IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Thursday, December 31, 2009

Happy New Year

Assalamualaikum..

meh aku wish hepi new year awal2 ek..sbb esk cuti, konpem korg pun tak bukak blog kan
aku esk lepas subuh gerak balik Taiping..tak sabar nye nk jalan jauh
tak dpt gi holiday kt hotel, holiday kt Teratak Bonda pn jadi la :)

ikot hati teringin sgt nk gi holiday kt mana2 resort kan..nk tenang2 kan jiwa..even tak la kaco pn jiwa aku ni..tp takpee bg can dulu kt syarul gi merantau

dalam kepala aku da ade list da nk pegi mana..1st sekali aku nk pegi Awana Genting..pastu nk gi holiday kt Cameron..pastu Bukit Tinggi..hahhaa sume tempat2 tinggi ye..takmo la laut2 ni..tak feel :p

ok sempena nk masuk tahun 2010 ni, aku harap life aku makin better..ade anak yg sihat sempurna + soleh & solehah :)
hope syarul makin berjaya dlm ape jugak yg dia buat..ye la org da pegi merantau nk cari ilham kan..konpem balik tu ade 1 semangat juang yg sangat tinggi..hahhahaa

kalo tanya ape azam aku..sumpah aku cakap, aku tak reti la nk berazam2 ni..
kalo kata dulu2 mmg azam nk kuruskan badan tu tiap2 tahun ade dlm list..tp tak kurus2 gak wey..
so mmg nan ado aku list2 azam tahun baru..aku ikot jek jalan yg ade..

cuma 1 la..aku nak jadi isteri yg baik dan semakin baik utk Syarulazmi Bin Othman..sian dia dpt isteri yg kkdg pemalas, kkdg garang..ngaaummmm..kkdg suke bebel..tapi tu sume kadang2..yang selalunye isteri dia everyday comel..hahhahaa muntah2..

ok bye2 korg..berjumpa kite pada tahun 2010 :)
dan jangan lupa 2 January 2010 ni birthday tuan blog ni..
hehehe sempat tu pomot :)

Tuesday, December 29, 2009

Dating Ngan Erryn

tq kepada erryn sbb sudi dtg teman aku lunch
gile bosan lunch sorg2 kan..mcm kera sumbang jek dok mkn lonely kt kedai
org dok perati je ko mcm takde kawan kan

so td bersepakat nk mkn nasi bersama lauk pauk

filet ikan masak ape ntah..


sup sayur yg mahal kedaung..RM12 ko
harus aku kaut sume isi dia..membaziiirrrr
padahal hanya sawi + kobis + carrot sket tu jek
haiwan2 elekk gile mahal ko..pastu mmg rse kiub la..yukksss


thai ciken yg sgt sedappp


borak punye borak lupe nk snap posing2 kt meja makan..lama gile tak jumpa erryn ni
dia pn kurang sehat lepas blk holiday tu..berendam sakan smp sore pn mcm ella hehhe

terima la gambar kami di pokok kismes

ape pelik benar gaya aku..aku segan wey posing2 area sini..sbb ari2 dok tadah muke kan..kot la ade org kedai yg kenal kan..hahhaa

Sampai hati dia..huhu

sedeyyy ni :(
sampai hati syarul nk tinggalkan aku
huhu tak patut tau

korg tgk gambar pasport neh


aku rse mcm nk bakar jek pasport dia yg baru dpt ni
kejam kah aiii???

dia lg kijam ok..mau tinggalkan aku kesorg bulan 1 ni..
dia mau pegi merantau katanye..mencari ilham..yeahh ilham la sgt kan

sedeyy..sbb kena tido sorg..sob..sob (selalu pn tido sorg sbb dia suke lepak mamak malam2 + dok ngadap game smp subuh..haaishhh)
kang aku lenguh kaki sape nk picit?? sape nk layan tekak ngade2 aku neh??

why now?? nape tak tahun lepas?? nape tak 3 tahun lepas kot ye pn nk merantau??

tapi tak peee..janji dia bahagia :) aku pun bahagia (positip..positip..)

*agak2 kan kalo aku sorok pasport dia tu, dia syak aku tak?? :p

Terima kasih Allah

Syukurrrr kepada nikmat Allah..
syukur sbb dapat makan :)

syukur jugak sbb ade suami yg tolong masak bile aku tak larat plus MALAS :p
ye korg la ni aku jadi pemalas sungguh..kalo dtg malas, aku buat la muke sakit..hahahhaa
konpem syarul caye aku tgh tak larat sgt (jgn btau dia)

meh aku tunjuk ape yg dia bg aku mkn :)
mana larat kan nk makan kedai hari2..aku pn tak lalu nk mkn kedai je..

so jadi la even ikan bilis goreng + kicap + nasi panas
oh yg ni mmg best..


ni malam td..tgh2 tgk tv ketang ketung dia kt dapur..berasap 1 dapur korg..
rupenye tgh masak sardin utk di makan bersama roti yang expired ari ni

jadi la kan..bukan aku mintak dia msk nasi beriani ke kan..
nasi panas + kicap pun aku telan :p

Monday, December 28, 2009

Birthday sape neh???

hari jumaat lepas seperti biasa lepak2 umah mama
pagi tu mmg da rse lemau gile badan ni..dok la melepek kt umah baring
makan sket muntah..makan sket muntah..adoiii

pastu lepas asar tu gi umah mama sbb nk celebrate beberapa occasion (bday kak phira (22/12) & bday aku (2/1) pastu mai dpt 7A PMR)
celebrate bday aku awal sbb next week aku blk tepeng.so ni je la time yg ade pn mau collect2 hadiah dr family aku :p

aku teringin sgt kek krim yg rse lemak2 masin tak manis sgt tau..alaa kek bodoh2 jek
pastu deco dia renda2 keliling kek kalo bleh nk kaler kuning2 putih :)

Kejadian kat kedai kek:

aku: sofea nak kek ape??
sofea: nak kek cokolat (sambil lompat2 riang tunjuk kt kek tu)
aku: eehhhh kek krim la..makngah nk kek ni la..tgk ade katun2..sofea nak kek ni??
sofea: thofea nak kek cokolattttt (muke masih hepi tgk kek dlm kaca tu)
aku: ok..kite amik kek cokolat ye

maka makan kek cokolat la ye kite :)


hahahaa pastu sofea yg excited nyanyi bday to thofeeeaaa


semangat oh dia blow candle


muke hepi..tp air liur mmg tersembur2 la..hahhahaa


ok potong kek :)

nasib sume suke kek tu..pandai la thofea pilih :)
hepi tgk budak2 hepi gitu
hilang kejap loya2 aku
pastu everytime aku tersedu sure dia tanya "nape?? nak muntah ye??"
mulut mcm mak nenek ok sofea ni..tu yg selalu rindu dia :)

Thursday, December 24, 2009

Secangkir kopi

hari sgt la tak bestnye..dok kt opis sorg2, sume bercuti..huhu padan muke kena tinggal..ye la dulu kan aku cuti sebulan kan..la ni depa plak cuti sakan

pagi td bermula dgn rse yg kurang enak..sakit perot dan terasa loya2..
ikot hati mau jek aku lari balik..bior opis kosong..tp tak baik ok..esk christmas tak elok lari2 :p

so utk melega rse kurang enak, aku dgn kuat hati call syarul mintak izin turun ke soping complex bwh..
nassiiib dia bg. kalo tak mau aku meronta2

da smp bwh tu, da tak tau nk mkn mana..
end up aku tolak pintu STARBUCK



jadi la mkn sandwich + latte secawan..dok situ sejam sambil baca magazine
sbb syarul da pesan turun pegi makan jek..takyah nk pusing2 window soping
sye mendengar kata ok :)


lambat nye nk tunggu kul 6..huhu hari ni blk sure jem gile..
kena makan dulu kt area sini b4 balik umah..kang mau kebuluq dlm kete
yeee aku skrg kuat makan
ramai tegor aku gemok..lantakkkkkk :p

Result PMR

baru lepas call Mai
result PMR kuar ari ni..alhamdulillah Mai dapat 7A 1B (B tu KH)
tahniah Mai..bangga akak ade adik yg pandai mcm Mai :)

tp siyes dlm 5 beradik ni, Mai la paling terer..UPSR pn dia sume A
harap Mai kekal kan prestasi camni ye smp bile2
dan akak doakan Mai dpt MRSM tu..

love u :)

*lepas ni konpem takde sape nk bebel2 kt Mai kalo awk dok ngadap laptop tgk cite Korea tu dr pagi smp ke malam..

Wednesday, December 23, 2009

Bunga Fatimah

Ya Allah..murah rezeki org yg bagi aku benda ni..

pagi tadi aku msk lambat ke opis..sampai2 tak sempat tarik nafas, courier service smp..
di hulurnye aku bungkusan ini :)
iskhhh ape aku beli ni??
tudung yg aku beli kt kedai-ai ke??
bukak la ngan suspen..


sekali tu bukan tudung ok..
suspen lagi..ape ni??


rupenye bunga fatimah..
di beri oleh insan bernama WAHEDA YASMEN
baik gile dia ni..
sumpah wey aku tak kenal empunya diri..

dia dpt address aku pn melalui ERRYN..
teros dia pos kt aku..

Ya Allah terharu aku :)

*banyak kegunaan bunga fatimah ni..aku pn tak arif sgt lg..moh kite google sama2 ye :)

Tudung Ariani

Korg penggemar tudung Ariani??
kalo iyeee..sile pegi ke butik2 Ariani berhampiran
ade SALESSSSSS yg sgt best :)
aku tau pun bile baca blog Puan Mya ari tu
teros hentak2 kaki dpn syarul paksa bwk pegi Ariani (jgn tiru..no good :p)

mmg gile wey less dia..
aku amik yg murahan saje..

meh aku kabo price dia ye..bleh jd panduan kot korg nk pegi kan
ok yg purple & pink tu full lycra. harga dia b4 less RM60.00 after less RM35.00 sehelai
yg kaler2 tu, RM75.00 sehelai tapi buy 1 free 1..murah kan :) aku share ngan mama yg tu
pastu yg kaler hitam tu anak tudung..harga dia RM69.00 sehelai jugak buy 1 free 1..pun share ngan mama

so nasihat aku, kalo nk jimat sile pegi ramai2..so bleh la share sbb mostly buy 1 free 1
yg printed selalu harga dia RM115 tu pn buy 1 free 1
pastu yg plain awning thai silk normal price RM89.00 after less RM62.00

yg aku pakai ni full lycra kaler itam..RM35.00 je :)
berbaloi2 :)

kali ni aku beli yg plain je byk..sbb nk pakai ngan baju kurung kan..

*rasa mcm nk pegi lg jek..abang syarul....*wink*wink*

1st Kiss

meh aku nk story 1st kiss aku..
cerita bermula kt Kenny Rogers..hahahahaa

amboiii korg..lajuuu je nk tau ye..
tipu je la..
aku nk cerita kesah syarul 1st time makan Kenny Rogers. yeah korg..bukan sume nye pernah mkn KR ni mcm korg tau..ade yg tak pernah ok..
sian suami aku :p

setelah bertahun (lama aku janji nk belanja dia) baru aku tunaikan..
:)


ni kesah minggu2 lepas..mmg cerita basiiiii
bukan takmo belanja dia b4 ni..tp asyik la lupe..asyik sebok mkn ngan member2 jek kt KR ni
ni antara menu yg di order


aku amik set yg ade spageti..tp sumpah korg..la ni aku tak suke western ok..ayam daging2 ni mmg aku kurengg..end up sume tu syarul yg mkn


ni syarul punye..spt yg aku jangka..dia mmg tak suke KR ni.tu pasal la aku malas bwk dia..
tekak dia mmg tekak melayu pure :)

skrg ni selera makan aku mmg pelik..seafood out..kuah2 pn out..aku suke sambal kering kentang + tempe + kacang + ikan bilis..tq mama sbb buat kan 1 bekas besar :)

Monday, December 21, 2009

Ingat syana..jgn lupa!!!

Kalau Dahi tak Mencecah Sejadah Didunia

Sudah Bersediakah Anda Ketika Dipanggil Pulang Oleh Allah SWT?!!!

Bersihkanlah dirimu sebelum kamu dimandikan!
Berwudhu'lah kamu
sebelum kamu diwudhu'kan!
Bersolatlah kamu sebelum kamu disolatkan!

Tutuplah rambutmu sebelum rambutmu ditutupkan!
Dengan k ain kafan
yang serba putih!
Pada waktu itu tidak guna lagi bersedih....
Walaupun
orang yang hadir itu merintih.... .

Selepas itu kamu akan diletak di atas lantai....
Lalu
dilaksanakanlah solat Jenazah
Dengan empat kali takbir dan satu salam
Berserta Fatihah, Selawat dan doa....
Sebagai memenuhi tuntutan Fardhu
Kifayah

Tapi apakah empat kali takbir itu dapat menebus....
Segala dosa
meninggalkan solat sepanjang hidup?
Apakah solat Jenazah yang tanpa rukuk
dan sujud....
Dapat membayar hutang rukuk dan sujudmu yang telah luput?

Sungguh tertipulah dirimu jika beranggapan demikian....
Justeru ku
menyeru sekelian Muslimin dan Muslimat....
Usunglah dirimu ke tikar
Solat....
Sebelum kamu diusung ke liang lahad....
Menjadi makanan cacing
dan mamahan ulat!

Iringilah dirimu ke masjid....
Sebelum kamu diiringi ke Pusara!
Tangisilah dosa-dosamu di dunia....
Kerana tangisan tidak berguna lagi
di alam baqa'!

Sucikanlah dirimu sebelum kamu disucikan!
Sedarlah kamu sebelum kamu
disedarkan.. ..
Dengan panggilan 'Izrail yang menakutkan!
Berimanlah
kamu sebelum kamu ditalkinkan!
Kerana ianya berguna untuk yang tinggal....
Bukan yang pergi!

Beristighfarlah kamu sebelum kamu diistighfarkan!
Namun ketika itu istighfar
tidak menyelamatkan!

Ingatlah di mana saja kamu berada.....
Kamu tetap memijak bumi Tuhan!
Dan dibumbungi dengan langit Tuhan!
Serta menikmati rezeki Tuhan!
Justeru bila Dia menyeru,....
Sambutlah seruan-Nya Sebelum Dia....
memanggilmu buat kali yang terakhirnya!
Ingatlah kamu dahulu hanya....
setitis air mani yang tidak bererti!


Lalu menjadi segumpal darah!
Lalu menjadi seketul daging!
Lalu daging
itu membaluti tulang!
Lalu jadilah kamu insan yang mempunyai erti....

Ingatlah asal usulmu yang tidak bernilai itu.....
Yang kalau jatuh ke tanah
Ayam tak patuk itik tak sudu!
Tapi Allah mengangkatmu ke suatu mercu....
Yang lebih agung dari malaikat!

Lahirmu bukan untuk dunia....
Tapi gunakanlah ia buat melayar bahtera
akhirat!

Sambutlah seruan 'Hayya 'alas Solaah'.....
Dengan penuh rela dan bersedia!
Sambutlah seruan 'Hayya 'alal Falaah'..
Jalan kemenangan akhirat dan
dunia!

Ingatlah yang kekal ialah amal....
Menjadi bekal sepanjang jalan!
Menjadi teman di perjalanan. ..
Guna kembali ke pangkuan Tuhan!

Pada hari itu tiada berguna..
Harta, tahta dan putera.....
Isteri, kad
kredit dan kereta....
Kondominium, saham dan niaga.....
Kalau dahi tak
mencecah sejadah di dunia!!!

' Saling berpesan-pesan untuk kearah kebaikan'


Credit to: http://gieyana79.blogspot.com/

Wednesday, December 16, 2009

Abang jom naik pelamin!!

la ni mmg musim org kawen kan..sana sini kenduri..tapi aku tak la dpt byk nau jemputan..
aku nk story, skrg ni aku dok la tlg member aku usha pakej2 perkahwinan..gile best nye pakej2 skrg ni..janji duit nye ade la ye..

sambil dok tgk2 kan website2 pakej kahwin ni teringat zaman aku kawen dulu..time tu tahun 2005. umur kami baru 24 ko..gatal nak kawen kan..tak sempat2 org kampung tny soalan maut "syana ni bile nk kawen???.." tgk2 org kg da dpt kad jemputan :p

oh time kami kawen tu mmg zaman kejatuhan la..bukan nk bukak pekung di dada..tapi nk share la susah senang aku nk kawen dulu..

aku bertunang tak lama..bulan 10, 2004 bertunang, bulan 5 2005 settle kawen :)

ko bayang kan aku time tu keje part time jek..gaji ade la dlm 600..pastu syarul pn time tu tgh kesesakan wang sbb kena tipu dlm bisnes (malas mau ingat!!!)
dgn gaji 600 tu la sket2 aku beli hantaran kawen..tapi takmo kalah korg..hantaran nk gempak..ateeee kang org ngate plak brg hantaran aku kan..
susah hidup bermasyarakat neh..sume tak kena..

aku ingat lagi antara hantaran yg aku bg syarul:
kasot hush puppies
set perfume hugo boss
pastu jam guess (yg ni aku rse aku hutang duit syarul smp skrg tak byr..mokekekee halal ye :p)
yg lain lupe

nasib la time tu dok ngan mak pak kan..duit minyak makan sume takde prob..so sket2 aku beli brg2 sume..

pastu smp plak time nk nikah sanding kan..baju nikah aku tempah jek. pastu pening nk cari baju sanding..kak phira la dok usha website tgk butik2 yg ok..aku dulu buta internet ni :p

pastu pegi la butik kt setiawangsa..tp sebabkan mama yg akan sponser baju tu, aku tak bleh byk songeh..kena terima seadanye..
so takde la aku merasa nk amik pakej baju sekali pelamin sekali foto kan..hanya baju & mekap ok!! redha :o

part2 bunga telur kaler tema ape kejadah sume tu, mmg serah bulat2 kt mama..ateee kawen ditanggung..pelamin pn aku tak amik port camne rupenye..mmg part majlis aku tak tau ape2..

aku nikah 1minggu awal dr hari bersanding..nikah pn simple jek korg..jemputan hanya family terdekat sbb buat malam keje..kenapa?? sbb tarikh tu terbaekkk kata org tua2..i foloowwwww jek

smp hari bersanding, kami buat kt dewan org ramai..bukan dewan gempak ye..buat kt situ pn sbb sewa khemah time tu RM250/khemah..abis takkan nk amik 2 khemah je kan..so buat kt dewan sewa 400 sekali kusi meja..senang

mak andam dtg umah pagi tu mekapkan aku..nasib baju pun cantek even baju bajet..mekap pn ok..smp kt dewan tu terkejut aku tgk pelamin..tak sangka family aku ni kretip buat pelamin sdiri cantek plak tu..atas pentas ok..rasa terharu sgt time tu

kalo korg tny gambar kawen, mmg aku takde ye..takat album gambar senget2 ade lah..mmg takde bajet time tu..pastu takde plak member2 yg terer shoot kan..so berserah je la..

tapi sgt meriah wedding kami..ramai sgt yg dtg..smp kena msk 2nd round..tp tu la rezeki kami..tukang masak sgt baik hati..mmg dia tak berkira sgt part tu..

bile aku pegi wedding member2 skrg ni best je aku tgk..ye la masing2 da keje stabil kan..dgn album kawen besar2 lagi..ngan banner lagi..tu blom tgk pelamin, kek yg sgt cantek..huhu

tapi bukan kata aku tak bersyukur ye..syukur sgt2..sbb ape yg syarul janji ngan aku time baru2 kawen tu mmg dia penuhi..bg aku biar la duit hantaran aku sikit tak mcm org lain..tapi kepada syarul: "sile penuhkan ASB isterimu ye.." hahahhaa

ade gak aku kuar kan ayat gini "abanggg jom kite buat kenduri lagi nak..kite amik pakej cam org kawen..amik pakej photography pastu pelamin..siap ade bubble2 kt atas pelamin tu..pastu nak la merasa gaun2 ke.."
hahahaha buang tebiat ape kan..

tapi tu la..da tertulis aku kawen umur 24thn..mmg sume nye smooth jek even kekadang semput2 gak..tapi sume dpt di atasi dgn baik :)

tak terlewat aku nk ucapkan terima kasih kepada mama & babah yg banyaakkkk sgt tolong anaknye ini..kalo dorg tak support, mmg tak kawen la aku..
kak phira jugak :) & semua mak2 sedara aku, sepupu sepapat aku..juga family syarul..

wahhhh entry ape kah ini..lantak!!!

Alhamdulillah...

selamat pagi rabu semua!!!!! :)
aku hepi hari ini..yehuuuuuuu
cheque yg ditunggu2 akhirnye da selamat di bank in dlm Maybank

tak la byk tapi lepas la nk buat beli belah sket

ini adelah chq ke-2 aku dpt dr NUFFNANG
tq nuffnang..tgh2 kering ni mmg syok la dpt duit terpijak gini


tak la byk mcm org2 len dpt kan..ade yg dpt smp ribu2 ko..aku hanya blogger kedil so amount nye juga harus kedil :p

kat sini aku nk ucapkan byk2 terima kasih pada kawan2 yg sudi klik2 iklan nuffnang aku tu..tanpa korang tak berjalan la duit aku tu..

sile la klik lagi..nak kumpul duit beli stroller anak neh...ooopppsssss :p

Monday, December 14, 2009

Jalan2 umah Makmok

khas utk org jauh kt Jepun nun..
kot rindu kt wife awk tatap la gambar ni ye

ni amik ari sabtu kt umah makmok..saje dtg melawat..pastu langkah kanan plak aku & geng sbb makmok masak sedap ok..
smp 3 kali aku tambah..gile berselera..tapi ampun la ye gambar food tak snap sbb aku da gigil peluh2 kelaparan..ketaq2 tangan nk suap nasi



wit Jaja




Jaja, Ki'in, me & Mai

opppsss gambar si kecik Eizwan tak sempat snap..time dia aktif main lupe nk kuarkan camera..time kitorg posing ni dia tido da..

ok org Jepun..da lepas rindu :p

Satay Station

ok kesah makan2 kembali ye :)
kejadian jumaat lepas..member2 syarul ajak lepak makan kt Satay Station
area Kg pandan kot..ntah pusing2 sesat2 tau da smp..moekkeeee bukan la sesat melampau..salah simpang jek



menu ade 2 jek kt situ..mee rebus
yg ni aku tak try..sejak2 ni kembang tekak aku tgk kuah2 pekat gini


dan ofcos sate ye..yg ni mmg sedappp..besar2 ok size nye


antara yg sempat aku snap..gelap uols..tak nmpk muke sorg *tipu*


depa sume ni member kt area umah tu..kire jiran tertangga la ni

nampak tak budak muke separuh atas tu?? kagum ok ngan dia..umur baru 4thn kot, tapi hafal yassin ok..tak la sume tapi byk gak la..comel gile


-kemudian kami pun pulang :)

Beli kain online

wah..wah..kejap2 mood marii kejap2 kang mood lariiii
harap maklum la ye kawan2..gini la bile penyakit M dtg :p

aku kan lamaaaa tak dibenarkan pegi shopping..mana bleh tahan beb..tangan ku gatai je mau membeli..godek punye godek, aku ternampak kedai kain online kt forum PCM
tapi tokey ade gak kedai blog..

sepantas kilat aku bank in duit..dan sepantas kilat jugak tokey pos brg kt aku

urus niaga berlaku 1 hari jek..ari ni bank in esk da smp..cepat gileee


cantek tak kain ni?? aku rse comel gile kaler dia..tp tak pasti lg aku nk buat baju ape..baju kurung kah?? tunic kah?? nnt2 la aku tempah..janji kain udah ade..
minat???? sile klik sini http://www.dydyanabiz.blogspot.com/