IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, November 26, 2012

Bila anak sakit :(


hari jumaat tu time kt opis dpt call dr nursery kata iman muntah2
cikgu dia ckp suh amik bwk gi klinik..sbb dorg takut ada ape2 kan
aku pn cuak gak la kan..sbb anta sehat jek

kocoh2 la balik
pastu tgk alahaiii kurusnye anak saya..rupa nye ape yg msk mulut dia sume kuar balik
susu, nasi abis..

siang tu bwk gi klinik pastu pantau kt umah jek
kasi dia susu, bubur sume kuar muntah
ubat pn x tahan seminit muntah balik

last2 kul 10 gitu tgk x bleh jadi ni..lembik sgt
bawak gi DEMC shah alam..
bleh plak wad penuh..so doc suh gi KPJ klang situ je ade kosong

tapi aku xmo la klang..aku gi Tawakal KL
sbb syarul ade keje kt Kedah, makanye aku sorg2 kena jaga Iman
better kt KL dekat ngan umah mama aku

so smp Tawakal kul 3pagi..register bagai masuk bilik iman kena drip
hohoooo budak tgh tido syiok2 kena cucuk jarum mau tak jerit

ni sesi pujuk anak..hahahaa


syarul kelam kabut balik umah amik barang
smp tawakal kul 5.30 pagi
pastu terus kena gerak :(
sunyi sgt rasa dia xde

ni bfast 1st day
boleeehhhh la..hahaa
xbest la Tawakal ni sbb xde room service
aku lapar x tau nk makan ape..nk turun mmg tak la kan
sapa nk jaga iman
kurus aku..hahahaa
ce kalo kt DEMC tu..mmg jaga Iman sakit aku yg gemok
mana x nye asyik call room service jek



ni masa baru masuk wad
lembik sgt dia..sedih tgk


pastu tokma & tokbah dtg
hilang sunyi kejap 

ni 2nd day tu dia da ok
da mau makan...asyik minta makan je
sbb lapar sgt kot


nasib la bwk benda ni
hilang boring dia...


malam terakhir di hospital
iman da sehat time ni..tggu nak balik the next day
tak sabaarrrrrr


ni masa cabut jarum tu
huhu anak saya ni kalo sakit betul baru dia nangis
so bila dia nangis tu mmg sakit atau ada something wrong la tu

kuar wad terus bawak gi jusco makan2 & main2 ngan kakak sofea & abg adief 

ada yg cakap Iman ni asyik sakit jek msk wad
Allah tak duga hambanye kalo kita x mampu
so aku tau Iman kuat harungi sume ni...
cuma aku jek x kuat..hahaaa

kadang anak sakit ni bkn bleh jangka kan
kita jaga teliti pn kalo dia nk dijangkiti kuman, kite bukan bleh nampak
cuma ape yg kita bleh pantau, jaga tu buat ape terdaya la
bukan sume org bertuah bleh jaga anak kt umah

bila da serah anak kt nursery suh jaga, kite nk cerewet sgt pn susah
takut anak kite plak jadi mangsa blkg kite kan
so berpada2 je la
da katanye bukan org berduit sgt kan, kite anta anak kt tempat yg kite termampu la
ada duit mmg ikut aku nk benti keje jaga sdiri jek
heheee

:-)




11 comments:

Puteri Satu said...

betul tu syana... sakit anak2 ni memang tak dijangka... sebenarnya tuhan sedang menguji... pada yang mampu... so kita kena redha dan cuba tabah.. walupun kita takkan setabah mana tengok anak sakitkan... gitulah syana nak membesarkan anak... nak tungguk dia 6-7 tahun nanti nsyaallah ok tu nanti...

akak pun gitu ... klu diberi rezeki lebih. dan mampu.. benti keje dok umah jaga anak lagi bagus ye tak.. tapi banyak benda nak kena fikir... apapun harap iman membesar dengan sihat ye nak... jangan nakal2...

♥ Wina ♥ said...

alahai ciannya iman..moga cepat sembuh ye

Falsya said...

alaaaaaa...chiannye dak hensem..aku pun sedih tgk iman kene cucuk gitu..

mama tisya said...

smoga cpt baik iman..hrp2 kita sbg mak mmg kena tabah bila ank sakit..kalo antar nursery mmg tkleh lari nk dpt sakit2 ni kn...smua org kalo bole nk jg ank sdiri tp apakan daya

mummy_ayu said...

ala siannya..tak sihat sampai masuk wad....memang risau kalau anak2 tak sihat..apa pun..semoga Iman cepat smebuh..Syana pun take care gak tau..kang jaga anak, mak plan tak sihat

SURIA AMANDA said...

kesiannya Iman....harap Iman dah ok...boboy kena strong kan?

Zura@Iwan said...

syana...irfan pn last week kena gak, semua mkn muntah, huhu...aku pun tpksa amik cuti jaga kt umah...naseb baik x kena warded..dia mkn ubat muntah blk syana..irfan pon ada angin gak...alhamdulillah dia mkn ubat angin, so mkn ubat x kuar blk..Irfan ni nk mkn ubat kena pksa syana...huhu

irfan pon asyik sakit syana..mak mn la mau anak sakit kan....biar la org nk kata apa...kita jaga elok pon , mende nk jadi...semua ni dugaan buat kita....

irfan masa kecil dh 2x masuk wad..aku yg takut taw....sbb aku x mau dgr dia nanges...adesss hati sakit kan...

neway syana..semoga kita mjadi ibu yg kuat...insyaAllah anak2 kita nnti anak yg kuat mcm ibu n bapa dia...hehe

AdanyaKauUntukku said...

alahai.....
akak dah serik dah ari tu
duk seminggu kat kat hospital sbb fahim...

ni skrng every week ulang alik hospital.....
tapi bukan sakit....

itu pun still rasa alahai..
kena pegi hospital ke???

get well soon Iman

yatie said...

siannye iman...sedihkan kalo anak sakit ni..walaupon x der anak tapi kita faham kesakitan yg ditanggung si comel...

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

alahai siannya iman .. dha baik dah dia syana ... kalau htr tmpt reramai tu mmg kena stanby la .. bab sakit2 ni x leh jangka kan .. aku pun ni sejak cuti keje nih ..byk masa dgn budak2 .. baru rasa masa tu berharga ..

Sidratul Muntaha said...

yang..
aqil tu
dari kecik tau sakitnya
1.umur 3 bulan dok seminggu paed selayang sbb ekzema.dah rupa raksasa gorgon tau.masyuk drip sana sini
2.umur 2 thun lebih kena fit.duduk spital jugak 4 ari.sipa dgn aku operate ketiak buang bisul2 kiri kanan.ko imagine la dgn sakit..nak jaga anak..
3.dia manjang jugak ade sakit cirit birit and muntah2 tiap kali klu asthma dia teruk.sampai ade satu stage last time aritu kena baru2 ni.dia refuse ank mkn sbb asyik muntah.smpai dha kurus dah.
4.kaki dia retak sbb dok kat nursery lama.
*ati mak mana yg tak sedih tgk ank2 selalu tak sihat.
*ikhlaskan ati selalu...tabahkan ati selalu.
peduli ape org nak ckp..biar sakit skrg,dekat tgn kita yg membela.
pedulikan mulut org sebab Allah tak uji kita sesuai dgn kekuatan kita.
jdikan jugak ape je yg ko belajar dlm menjaga anak ko tu buat panduan esok bila ank2 yg lain (insyaa Allah) sakit plak.
mcm kes aku..
aku still continue check up ara kat spital..
smpai aku dah hafal nama ubat asthma..
jenis2 inhaler..
nama ubat2 sapu2 ekzema
nama ubat demam..bape millgram and so on.
sampai aku dah boleh manage tak bagi ank mkn antibitoik sbb ade benda lain dari segi supplement or food remedy such madu and habastus yang boleh replace.
apepun..doa pun kena byk.
lagipun..klu kita tak diuji gini..
ilmu pengetahuan kita tak bertambahkan?!