KG
membesar dgn jaya nye..woott woottt

17 comments:

MRS. K said...

senang la nak bawak pi soping.. iman tido jer.. tak le ganggu mak die nak soping! memahami tau iman ni..hehehe

SyaNa said...

kkdg aku mcm nk pelok2 dia, so dukung la.bleh dia meronta2 mintak lepas..ciisss

mama tisya said...

bkn bdk kecik je pns wei..kita yg dewasa pn pns jugak..kekeke...

wah beso belt tu...mmg semangat iman..dh brp kilo dh?

Jiejah @ Iza said...

bagus iman x suka berdukung , kalau budak jenis merap mmg susah la mak pak nak buat keje hehehe

apapun iman mmg hantap ..bebi yg sedap digomol² ;D

rasp said...

bestlah kalo tak suka dukung..
senang bawa jalan gitu...
tak lenguh tangan hehehehe...
gud boy lah dia...
chomel lak tu!

SyaNa said...

iman skrg 6.5KG
hehee membesar dgn jaya nye

Nana said...

wah bagusnye suka aku dgr iman tak suka di dokong
klw damia dok skejap je dlm stroler dah melalak suh org dokong kdg stroler tu kita bawa utk tolak saje2 bukan tolak dia hehehe

SyaNa said...

nana agaknye sbb dia kan byk lemak, so panas la kot org dukung
kekkeee *kutuk anak sdiri byk lemak*

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

wah sangat gebu iman...geram acik pepel tengok.....sama la ngan amani...demand panas xmo...nak sejuk jerk...no panas2..hehehhehe..budak2 zaman skrang......

SyaNa said...

acik pepel, gamaknye masa dorg kuar kt sepital tu sejuukk berecon kan tu yg demand tu

marinahunny said...

wow! 2 bulan dh 6.5kg! membesar bagai johan..hahahhaha

tmpang gembira tgk family syana skrg.. ;)

Dayu said...

membesar dgn sehat!!
2 bulan dh 6.5 kg
Eisya pun 4 bulan baru 6.5 kg..
tapi mmg sahih, tgk la pipi dia tu..tembam sungguh
tgn beruas2
bestnya anak nk duduk dlm stroller
my daughter, asyik nak berdukung je
letak menjerit..huhuhu

SyaNa said...

marina, mmg bagai johan..kahkahkah

dayu, ari tu check up doc xckp pe pn.kire sehat la kot.tp mmg kena pantau ni
*maybe sbb maknye pn malas nk dukung2 kalo kt umah.so dia pn da terbiasa kot

ratu said...

best baca citer ko ni syana weh...sengih sorang2 aku...mmg iman membesar ngan jayanya...Allhamdullilah...

mama_umar_maryam said...

baby iman yg suke 'free air' hehehe,die rimas kot kene pelok sbb die tau,bkn takat kene pelok je,kene picit2 sket sbb geram kan?kan?hahaha

sall said...

Alhamdulillah Iman membesar ngan sihatnye.Semangatnye Iman. Ko bagi minum susu apa ek? Tggu aunty dtg, nnti aunty gomol2 Iman. geram ni emmm...

sall said...

yg penting aku nak “MAKAN MCDONALD FREE?????”