IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Tuesday, July 12, 2011

Soalan2 yang tak best didengar & malas nak jawab

hai korang!!!
tension jek sbb lupa bawak memory card nak update pasal bday party Iman

best sgt2 even penat sebab time kul 10malam org terakhir balik tu tgk2 yang tinggal aku & syarul dan Iman jek yg tinggal
so mari la kite kemas rumah!!

gitu la ye kalo kenduri2 gini, part kenduri ramai org,
tp part kendara tu tak tentu org nak stay tolong ko ye..hahaha so pasrah sudah

anak baru masuk setahun tapi macam2 soalan yg ditanya
huhu..tak suke ok

anak da pandai ape? da jalan ke? da pandai mandi sdiri ke??hahaaa
pastu bile nak tambah anak, bile nk kasi iman adik..
apesal? ko nk tolong bg duit aku buat IVF ke??
aku rse kalo ade rm10K esk gak kot aku bleh buat adik utk Iman
(dgn kuasa Allah)

hahhaaa ni bukan entry emo ye..sekali dua aku tahan la nk jawab
tp kalo tuuuuu je soklan yg aku dgr aku pn bohsan ok

slow2 la korang, aku tgh enjoy the moment..biar la Iman lambat dr segenap segi pn
janji dia sehat sempurna..
sbb aku takmo la bile org tanya Iman da pandai jalan ke??
pastu aku kena jawab Iman xpandai jalan lg depan Iman..sbb aku tau dia paham ape org keliling dia borakkan..so aku tak mo dia kecik ati ke..sbb aku yakin dia paham..
takpe anak korg awal dr segala segi, aku turut bangga
:-)
& aku tau korg bangga dgn anak masing2 sbb tu korg tanya utk bandingkan kan???


bab anak tu plak..tu sume kuasa Allah
lg pun biar la aku spend time ngan Iman..5tahun aku tggu dia dtg dalam hidup aku
so biarla aku jaga dia sepenuh perhatian no sharing2 :p
tp kalo ttibe Allah nak bagi, aku tak tolak..

maaf la ye kalo ade yg terasa..
cuma kalo korg nak tau, aku tak pernah tanya org soalan2 yang aku rse sensitif gini
pasal anak & pasal hamil..
even anak sedara mara pn aku x pernah tanya
ini kan pulak anak org luar kan...


dari zaman aku xde anak smp la ni dua isu tu aku rse sgt sensitif utk ditanya
dan jugak pasal "anak peksa dpt brape A???"
hahahaaa sbb dulu aku tak suke org tanya mak aku gitu..
sbb sah2 A aku sket ;p

so sape2 yg baca ni, harap2 lepas ni xde lg soklan2 begini ye
no heart feeling ok

-sekian-

19 comments:

cik helena said...

kite tak penah tanye pong!heee kite baik sebab kitelom kawen laghik..hee

PUANSTOBERI said...

soalan2 yg takkan abis dlm idup kita. dan kesimpulannya org bagi soklan ni risau kita dpt mengatasi life dia.

Lyz ^ EroL said...

biasala kak...manusia...sibuk nk cite,war2kn kebolehan,keterroran masing2...xpk perasaan org len...ish2...da trg lg nyata ank2 ni lain2 ragam,kepndaian,perkembangan...hidup kita ni nmpk cm sama tp sebenarnye xsama...nmpk cm senang n mudah tp sebenarnye jauh beza...hmm...tp menda ni lumrah kak..mulut org...xle nk stop..nk mrh pon xle gk..so sabar ajela...semoga ALLAH murahkn rezeki akak...ye...SMILE... :)

watyz said...

soalan stendet. sila abaikan. hehehe

Rai said...

kadang2 saya serba salah betul nak tanya umur anak org lain..(cari topik nak borak) sbb kalau silap takut org tu kecik ati ke apa.. tapi bukan ada niat nak perkecilkan apa2..so, anggap je mcm angin lalu pertanyaan diorg tu..

gee ryder said...

eh husband aku ada tanya husband ko la aritu iman dah bejalan ke..hikhik..tapi bukan niat nak bandingkan pun sbb afeef pun belum jalan lagi .
Saje dia xde modal nak sembang kot :p
Infact aqeel pun dulu setahun sebulan baru jalan...

mama_umar_maryam said...

hehehe,aku kdg buat2 xdgr je org tnye

~ana~ said...

syana, mulut org xkan reti utk berenti bertnya...ko abai kan je org2 mcm ni....

mama tisya said...

aku tk kisah org nk tnye tp kalo STIAP kali jumpa soklan tu je ditanye mmg geram gk la...tau la tiap2 thn beranak..dh rezeki masing2...

bab periksa tu pn aku tk suka..hehehehe

Iela Fazielah said...

sabar syana ye... biasa la tu.. memula mmg terasa... tp lama2 ko lali...malas jwb ko diam je... lgpun setiap anak tahap tumbesaran dia lain2... xbaek diaorg compare2..neway xsabar nak tgk gmabr bday party iman....

Nana said...

bo layan je la wei
orang tak tau masalah kita kan
cam aku la
dmia dah 3 tahun
dah letih dah aku dgr soklan
bile nak tambah umat ni
hanya mampu sonyum hehee

mya said...

errr.. kalau ko terasa pasal aku tanya iman dah jalan ke belum tu, aku mintak maaf eh..
takde niat tersembunyi. sumpah!
sorry tau!

elly aziz said...

syana, nak jd ibu ni bukan senang..aku paham sesangat [ye aku bolehla dikategorikan jenis senang preggy, alhamdulillah].tp dr pendapat aku, patutnya kite bersyukur ade jgk kwn2 nak amik tau psl anak2 kite.kalau dlm hati kite ni sentiasa ade prasaan curiga pd org lain, kita akan anggap ape saje soalan dorg ttg kite seolah judging kt, or nk question kt.insyaAllah aku rs soalan2 camtu semua parents pon akan hadapi.what u hv to do is to enjoy talking about our kids.aku pon dh 5-6x buat kenduri di rumah.kitorg enjoy organize, seeing friends, kdg2 smp 2-3pagi.bile kt ikhlas ajak kwn2 dtg, kt akan rs puas wpon lps tu umah bersepah.biasanya lps anak2 aku dh tdo, br kami 2 org start kemas umah.xkesahla end up pukul brapa.takut bersemut, nnt gigit anak2.tp while cleaning tu, kami sronok sembang psl kwn2 td.so xdela penat sgt mengemas.jgn plak ko emo psl tulisan aku ni, letak kat blog plak esok ek.cuma aku hrp ko blh jd org yg lbh positive, when being parent..we should handle everything calmer.insyaAllah anak kt pon akan perhati kt.daaa...

fa-rho-ha-alif-nun said...

Yela, saya pn setuju kak elly ckp tu. Sy paham je kalau org ckp mcm gitu kan, tp akak kena positif dan minta semua doakan yg terbaik. Kalau org tanya2 tu jgn ambil dalam sgt sbb kdg2 diaorg ckp tu nnt diaorg akan doakan kita. Tp kalau kalau style yg perli2 tu mmg hampas la kan.

Maybe akak penat n stress kot.
Saya doakan akak n keluarga sentiasa tenang dan sihat ye :)

AdanyaKauUntukku said...

Syana
akak bangga dengan Fahim..
walaupun dia lambat jalan..tak cakap walaupun umur dia dah 2 tahun 7 bulan....org kata dada burung ni sakit selalu lah...
org kata Fahim ni autism lah...hyperactive lah...


sume tu akak anggap langau2 melintas je..
kalau fikir mmg sakit hati
nak nangis pun ada..

dan kadang-kdang buat akak sendiri tension...

tu malas campur org..
biarlah akak anak beranak je...
senang idop...

sob sob......
dia org bukan tau susah payah kita..
ingat kita happy2 ke
tak pk ke progress anak kita...
sob sob

qemaishak said...

Happy birthday iman..sori aunty baru nak wish ni, manjang je mc bulan ni hihi..moga iman membesar dengan sihat, ceria dan jadi anak yang baik untuk semua..

kak, aku pun xsuka org tanya soklan2 gitu..baik doa yang baik2 kan dari duk tanya soklan yang sakitkan hati lain la kalau kawan2 yang dah lama sangat tak jumpa & tak baca langsung perkembangan kita anak beranak kat blog & FB..

sory, komen terpanjang hehe

::YanN:: said...

Yang.. aku paham apa yg ko rasa yang.. sebab aku pon sama.. Soklan2 sensitif tu aku abaikan sejak ada Aliff ni..

Mcm kak ila ckp tu.. susah senang kita ni, kita anak branak je tau..

syg ko.. :) syg iman momei jugak...

NANI said...

errmm... kita pown.... maklum aje.. Lil P dah masuk6 tahun, tapi still x de tanda2 pegnen... nak menanah telinga dengo owang tanya bila nak dapat anak... kekadang tu pertanyaan siap dengan cebikan mulut seolah mengejek... adusss!!! siapa lah yg x nak kan?! tapikan, dulu Lil P selalu gak tanya bile dia nak dapat adik.. Kita selalu cakap gini, "Allah belum bagi rezeki lagi"... So skang kalu ada owang tanya bila die nak dapat adik (soalan yg tak patut tanya kat dia n soalan menyindir mak pak), dier cakap, "apalah aunty nie, Allah x bagi rezeki lagi nak buat camne?"... hahahahahahaaaa. Terubat kedukaan ku....

NANI said...

lagi satu, janji Mr Hubby kita okies n sporting... siap cakap apa tau, " we enjoy our time dolu... Kalau ada itu satu n bonus... kalau x ada (ditakdirkan Lil P seorang aje), alhamdulillah jugak, at least kita ada zuriat, darah daging kita...