IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, January 28, 2010

Makanan tambahan

good morning!!!! cerianye aku..hhahaaa
tak sabar mau cuti 3hari ni..sape2 keje KL monday ni cuti kan..yahooo!!!

tapi cuti tak kemana pun..da plan ngan syarul nk kemas bilik buku..hajatnye nk buat bilik baby :)
so kemas dulu ape yg patut buang2 ape yg tak guna..ateee umah kecik harus bijak guna ruang

tapi barang baby mmg tak beli 1 ape pn lagi..later2 la. skrg just simpan jek duit gaji ke tepi..nnt nk soping teros kuarkan sekali harung..

ok meh nk tunjuk benda2 yg wajib masuk mulut aku hari2..smp aku pn tak lalu da nk ngadap..sbb bukan feveret aku pun :p

1st air soya..since aku tak minum susu, so ade yg cadangkan aku minum soya..ok fine aku minum even kaler dia mcm susu..huhu

2nd kismis..yg ni pun tak gemor sgt..tu yg dr dulu kurang bijak..hahahaaa..so takmo la anak mewarisi kan..makannnnn jugak la aku..beli yg pack besar, dlm tu ade pack2 kecik..senang sehari 1 kotak kecik..ngadap la aku benda tu sambil buat keje

yg lain pulak, biasa la vitamin2, ubat2..
pagi aku kena amik 4 jenis: folic acid, kalsium, duphaston & neurogain tu..
even mahal neurogain tu, tapi syarul kata demi nk anak bijak dia tak kesah..masuk ni da 4 botol kot aku mkn..gigih wey nk anak cerdik..hahhaaa

malam pulak amik 2jenis jek: foloc acid & duphaston jek
nasib la aku ni bab2 ubat ni very the easy..sekali telan jek..kkdg tanpa air pun boleh..terer kan aii??? :p

benda2 lain seperti kurma + kacang2 yg tu makan ikot mood..bukan ape, kurma hanya bleh dpt kt umah mama..sbb mcm ngarut jek letak kt umah aku..sure aku tak usik kalo dlm esbok aku. so blk umah mama baru aku mkn..hahhaaa ye ye sye tau kurma bagus..

kacang2 plak ikot mood..sbb aku ni kalo mkn kacang sure perot aku kembung..mmg aku ade buat kajian da..dr b4 peknen pn mmg gini..so yg tu mmg kena kurangkan

ok tu je nk btau :)

10 comments:

dalila said...

SYANA, SAYA DULU NGANDUNG MAKAN BARANGAN SALINDAH..TRYLA SURVEY KT TENET..ALHAMDULILLAH..SENANG NK BANAK, BADAN TAK LENGUH2..ANAK COMEL PLUS PUTIH SELEPUK,CERDIK..SEKANG NI ANAK DAH UMO 5 THN..MMG OTAK CERGAS DAN PINTAR..TAPI KALAU IANYA SATU KEBETULAN TAK TAULAH..ANAK KEDUA HANYA MKN TUK KEPERLUAN BABY..MMG TERASA LAIN..SAKIT NK BERSALIN LAGI TERUK DARI YG PERTAMA..TAPI ANAK TETAP CERGAS..

Diarihatiku1976 said...

syana.. samalah kita tak suka minum susu.. makanya kena minum soya ler ekkk...

Ami said...

comel giler ckp air soya color same cam susu huhu.ami fresh milk takpa,jgn kasi susu tepung confirm tak minum huhu.skang musim buah delima kan?aaa pi mkn byk2 ;p

Ami said...
This comment has been removed by the author.
SyaNa said...

dalila~ thanks 4 the info ye :)

kak ina~ haah kak nnt beli berkotak2 soya ok..start la minum dr skrg

SyaNa said...

ami ari tu try makan buah delima..hubby beli 3biji..tp lepas makan kembung perot..iskhh byk nau angin dlm badan..sume mkn kembung perot..hehee

mAr@ZiEy said...

bagus tol ko..paksa diri demi anak..tu la pengorbanan seorang ibu terbaik..sayhdu lak..agak2 lps ni aku leh la amik segala info dari ko ek..hehehe

mama tisya said...

aku dlu pn tkleh minum susu tp susu tepung la..susu mcm dlm kotak yg dutchlady tu aku bole minum and aku pn minum soya gk...kalo bole ko bli soya yg panas tu lg fresh

ALoNa [CintamaniszLite] said...

hehe..amalkan pemakanan yg sihat ye??
bagus ler..

Nana said...

soya mmg air yg sentiasa ada dlm peti ais time peknen tp orang kata kalau mnm byk2 sgt pon xelok juga nanti kulit anak sensitip tu pasal la agaknye kot kulit damia mmg la jenis manja...