IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, September 19, 2011

Aku setelah menjadi emak

ok, ni nak story sket pengalaman aku setelah menjadi emak..


ala pengalaman yg tak lama pn..baru 1 tahun 2 bulan jek



bile da jadi emak ni, ade certain2 perangai aku yg berubah

tp kali ni aku nk cerita pasal 1 benda yg aku berjaya ubah..hehee *suspen*



aku ni nk kata pembersih sgt idok ler..

tp aku xsuke kalo tgk tempat aku makan bersepah..cth kalo org makan nasi pastu tulang letak atas meja tanpa ade lapik ape2 ngan tisu ke..


kadang ade jek jadi depan aku..tp takkan aku nk kaut letak atas tisu kan

hahahaa so aku tahan jek hati tu



pastu dulu time Iman baru start makan solid food

mmg wet tisu tu xlekang kt tgn aku

suap 1 sudu pastu aku lap mulut dia..hahaa jenuh nk ngabis 1 mangkuk tu

mmg brape banyak tisu aku guna dulu kalo suap dia



pastu mmg aku xbagi dia pegang makanan sdiri..kalo dia nk roti ke hape ke mmg aku yg suap dia..

banyak lagi la yg bleh buat aku rimas kalo pasal makan sepah2 ni




tapiii....tu dulu..

sekarang ni, aku bagi kebebasa utk Iman explore food tu

aku kasi dia pegang, makan sdiri..

dia nak ramas2 ke, nk sembur2 ke..lantak ko nak..


janji ko hepi

ni ari Jumaat lepas..

kakak syarul beli kek bwk dtg umah aku

so aku kasi can Iman explore kek tu :-)




hepi dia makan..tak pedulik da org lain..
ala, bukan dia mkn sgt pn..dia ramas2 pastu jilat msk mulut

hahahaa


~so cute~


mmg skrg ni, kalo time makan..bersedia lah utk sepah2 gini

tp selalu Iman makan dlm kerusi dia


so kalo sepah pn takat kerusi dia ngan lantai bawah2 tu je la...

tp hari tu, kawasan sepahan agak besar ;p


tapi sikit pn aku xrimas...aku xmarah...
sgt2 berbeza dgn aku yg dulu...


huh aku yang dulu kalo sepah gini silap2 bleh menangis..hahaha
ko xcaya tanya syarul..kadang kalo umah sepah dulu2 siap aku nangis sbb stress..

psiko gile



oh skrg ni tak da....anak sdiri sepahkan aku hepi *saje bold kan* :p
hahaa sbb aku tau dia ade belajar 1 benda baru dlm hidup dia

bile tgk dia hepi, rse berbaloi2 nak kemas..
nanti nak ajar Iman kutip makanan yg dia sepahkan ;-)

ni dia meronta sbb papa angkat nk wash up..


-tp kalo org tua makan sepah still annoying-


12 comments:

mama tisya said...

kalo mkn lg comot lg comeiiiii...bdk2 je la..kalo org dewasa buruk..hehehe

~ Puan Yan @ Mama Aliff ~ said...

yang, aku tak berani lagi nak kasi aliff explore makanan dia.. budak tu pon malas.. nampak aku pegang makanan dia nnganga mulut dekat tangan aku..bukan nak amik sendiri.. nanti aku pun nak suh dia try makan sendiri la :D

♥cikmOt♥ said...

kat umah aku tu, ada dua orang tukang sepah...kadang kalu dah tak larat, aku biarkan jelah...nanti bila dah reda...aku kemas la...

tapi mulut aku bising gak, dok potpet potpet...pesan kat kakak, dah mainn ke dah siap makan ke, sila kemas...hehehe

Dee said...

kdg2 mmg kena bg anak explore kan..sis ni mesti mcm my cousin..kdg tetamu tak balik lagi dia dh sibuk menyapu, mengemop..smpi mak dia sound..hahaha..pembersih sgt..

MRS. K said...

hahaha.. tapi laki aku tak boleh tgk sepah-sepah ni.. beza ngan aku yg cool ni..

qemaishak said...

Kak, budak2 sepah gini comel je, tapi kalau selalu buat gini rasa nak cubit je, tu qema la tuh haha

Ada anak, sapu mop lantai tak pernah habis huhu ada je benda tumpah sepah kat lantai..sabar je janji anak hepi kan kak..anggap exercise tuk diri sendiri juga (konon pk +ve) hehe

PUANSTOBERI said...

cute muka dia comot momot ngan coklat tu. hihi :D

Iela Fazielah said...

aku mmg dah biasa adegen sepah2 gini... sbb dr syafqah smapi irfan semua nak mkn sendiri..jd... bersedia jelah kemas meja n lantai lebiah setiap kali abis aktiviti mkn2.... lg pun mkn sendiri menguatkan koordinasi tgn, mulut & mata dia... betul tak?

Pn. Zana said...

aku pun umah sepah stress. cepat2 nak kemas.haha. mula la nak marah2 org. tapi skrg dh cool dah..haha

mama_umar_maryam said...

aku pon suke kasik anak2 aku mkn sendiri,tp Umar mmg semulajadi pengemas, tapi jgn maryam,hahahaha

Haslinda said...

sama la kita, dlu stress ja umah sepah..la ni dah ada anak..stress tu tetap ada..tp bleh minimize sb anak sendiri yg bg sepahkan...adeeb plak makan suka sepah..pastu makanan kt tangan tak dia makan..yang jatuh kt lantai tu lagi sedap.siap meniarap jilat2..geram btoi

nzh1979 said...

ok selamat menjamu mata yek ngan makanan yg sepah2 tu..ekeke..akak ko ni mmg dr umur setahun lebih biar je dorg mkn sendiri..tp tgk jenis makanan..sbbnye kalau 2 mulut nak suap selama sejam..tak daya aku..baik aku gi basuh pinggan mangkuk ngan botol kat dapur..ehehhe..takpe2 ni semua pengalaman yg perlu kita kutip as 'mak' kan..hehehe..kdg2 tu akak gelak sendiri tgk abg ngan adik berebut2 makan laju2 tgk sape abes dulu kat meja..kalo tgk gambar kat fb pon ada..hahahha..puas ati tgk dorg try berdikari sendiri :D
papepon yang, ko buat je ape yg ko rasa happy..ala tak yah hiraukan org lain bercakap..eheheh.. *mua muah untuk iman ;)*