IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Thursday, August 25, 2011

Syamil Iman yang big boy

ni kesah b4 Iman msk wad ari tu
suke tgk dia ceria gini...da besar da anak aku..huhu

da makin paham da kalo org suh buat ape2 tu
suh amik pampers da pandai..amik botol air sdiri pn pandai da
da kenal la benda2 keliling dia..

cuma kalo kite larang dia buat benda bahaya, dia buat gak
bukan xpaham bahasa..cuma xmo dgr cakap..
jenuh la marah xmakan saman punye..itu mmg geram la kan..

ni saje bwk dia gi Mall main kete..suke dia..
skrg ni kalo lalu kedai menan bising la mulut dia tunjuk konon nak sgt la tu
kalo aku nk bagi, au stop la beli
kalo aku malas nk layan, aku ckp la "bye2 belon..bye2 belon.." cth kalo dia nk belon
nanti dia pn buat la gaya bye2..so paham la dia xkan dpt belon tu..hahahaa

time ni montel lagi..hahaaa
bolat jek muke..skrg ni mcm susut sket..xpe la nnt raya aku kasi ketupat byk2


ni time jalan2 ngan kak sofea & abg adief..

senang, amik trolley lambak tiga2 dlm tu..kalo xkang jenuh nk kejar



ini plak hari yg dia msk wad tu

kan aku kabo, pagi tu aku bwk dia mkn McD dulu..sje nk kasi dia main slide dlm tu

kasi sonok sket...time ni badan dia dedar2 :(



tapi aktif jugak..susut sket da time ni


tgk malam td kurang da bunyi kt dada dia time tido
alhamdulillah harap2 Iman ok la..

skrg ni ubat mmg aku bwk kalo nk kur umah..bertambah berat la beg aku..hahaha

rebeh bahu mak..



lama x jalan jauh..sbb lama xbalik tepeng

xtau la gaya Iman ni camne..rimaskah dia lama2 dok dlm car seat tu

aku plan nk balik Tepeng lepas sahur ari sabtu ni
xla panas sgt..tp baju 1 ape tak kemas lagi..huwaaaaa


sayang Iman sgt...harap Iman membesar dgn sehat & bijak
skrg ni meragam pn bleh tahan gak

aku rse bdan dia xselesa, tu yg meragam xtentu pasal tu..

tp skrg ni aku cuba tahan diri xmo marah2 kalo dia meragam
seboleh2 aku lembut gak ngan dia even dia da terjerit2 meronta2
hahahaa

iskh kalo b4 ni, dia buat gaya gitu mmg aku hambur kan jek..
hahaa aku ni garang tau..takut jek kang jd kes dera..hahaha *over*

tp lepas tgk ape dia lalui ari tu, rse mcm kesian nye

xmo marah la..dia meragam sbb xsehat kot..ye la kite pn kalo flu berat jek kepala kan
pastu rse panas jek badan..sume benda rse xkena..so gitu la kot Iman rse
so, mak redha jek la nangis la nak..




Mari bermekap...

wah wah wah....tgh2 jalan kt Mall bawah ni sekali tu tgh ade booth jual mekap2

aku ni xde la gile mekap sgt

ikut mood gak org kata


tp aku suke tgk org mekap pastu lasting jek mekap tu kt muke dia

mcm aku plak, selalu mekap aku hilang kalo time2 tgh cuaca panas tu

kalo mekap pagi tghari tu da hilang da



so aku pn jengah la booth ni konon nk kasi try je la kan




aku pn tadah la muke suh org tu test kt muke aku...

not bad la produk ni..



kim pn try gak..



mmg time ni promo baek punye...

tp sbbkan aku x familiar produk ni, so aku ckp nnt la aku beli

naik opis aku gugel dulu nama produk ni

pastu bile da pasti ok time balik laju2 aku beli..hahaa



tak memasal skrg ni gi keje aku dok mekap jek

hahhaaa nk practice mekap time raya nnt
so far aku pakai, mmg best mekap ni

lasting la..time aku xposa ari tu aku mekap dr pagi smp balik keje elok lg mekap dia

blusher sume ade la nampak lg kt pipi kan..



ini la budak yg mekap aku tu

sweet kan muke dia :-)


dia ckp produk ni akan msk kt watson2 hujung tahun ni kot
skrg ni kalo nk produk ni kena beli kt booth2 yg dorg pegi road show..

kalo nk tau psl ni pegi la search or gugel nama produk ni ye :-)



Aku pun masak jugak tau

salam...morning!!!
ok, ni tgh2 cari mood nk update benda yg best2 sket
alhamdulillah kehidupan aku da kembali normal

iman & syarul pn da makin ok..cuma Iman tu nurse ade call aritu kabo jaga elok2 nk jalan jauh ni
byk la nurse tu pesan, ubat jgn lupa bwk, jgn kasi sejuk sgt...bagus la nurse DEMC tu

ok ni antara yg aku sempat msk bulan posa ni
mmg tahun ni hampeh kedaung tak berasap dapor aku
kalo ade pn takat masak air je la :p

ni Kari Daging...1st time aku msk kari ikut resepi..hahaa
selalu campak2 jek..kali ni ade la guna rempah2 yg aku pn xkenal kalo xde label..kekeke
bangga sbb daun kari tu tanam sdiri :-)


ni Murtabak Mini resepi Mulan PCM..
sedap tp aku terbeli kulit popia tu size besar so mcm kurang inti
len kali beli hok kecik sket :-)


ni plak Sotong Goreng Tepung resepi Azaja PCM
tq beb siap email resepi lagi..hehee





ni da hari2 terakhir ramadhan xtau la masak ke tak

aku balik Tepeng Sabtu ni..rasa2 da bleh gantung kuali kot :p



Tuesday, August 23, 2011

Memang dugaan di bulan puasa

salam korang...
xde cerita ape yg best nk share..

just nk kongsi rasa ngan korg jek...

jumaat lepas aku amik EL sbb syarul kabo dia bleh discaj
so aku pn malas la nk ke opis sbb da la jauh kan..pastu kul 12 nk kena patah balik Shah Alam amik syarul plak..
tu ape yg aku pikir hari khamis

sekali tu Jumaat kul 3pagi, Iman demam..panas badan dia
cuak gak la aku da la aku berdua ngan dia jek..ubat demam yg DEMC bg ari tu pn da abis
selongkar esbok jmp la ubat bulan 6 dulu..kasi la jugak kan

pastu bgn pagi kul 8gitu badan masih panas
aku mandikan siap2 dia bwk dia gi bekpes kt McD..

pastu teros pecut ke DEMC dgn niat nk amik syarul pastu singgah amik ubat kt klinik DEMC tu

sekali check temp Iman, 39.6
masuk ubat montot pastu doc kabo kena admitted
sbb suspek ade infection sbb tu dok demam on off xelok2
tambah plak flu ngan batuk pn masih mengganas...

aku pn ikut la mana yg baik utk dia kan
ini la doc yg menyampaikan suh admitted..time dia ckp tu aku terbyg kain baju umah sume tgh bersepah..sbb ingat lps syarul kuar tu bleh dia tgkkan Iman aku kemas umah kan..
hahhaaa





tp sebabkan wad xready lagi...kami kena pulang dulu

balik2 umah tu mmg aku terbongkang ko..letih ya amat

pastu lps mandi zohor sume siap2 kemas gerak teros nk check in wad..hahhaa

da settle sume hal2 msk wad, sebok pk hal nk berbuke plak

lama wei xmakan lauk sdiri masak..hahaha


dok kt sepital ngan Iman dr Jumaat smp senin mmg ade hikmahnye

kan aku kabo nk spend quality time ngan dia ber2 kan..mmg ye ko dpt aku spen time ngan dia puas2

manja2 ngan dia..tido pn pelok2 sbb katil sempit..hahahaa

tak kesah la kalo ade timbul isu kt opis ni pasal kejap2 laki msk wad, pasu anak plak msk wad..
janji aku da cuba buat yg terbaik utk org2 yang aku syg
Allah Maha Berkuasa..hari ni aku yg kena, esk2 kalo korg yg kena..*sambung ayat sdiri*


Iman sgt2 boring dok kt wad tu..da aku kena bwk dia main2 kt lobby wad tingkat 3 tu

abis sume nurse dia dok tegur..hahaa

ramah tamah sungguh ler..


nurse2 pn sgt2 baik..
skrg ni kalo amik NEB pn dia takat nangis sedu2 je la..takde la meronta mcm dulu

yg aku kesian time nk sedut kahak tu

aku just dgr kt luar treatment room jek

dgr suara Iman nangis + muntah sgt2 meruntun jiwa aku..

even aku tau, idak la sakit mana..kadang iman ni je yg drama lebih..hahaaa

tp still la sedih dgr dia nangis gaya gitu kan..da la aku xbleh msk sekali :(



smlm discaj keadaan Iman ok sket
dorg bagi ubat sgt la banyak..jenuh aku nk hafal time bile nk kasi ubat

tp pagi td bangun tido, masih dgr dada Iman mcm bersarang..
bunyi banyak kahak tu..
harap2 sehat la sepenuhnye b4 raya ni..ye la dgn cuaca panas kang nk jalan raya dia dok flu gitu sian aku nengok..

aku doakan semoga org2 tersayang, suami & anak aku sehat sejahtera..

mmg aku kena jaga kesihatan skrg ni..mmg xbleh sakit la ni

banyak benda xsettle lagi

raya makin dekat..hahahaa



Thursday, August 18, 2011

Bila ketua keluarga plak sakit

fuh lama gile x update..banyak cerita nk share tp bz plus mood merundum :(




ade aku nk share aku buat murtabak mini resepi MULAN, pastu ade la aku masak yg agak sedap utk buke ari tu..tp xdan nk share kt blog


sbb ttibe dlm gembira2 tu laki mak demam plak..


mula demam takat melepek kt umah jek..ok la ade depan mata kan


sekali pegi check darah, kena tahan wad teros..

ok la actually nothing serius..cuma better la dia dok wad sbb ade Iman kt umah ni kan

kang jangkit lg aku susah nk control sume




so dgn tak rela dia pn admitted kt DEMC sana


nurse muda belia..hahahaa


yang best nye bile tgk buku menu ni ha

dan2 aku planning kot ade rezeki adik Iman, aku nk check in sini..hahaa
kenyang makan :p



dia kena duduk dlm wad sorg2 sbb dlm tempoh pengasingan..



sape nk visit tu lepas tu kena basuh tgn & muka..





aku anta dia ari selasa..pastu kena buke kt sana

ade 1 jek cafe situ mahal ok

mehun xsedap ni RM7..
tawar hebeh..


malam tadi lps anta Iman umah makmok kt bkt jelutong, aku teros shoot gi DEMC
mmg aku plan nk tido sana mlm tadi
sebab?? sebab aku rindu syarul sgt2



org kata kesian Iman kena tinggal..


tp hati isteri mana yg tenang..
so semalam da tido sana, ok hati aku da puas

dia pn da ok..rsenye dlm 2 hari ni bleh kuar la kot



tadi pagi b4 gi keje sempat la aku tggu dia mandi

cuma bfast jek aku xsempat nk teman sbb kena amik Iman kt umah makmok then anta gi nursery

pastu berdesup gi opis..


letih tapi BAHAGIA sbb bile tgh susah camni baru tau ramai yg sayang kami
kejap2 org ni call..kejap2 org tu call..
tq sume family..love u all

ni gambar Iman makmok snap mlm tadi
tq mkmok & family sbb sudi jaga iman malam td..

-Iman, umi promise weken ni kite gi jalan2 berdua ye
umi nk spend time ngan Iman..umi nk fokus kt Iman jek..

:-)


Friday, August 12, 2011

Pukul 4 pagi di hospital

morning!!!
semalam aku off, sbb ade emergency psl Iman

Iman ni aku da pasan, dia kalo flu kan konfem lama kadang smp 2 weeks
makan ubat klinik pn gaya gitu la..batuk pn camtu

tp petang rabu tu, tgh2 buke posa syarul ckp ngan aku, Iman ni lain mcm dada dia
mcm ketat sgt nk nafas..time tu br lepas kasi ubat flu + batuk

pastu malam tu mmg kitorg tido awal..lps isyak teros tido sbb syarul ckp xsedap ati..dia takut tgh2 mlm kena bangun kot iman terok ke kan..kire kena stand by la kan

pastu kul 12 tgh malam ttibe aku rse badan dia panas gile..tp time tu aku just letak cool fever jek...pantau2 gitu je la..

tp time kul 3 pagi tu da tgk terok sgt nafas dia..risau plak aku
teros kejut syarul ajak gi klinik...tgh2 siap tu dok pk nk gi klinik biasa ni je ke or gi DEMC

last2 teros laju2 gi DEMC..smp DEMC kul 4 pagi...

Iman yang cranky...silap sket jek nk nangis..dia pn xselesa la kan..badan week..so layan kan je la..nangis la anak oiiii, mak redha

pastu check temperature 39 darjah celcius..teros masuk ubat ikut montot
aku kalo bab2 iman nk kena cucuk ke, masuk ubat ikut montot ke, mmg aku xberani nk pegang
ye la, aku kan ade pengalaman sume tu, so aku tau sakit..xsanggop aku nk tgk


lepas jmp doc, doc suh msk bilik ni nk kasi nebulizer...aku mmg selalu tgk or dgr cerita psl anak member2 kena gini, tak sangka jadi kt anak sdiri :(


suara dia jerit nangis jgn ckp la..gegar 1 hospital..da la subuh2 hari kan..
org tgh sahur tersedak2 gamaknye...

aku mula sedih gak..tp bile tau lagi kuat nangis lagi bagus sbb lagi byk dia sedut, siap aku ckp, nangis lagi iman..nangis lagi..hahahaa



smlm amik cuti, hari ni kena la keje...harap2 iman ok la ari ni
pagi td bangun tido hidung bekerak hingus malam td...batuk still ade lagi
cuma temperature normal..hope dia ok la kt nursery

love u Iman


Wednesday, August 10, 2011

Makanan aku time sahur

ni da 4-5 hari gak la aku sahur makan cereal jek
saje folow kak phira, mana bleh dia sorg kurus :p

ni antara feveret cereal aku
aku suke brand POST ni


tapi aku makan dgn air milo la sbb aku xsuke susu
beli MILO kotak besar tu, simpan dlm esbok..time nk makan tuang sejuk2..
kruk krap rse cereal tu...
sedappppp

pagi td aku mkn yg ade stoberi kering..rse dia mcm masam2 manis..
pastu ade mcm ketul2 honey..mmg sedap la
pastu up dgn seketol kurma
aku ok jek mkn cereal..kire bleh tahan la perot aku
xde la merangkak mintak nyawa xlarat posa kan

cuma aku rse more to dahaga air jek..cuaca skrg ni kadang panas kan
tp kalo kt opis ok dlm econ ni sejukk jek so xla rse sgt

time awal2 posa tu aku sahur nasi, pastu bile nk gi keje pagi tu start da ngantok
pastu lunch time sure rse nk tido jek

ni bile mkn cereal xde la lemau sgt time nk gi keje
tp ngantok time keje tu always..hahahaa

mmg la niat nk diet sbb tu mkn cereal..sbb baju raya pertama aku da siap
bile try, tang perot tu mcm ketat sket..
kalo xjaga ni mau xmuat nk pakai di pagi raya
kalo xmuat, sah2 tak sedondon kang ngan suami & anak

kire bagus gak la siap awal & ketat sket..hahaa
at least bleh la aku motivasi diri jgn lupa diri time bulan posa mkn tak hengat

cuma skrg ni kena kontrol time buke...sbb time tu la napsu mcm tiger
so kena beware..kang sia2 sahur mkn cereal jek :p

Menjadi jugak asam pedas aku..

morning!!!
gumbira sgt sbb planning nk msk asam pedas menjadi..hahahaa
aku ni byk2 benda yg aku msk, asam pedas la paling fail

ade sekali tu aku msk asam pedas kt kg..pastu bile syarul tanya abah dia aku msk ape, bleh abah dia ckp aku msk sambal tumis tp air terlebih..hahahaaa

pastu kelmarin syarul ckp dia nk asam pedas..pastu dok buat dialog membakar hati
ade dia kabo, sume aku msk sedap..cuma asam pedas jek xpernah jadi..hahahaa
tercabar ok!!!

teros laju2 aku cr resepi dlm tenet..da jumpa resepi gigih la beli segala rempah ratus
ooo patut la xpernah jadi..selama ni aku msk asam pedas just buat konon2 mcm sambal tumis cuma tuang jek air asam..hahahaa
rempah2 ratus mana ade aku letak..hahahaa

sekali tu smlm, taraaaaaaa......
jadi ko :-)
ASAM PEDAS IKAN SIAKAP..
syarul siap warning jgn tak jadi sbb ikan siakap kan..bukan ikan kembung

amboi2 dia tu kan...



tempek lagi la..bangga walaupun hanya asam pedas..hahhaaa

daun kelsom tu amik blkg umah jek..lagi bertambah bangga sbb main petik2 jek :p



pastu up sayur sawi jek..xsempat da nk msk benda lain..

lg pun syarul kabo nk fokus mkn asam pedas, so xyah byk2 lauk

ok..hahaa



pastu aku just rebus yong taow foo beli kt tesco ari tu

tp kuah xsedapp :(



ni mamat kenit yg sebok gak buke posa..

kalo makan tu, abis 1 muke naik nasi..haaiishhh

hari ni nak cari resepi sotong goreng tepung plak..
syarul beli sotong besar2 smlm..tu pn dia yg request..da pandai request skrg ek..
dulu kalo request takat sambal telur jek..kali ni agak mencabar smp aku kena cr resepi dlm internet *amboiii*


xpe janji dia suka :-)