IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Tuesday, February 23, 2010

Maternity Leave

Selamat petang!!!
eh aku nk mintak tlg korg la..
aku ade prob ni :(
idok la prob besar..

camni....

kt opis aku ni, tak pernah lagi staff yg amik maternity leave. so mmg b4 ni takde pn akta2 yg state benda ni.
so da aku ni due bulan 7 harus la aku cari benda2 tu sume start dr skrg..kang kecoh plak last minit kan

so kalo korg ade akta2 ckp pasal maternity leave ni bleh email kt aku tak??
ye la nk tunjuk kt bos aku tu..kang dia bg gaji 1/2 la..pastu dia tak puas hati aku cuti lama la..
(tp bos aku baikk)

senang ade black & white nk discuss nnt..
tolong ye korg

email aku: shana@ketapang.com.my

14 comments:

Kaklong @ Izan said...

Kak Syana...cuba tgk2 Akta Kerja 1955...try Link sini..http://jtksm.mohr.gov.my/images/stories/Akta%20JTK/akta%20kerja%201955%20(bi).pdf

Kaklong @ Izan said...

Tak boleh lah kak...kena cari gak lah akta tu...

Beautiful Disaster said...

tak fahamlah. kenapa company tak bagi ambil maternity leave. bukan itu rights kita ke?

Kaklong @ Izan said...

Kat Akta Kerja 1955...tu akak tgk kat PART IX (Maternity Protection)... Nnt saya cuba emailkan pada akak akta tu...

rasp said...

and oso jez double check je dgn HR on staff benefits plus your T&C. Kot2 ada stated kat situ gak....

Manjakusayang said...

syana... perkara yang paling selamat bincang awal2. cek akta kerja 1955 tu. Kalo pasal bayaran tu ikut sykt. Pernah dengar sykt hanya bayar 1/2 bulan gaji jer...

SyaNa said...

fyi bukan company aku tak bg amik maternity leave..tp b4 ni tak pernah ade staff yg peknen..opis aku ni ade 2 staff jek..hahaha
so la ni br la nk kaji benda2 ni

even dlm appointment letter pn tak state benda ni.sbb yg sorg tak kawen lg..yg sorg takde anak time msk keje..

so ni nk dok meting la nk buat yg proper..kot2 korg ade cth appointment letter yg state benda ni meh la share ngan aku :)

& aku la HR yg menjaga benda2 ni sume..kalo aku tak cari smp ke sudah la takde..

helena's said...

saya tak kawen lagi..hehe

mama_umar said...

hrp2 ko dptla cari akta ML tu secepat mugkin,sng setel awal2,tp aku rase bos ko baik kan..kot2la bagi bonus sekali kang,hahaha

Gieyana said...
This comment has been removed by the author.
Gieyana said...

nt kalau ada smple sy send yer..

masa bsalin dulu..maternity leave start from the day sy bersalin until 60 days including sat, sunday & PH...kalau x salah la..igt2 lupa la plak!kekeke

~MrsLayLa~ said...

Salam Kak Syana:-
Klu ikut gomen, die bg 60 hari bmula pd hari brsalin..tp skrg dh bleh amik cti 2mggu awl sblm trikh bsalin..Tp kna tolak r dgn 60 hari tu..Mknenye klu amik cti 2mggu awl, blance cti lpas bsalin dpt 46 hari jer la..

Anonymous said...

syana..mcm opis i bab2 cuti mmg straight..maternity leave 45 ari jek..kdg mengong jek bos nih..tp ekceli nih semua kena cari kat buku law la..

aku pon bkn terer sgt..nama jer bljat HR..wahahaa..masam8710

Nana said...

beznye klw keje gomen kan
bole cuti bersalin 90 ari