IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, November 10, 2011

Syamil Iman: 1 Tahun 4 Bulan

Big boy da Iman aku..
tapi kan aku perasan, sejak2 da besar ni, asyik la xsehat
kejap kang flu, kejap kang demam..pastu kang sakit telinge..
baru2 ni time Raya Haji sakit mulut

ade biji2 kt lidah dia..aku suspek cuaca kejap panas, kejap hujan..pastu dia plak gamaknye kurang minum air kt nursery

kalo dok ngan aku mmg kejap2 aku hulur botol air dia
bersungguh dia minum..

teserlah big boy kan :-)



tp alhamdulillah da sehat da dia skrg
ari tu sakit mulut, mmg susu xmo, puting xmo..
nangis jek koje nye..sian aku tgk


Perkembangan Iman 1 Tahun 4 Bulan:

- Selera makan masih mcm dulu..sume dia makan...aku suke part ni..lega tgk dia nak makan

- tp kalo dia xsehat, selera mkn akan merundum :(

- bile kite nyanyi je, dia pn akan nyanyi gak..tp gaya dia la..ni menurun bapaknye la ni..suke nyanyi

- da paham arahan..suruh la amik ape pn, mmg dia akan tlg..tp tgk mood gak la..


- yang aku nampak, iman ni hepi boy..sbb bangun tido kalo dia sehat, mmg xnangis..bangun2 celik mata mmg senyum teros...bile kite ckp gud morning..teros dia gelak2..

- tp skrg ni suke gigit org..huhu seram aku..ari tu dia gigit kawan dia kt nursery..takut gak mak budak tu marah ke kan..huhu..benda ni paling aku takut..ye la kt situ sume jiran2 situ gak..kang ape plak org kata kan..


- ade la benda2 dia bleh sebot..tp gaya dia la..idok le kuar seketol bunyi tu kan..hahaa
cth: bas, ball, jatuh..

- kalo dlm kete tu, nampak bas ke lori ke, pny la excited "pa..pa..pa..." sambil tunjuk..hahaa berkenan sgt ngan kenderaan2 berat ni..


- suke makan sdiri..xsuke org suapkan..kadang geram gk part ni..mcm kalo kt umah org ke kan..risau aku sepah2 umah org..

muka budak tak sehat di hari raya haji


Saat perpisahan Iman & puting
- sejak2 sakit mulut nk raya ari tu, mmg dia xmo puting..sakit kot nak hisap..smp la ni mmg teros aku sorok puting dia..
so time nk tido ade sikit meragam la..ade la dia mintak "nak..nak.." aku tanya nak ape??? umi da buang da...
hahhaa teros pasrah...

sian gak tgk cara dia nk handle ketagih puting dia..tp aku yg kena kuat sebenarnye..sbb kang bile dia meragam kalo aku xkuat mmg aku teros hulur puting je kang..hehee


tp sejak2 xde puting ni..asal tido jek mesti kena susu even br minum sejam b4..takpe la kot baru2 nak biasa kan..janji dia ok..
aku harap, aku & iman sama2 kuat harungi detik ni..




time ni susah dia nk tido..puting xbleh isap sbb mulut sakit..mmg meragam je la..



segar bugar & teros sehat bile ramai yg dtg beraya :-)



Umi & Iman di Hari Raya Haji


Alhamdulillah Iman sehat skrg..ni gambar kelmarin..

iman suke makan telur putih..


skrg kalo aku bwk pinggan nk kasi dia makan, mmg teros dia tuju ke kerusi dia..
teros buat gaya nk panjat kerusi..hahaa


bile kite da train anak2 dari kecik, mmg dia akan tau rutin hidup dia
teros dia tau tempat makan kt mana, tempat tido kt mana..
tp kena sabar la..lama2 nanti anak2 akan tau sdiri ape yg perlu dorg buat..



bukan la nk kata Iman ni bagus sgt...biasa la budak2 ade ragam dia


bile dia meragam tu mmg aku rse kdang tu nk hantuk gak kepala aku kt dinding
rasa nk nangis, sume ade..
tp bile dia da ok, teros aku lupa pasal benda2 yang xbest tu
sbb tu perkembangan dia aku tulis yg molek2 jek..


aku nk ingat benda yg best2 jek pasal Iman :-)



6 comments:

++eden|essey++ said...

same la...anak² ako pon ske telo putih..ikot pangai ako gak...hihii...tp betul la..same la mcm dak adam...kalo nk mkn sure die tarik kusi die...nnti die tau la time mkn..pastu nmpk la ako dok hidang² mkanan....kdg² blom cukup sme makanan dah teriak nk duk atas kusi...hihii

watyz said...

dh besar makin ensem...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana aku rasa mmg kt nursery nih dorg kurnag melayan budak2 ni minu air .. adam smp bibir kering tue .. balik rumah mmg kena bg mkn betul2 .. hu..hu..

syanasaid said...

jaja~ hehee aku xla gemor telur..dia plak bleh suke beria..hehe

atty~ tq auntie..harap2 smp besar la ensem..hahaa

diana~ tu la, kadang tu botol air penuh mcm xusik..bile balik hulur ar kt iman, beria dia minum

mama tisya said...

iman suka gigit ye..ada gigit umi tk..hehehehe...

Afne said...

iman makin hensem arr