IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Wednesday, December 31, 2008

Siri Penjelajahan - Part 2

12.30pm gerak ke Kluang..hubby nk cari Kg Bentong Dalam..20thn dulu dia dok sini ngan family..so misi mencari Kg Bentong Dalam plak.. dulu ade jln msk lalu kem ni..skrg tak dok da..tu yg tny askar ni

askar ckp lalu kot Tmn Sri Kluang


lama jln kot Taman tu tak jmp gak..tny tuan kedai plak la..



jmp dah..lega..


misi mencari Pak Mus Da (ntah btol tak aku ni..lupe ler..)dia ni member lama FIL aku..



mmg rezeki kami..tak susah nk cari umah dia..ni la pakcik tu..






2.30pm teros kan jalan ke Segamat - Muadzam Shah


lapar la plak..nasib ade nenek eanny tapaukan nasik..



makan tepi jalan jek..da tak pedulik ape org kate..lantak ler..da kul 4pm tak lunch lagik..




teros kan ke Cherating




8.00pm smp Cherating..Check in Cherating Bay Resort





9.00mlm Dinner kat Restoran Matahari..
da kenyang balik tidooo..esk sambung ari ke-3 plak

Tuesday, December 30, 2008

Penjelajahan Semenanjung Bersama MyVi - Part 1

ok impian en hubby da tercapai utk tour mesia..
so ini catatan penjelajahan kami..
DAY 1 (24/12)
7.30pm gerak ke Johor dari umah
11.30pm smp umah sorg blogger gak (eanny) kt Sedenak (Felda Bukit Batu)..aku baru je kenal dia..tp sungguh la baek ati ajak aku tido umah dia..tq eh


DAY 2 (25/12)
bfast ubi rebus + nasi lemak sambal ikan bilis..mmg sedappp kakak eanny masak..




9.30am gerak ke Danga Bay..lepak2 jap sbb takde ape pn pagi2 tu..







eanny yg tgh tu yek..yg free hair tu anak buah dia..dorg ni mmg sempoi abiss..mcm member2 plak aku tgk dorg ber2





see..berlambak bunting mawi & ekin ni..umah ekin yg 3 tingkat tu jaoh ke dlm..kalo tak haros aku posing dpn umah dia..hehehee


ni aku bersama eanny & nenek..cute tau nenek dia ni..aku terharu sbb dia sanggop trime aku & hubby dok umah dia

ni kakak eanny tu..dia msk sedappp..tp dia ni pemalu..ko tgk tu siap tutup muke lagik..kekeke
tak gi mana..just pusing2 JB jek..awal sgt takde ape yg best pn..lgpun rushing nk ke Terengganu teros..so esk aku update Cherating plak ye

Wednesday, December 24, 2008

SIRI PENJELAJAHAN MALAYSIA

skrg ni still kt opis lagi..kul 6 kang dijangka teros gerak ke selatan tanah air..arah tuju ke umah eanny..aku wat muke tak malo mintak tumpang tido umah org..kekeke

trimas byk la no eanny..
ramai gak yg tny nape nk tour malaysia?? ko jgn tny aku sbb aku ngikot laki ku itu jek..ni dia la pny impian..ikotkan dia nk back pack pastu naik turun bas..iskhh tak gamak aku nk ngikot..ni nek kete ok la lg kan..boleh lagik aku ngusung brg byk2 sket..

bile aku tny dia nape nk tour malaysia cuti pjg ni..baik la kite gi stay kt 1 resort mcm pulau ke..lepak lama2 kn best..dia ckp nk tgk suasana kg org..nk tgk negeri org..selalu tu mmg gi bercuti negeri len tp stay kt resort gitu kn..so kali ni jalan tanpa tujuan ikot peta..kekekeeke mcm la aku ni pandai tgk peta..dulu aku ckp ko geografi aku takat2 idung jek..

so kali ni mmg bajet kt makan + minyak + umah tumpangan (kekeke hina giler dok umah tumpangan)..so tak dok la sevenier2 bagai ye..tp da name nye pompuan kn..konpem ade nye nk beli belah..kekeke..

dgr crite Johor, Kuantan, Terengganu & Kelantan ujan..harap2 la tak banjir yek..

semoga impian En. Syarulazmi ni berjaya..sye mmg seorg isteri yg sungguh2 memahami..baekk kn sye..ahaks..

Tuesday, December 23, 2008

Siti Norbaizura


di sebabkan mommy Mia tu sebok soh aku letak pitcher dia tgh cun..so aku letak la ye..kekeke aku ikhlas la wey..dia mmg cute..ahaks ayat apekah itu?? ok blanje aku kt starbuck pn ok jek beb..so ini la besfren aku since form 4..time bujang2 dulu mmg selalu hang out..pastu aku kawen still hang out jugak..tp start dia kawen mcm da tak hang out la pulak..sape kah yg bersalah?? ni da anak aku tak kire ko bwk gak anak ko hang out ngan aku..
dia ni kaki starbuck..feveret branch ofcos alpha angel wangsa maju..siap time wedding 1 starbuck tu dtg kenduri dia..mmg regular customer la..
okies..ct ni special N3 utk ko..kalo ko baca harap terharu ok..hehehe

Le'Tour Malaysia

start esk aku & hubby akan mulakan journey kami..ke mana kami nk pegi??ok kt sini aku listkan date dan tempat kami dijangka akan singgah

Day 1 (24/12)
~dr opis teros gerak ke JB


Day 2 (25/12)
~pagi pas bfast nk gi danga bay
~dr danga bay ke Kluang (hubbyku nk mengimbau kenangan lalu..ihiks)
~dr Kluang teros ke segamat pastu teros ke kuantan
~kalo sempat teros shoot ke Tganu..kalo tak stay kt Cherating jek


Day 3 (26/12)
~kalo dr Tganu pagi ronda2 tganu pastu teros ke Kelantan
~dijangka tido Kelantan


Day 4 (27/12)
~pagi lepas ronda Kelantan ke Perlis
~singgah Tasik Banding
~stay kt Perlis

Day 5 (28/12)
~dari Perlis teros ke Kedah & Penang
~plan nk stay Penang

Day 6 (29/12)
~dari Penang teros gerak blk KL

korang doakan kami berjaya dengan misi ini..cewah..

IKEA ~ Meatball

smlm aku lunch kt ikea with kim..lama da dok geram kt meatball ni..tp smlm beli hok kecik jek..ok la tu..pastu amik daim kek ni..mmg sedap..heaven gilos cekelat dia..nyummy..



Monday, December 22, 2008

~WAN MIA ARYSSA~


ini wan mia aryssa anak my besfren siti norbaizura..kami close since form4..kire dulu 1 geng ler..geng kami ade 5 org..time tu SPICE GIRL tgh melatop..so perasan la jap kan..kire ala2 spice girl ler..poyos gilos time tu..kekekee

skrg ni yg len tu aku teros lost contact..ngan dia ni je aku still stic..aku harap biar la smp bile2..tak sangka wey dia ni da ade anak..dia kepala mmg weng..weng..
aku salute la kt dia sbb mampo ubah diri bile da ade anak..
aku suke tgk anak dia..bambam..putih mcm mak dia gak..


beb andai ko terbaca ni..aku sayang ko..doa2 kan aku ye


ni je pitcher dia yg aku ade..tu pn sipi2 jek..

YES MAN



mlm td tgk crite ni plak..YES MAN..yg ni mmg lawak..tp ade pengajaran crite ni..kite kena berani mencuba..jgn takot buat berubahan sbb kkdg tu bile kite buat perubahan baru idup kite akan berubah menjadi lebeh baekk (cewah..aku mcm pakar motivasi plak)kekekee..hentam je la ye..aku tgk crite ni mcm crite motivasi la..sbb dia buat korg berpk di samping korg gelak2..

lagi 1 ape yg kite buat tu perlu ade keikhlasan..jgn dok say YES tp dlm ati benor nye mcm tak rela je kn..so crite ni aku syorkan korg tgk..mmg best aku gelak mcm org gilos..

pasni nk tgk crite HISTERIA plak..tgk la kalo ade lg kt wayang nun..

THE DAY THE EARTH STOOD STILL


aku & hubby ni jarang tgk wayang..selalu kalo da berator sure cancel..sbb malas nk dok dlm tu smp 2jam gitu..tp last weekend 1 kejayaan sbb kami berjaya tgk 2 cerita..kekkee..ni salah 1..tgk cerite ni ari sabtu mlm..

bagi aku cerita ni mcm tahyul gak la..tp ade gak yg btol cuma dorg adjust ikot pemahaman dorg..sbb cerita psl ari kiamat..yeah kiamat mmg wujud tp cara dorg olah tu cara dorg la kn..pastu ade 1 watak tu digambarkn as dajal la..so anak2 bwh 13 thn kena dipantau la kalo nk tgk crite ni..takot kang terpesong plak kn..

for me cerite ni ok2 jek..

Friday, December 19, 2008

11 AMALAN YANG TERBALIK

Terbaca artikel ni kat blog zura..thanks zura..berguna utk dikongsi bersama..so renung2kan la ye..

'11 AMALAN YANG TERBALIK'

Mari kita betulkanMarilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.

4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.

8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.

11. Kita cukup teruja untuk meng'forward' kan sms atau emel dalam bentuk gossip2 artis kepada kawan2. Malah kebanyakkan sms emel tersebut tidak benar dan boleh menjatuhkan maruah org lain. Tapi kenapa susah sangat nak forward emel2 peringatan sebegini kepada kawan2 kita??.....

Cukup dengan contoh-contoh di atas. Marilah kita berlapang dada menerima hakikat sebenarnya. Marilah kita beralih kepada kebenaran agar hidup kita menurut landasan dan ajaran Islam yang sebenar bukan yang digubah mengikut selera kita.

Allah yang mencipta kita maka biarlah Allah yang menentukan peraturan hidup kita. Sabda Rasullullah SAW: 'Sampaikanlah dariku walaupun satu ayat.' (Riwayat Bukhari)

Thursday, December 18, 2008

Ostrich Showfarm


okey lepas mandi manda dgn riang ria tu kami pn pack2 sume nk chow..kejap sgt kan cuti..mmg tak puas pn..tp ape daye terpaksa pulang...

so pas check out tu teros menuju ke Ostrich Showfarm..adult RM8.00 tp sbb ade Jusco card so RM7.00 je..ok la kan..dok pusing dlm tu..ostrich dia ade mcm2 pesen..ade yg da tua..bulu sume cabot abis..togel jek..enjoy la dlm tu..even tak dpt nek ostrich tu..sbb mcm sian jek kaki dia luke..tak smp ati plak..tp tempat tu mcm kotor la..tak jaga sgt..busuk bau mcm2..


wajah2 ceria



gedix la tu..hehehee



babah aku mmh minat ngan kambing ni..impian dia nk bela kambing


ni mai..adik bongsu aku..dia mmg minat haiwan2 ni..


ayam stylo..






korg tgk tu..sume binatang dia nk pegang..

hubby aku ni berani2 takot..kekekee
muke kelaparan..jom makan..makan ape????ha..kite makan ni...





itu dia..sate ostrich..sedappp..tapi mahal benor..tak pueh makan..



korang jangan makan kedai ni tau..tak sedap giler..

pas lunch kt kedai tak sedap tu plan nk teros blk sekali kak phira teringin makan pisang goreng sedapp giler..nak tau crite pisang ni klik sini..abg ipar aku ade story psl pisang ni..mmg sedap korg..heaven giler mkn..


so sambil tu snap2 pic kt pantai



otw blk gombak singgah makan cendol kt jln kuching..sejukk tekak
so takat tu la perjalanan kami..mmg syiok sgt..meriah je rse even adik lelaki ku sorg tak folow..