IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, September 29, 2011

Sayang anak tak???

wah tajuk...mmg la sayang kan..sape tak sayang anak weiiii
mcm2 cara kite tunjuk kite syg anak kan
tak yah la list kt sini..sbb sume pn tau camne nk syg anak memasing :-)


tp antara cara aku sayang anak adelah:

yes!!! jaga keselamatan dia semasa dlm kete
aku amik keputusan nk gunakan carseat ni masa Iman dlm perot lagi
aku tgk org keliling yg guna & yang xguna
dr situ aku buat keputusan nk guna


memang, time peknen nk beli brg2 baby tu kite bleh jek beli carseat ni
kire mcm beli je dulu, nnt2 kalo nk guna da ade..
kadang smp berabuk benda tu dlm bilik, kite still xguna2 gak kan..


tp aku, mmg bile da nekad nk guna baru aku cari
aku bincang ngan syarul sume ape pentingnye ade carseat..
mula dulu dia pn mcm xberapa setuju..sbb mcm besar gabak kan carseat tu so kang org susah nk tumpang bagai..
tp da lama2 ok dia setuju :-)



aku start gunakan tu masa iman dlm pantang lagi
time tu guna nk balik sambung pantang kt Tepeng..mula tu risau2 gak
tp aku lg risau nk peluk dia all the way KL - Tepeng tu
alhamdulillah Iman pn selesa dok dalam tu


smp skrg ni Iman pn da tau itu tempat dia..
kadang letak dia dlm tu, dia yg pandai tlg pegangkan tempat nk lock tu..hahaa



tp ade gak time2 dia bad mood xmo dok dlm tu
so tgk la kenapa dia meragam xmo...kadang tu sbb dia lapar, ngantok sgt2




kalo rse dia meragam sbb ngantok, aku mmg xangkat ler..aku kasi jek puting gosok2 kepala dia nnt dia senyap ler..

kalo agak2 mcm dia lapar *bkn lapar susu ek* aku angkat ler dia bwk msk umah dulu ke kasi suap makan..maybe kadang aku terlupa nk lunch dgn dia2 sekali puasa..hahaa

so kasi dulu la meskut ke hape *aku mmg xkasi dia mkn dlm carseat*

da ok bwk masuk balik...



ganjaran bile berjaya serasikan anak dlm carseat ni sgt2 priceless..haha tu dia

ye la, bile jalan jauh ke kan..tak rasa letih pn aku *sbb bkn aku drive* hahaa

sbb aku bleh tido dgn aman..iman pn sleep jek dlm kete..kalo dia jaga pn dia senyap jek nyanyi2 teman papa dia driving..



xde istilah aku nk terpekik marah2 Iman suh dia behave..

tp kadang tu kalo gi kedai depan or pasar malam naik kete, aku peluk iman..mmg hazab wei

dia nk panjat ler..nak tekan segala botton ler..mmg lenguh tgn aku nk control

nasib ler dekat

so xdpt aku bayang kalo dia jenis x dok carseat then nk travel jauh...stress mak agaknye..hahaa




org kata pelukkan emak paling selamat..ok mungkin btol

tp itupn kalo dpt anak jenis diam jek kt pelukan kite

kalo anak jenis nk bebas??? kejap nk ke belakang..ke depan..

ttibe bapak tekan emergency break..camne???

bahaya ok..



ok tak la kata dok dlm carseat tu 100% selamat kalo kemalangan *nauzubillah*

tapi, kalo kata bapak tekan break, idok ler dia tergolek ke bawah kan..terhantuk ke..

time tu kite nk marah sape?? marah anak sbb tak behave??

ke nanti anak tu yg salah kan kite sbb tak jaga keselamatan dia? fikirkan la ek..



impian aku 1 hari nnt kot ade anak berderet :-)

abang, kena beli MPV la :p

tapi....nk suh anak behave dlm carseat, mak pak pn kena la tunjuk cth yg baik ye
dalam kete tu bawak2 la pakai seat belt
sbb anak2 ni ikut cth mak pak..da mak pak xpakai ko ingat dia nk ikut pakai??

pakai bkn sbb kena saman ek..pakai sbb itu la ko pny penjaga kalo2 kemalangan


ttibe ko buat emergency break..tak ke kepala ko gak kang yg terhantuk kt stereng tu

org peknen pn kena pakai ek..aku smp saat nk bersalin tu pakai
jgn jadikan alasan perot da boyot xpayah jaga keselamatan..


oh aku ade nk story pasal ni:
raya tahun bile ek..3 tahun lepas kot..makcik aku & family pegi la beraya *pagi raya pertama*
dia peknen 7bln..ttibe kuasa Allah, dorg eksiden
makcik ni terpelanting keluar kete..lalu tersembam kt dlm parit
baby dlm perot xdpt di selamatkan :(
pastu anak dia 2 tahun pn tercampak keluar then tersembam dlm parit..meninggal jugak :(
time tu sesal pn xguna..
sume dlm kete tu xpakai seatbelt then sume pn tercampak keluar msk dlm parit..
nasib yg lain2 da besar & bleh bgn bile msuk dlm parit tu..




ko anggap ler ko naik roller coster..kan ke wajib pakai seatbelt
takut2 ko tercampak keluar kan..so naik kete pn gitu le kekdahnye
da korg pn bawak kete laju mcm roller coster gak kan..kadang tu smp berdrift2
so bawak2 ler pakai ek..


syarul ni mmg dulu2 jenis xpakai seatbelt..jenuh aku bebel, br tarik belt..
dulu kadang dia sangkut jek belt tu kt bahu..tak click kan pn..adoii..
sbb takut kena saman..bkn takut diri tercampak keluar..haaha
skrg alhamdulillah..dia makin tunjuk cth teladan yg baik demi Iman :-)



wah ttibe jadi entry bebelan kan..hahaha
ok aku pakai seatbelt ni :p


entry ni utk panduan yg baru jd mak pak..jgn ragu2 dgn keputusan anda utk guna carseat

utk yg anak tak biasa dok dlm carseat tu, xde ape yg terlambat..unless ade benda buruk berlaku, yes itu mmg sgt2 da terlambat



mana baik, amik la jd panduan..mana yg aku tulis ngarut tu ko abaikan la ek :-)



6 comments:

♥cikmOt♥ said...

hurmm...aku ingat nak beli mpv ni...

eh ada kena mengena ke...hehehe

POSH76 said...

penting soal keselamatan ni...

Iela Fazielah said...

betul syana.. aku mmg pakaikan anak2 carseat since diaorg lahir.. smapai syafqah dah 5 thn pun dok atas booster seat... bkn sbb bagus bila travel jauh,..tp memudahkan kita nak jln sorang2 bwk anak tnpa risau anak melompat2 dlm kete... tp yg paling penting... safety 1st!

Nana said...

damia masa smpai stahun stengah je dia nak dok dalam carseat
pastu xde dah dia nak dok dalam tu
skang ni dia dok kt bakang diam2 & menda plg utama aku msk kete haruslah lock pintu takot ko tgk video kt post kt fb td

AdanyaKauUntukku said...

akak mmg beli tuk alieyah
tapi alieyah ni....
susah nak ajor duk kat car seat

tapi paim
wah wah......
dia sendiri naik car seat dia pasangkan seat belt sendirik...

boleh gituuuu

appleokeechobee said...

congrats syana! tingat ms ko sebok2 cr brg baby dl rsnye nilah brg yg mmg aku wajibkan ko beli..ramai ckp anak xmo diam duk kt carseat,takut nanagis lah tp kn selalu igt kite yg control dia bkn dia control kite..apepn mst nk kn strict ngan dorg esp tang safety camni..128% setuju dgn bebelanmu itu!