IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Wednesday, October 3, 2012

Tips anak senang makan ubat

ceh tajuk mcm nk kasi tips beria
hahaha takde, nk share kesah Iman & ubat
ye la anak aku tu, kalo dtg xsehat dia, mmg makan ubat mcm minum susu
kadang tu kenyang makan ubat jek

tapi skrg ni tak la seteruk dulu bekalan ubat dia
aritu time br kuar wad awal tahun tu, lagi penuh bekas ubat

ni bekas ubat yg gojes..hahaa
sume terkejut besar nye bekas ubat iman
ye saya akan usung bekas ubat ni ke mana2 saya pegi
tak kire even kalo nk gi soping mall pn aku usung
hahahaa aku risau wei, mana tau time tu plak dia perlukan ubat kan

taraaaa....ni tak la penuh sgt
dulu lagiii penuh..kesian aku tgk muka kulat2 dia kena mkn ubat

yg ni wajib
jgn ko tny nama saintifik dia..hahaa
aku tau kegunaan dia jek
yg oren tu, utk prevention so doc suh pakai direct 3 bulan ni 
siang 2 puff, malam 2 puff
yang biru tu, kalo dia da ada lelah..lelah dia dtg, kite kasi 3 puff setiap 4jam sekali..
mcm skrg ni, dia da kembali sehat, so takyah puff biru


yang ni ubat baru amik dr demc last 2 weeks
dia flu + batuk 3 minggu kot 
pastu gi DEMC tukar ubat baru
kiri tu utk flu kanan tu utk kahak sekali batuk sume tu la
kahak byk sgt kenit tu..pastu x reti nk ludah buang
jenuh la kite ajar tadah tangan sume..tu yg asyik kena neb tu
:(
skrg ni tgh makan ubat flu jek..sbb hidung berair jek
nasib la tak batuk

ni bekalan kalo demam
ubat demam + cool fever
kadang iman ni jenis demam tgh malam..

ada org keliling aku tegur, iman ni jenis senang makan ubat
haah bagi aku alhamdulillah dia ni senang makan ubat
tapi ada gak dtg mood dia xmo
budak kan, mcm org tua gak..kadang tu xmo ubat


ok ni antara tips yang aku nk share..aku pn masih terkial2 dlm parenting ni, so sama2 la kite share ye..bukan ckp anak aku bagus sgt ke idak ye.. sharing is caring maaa...

1) dulu awal2 kenalkan ubat time umur tak sampai setahun lagi, kitrg xpernah la paksa smp dia trauma
ckp elok2..sbb time dia baby tu la, dia belajar benda baru kan..kalo time baby kite da kena kepit2 mulut dia nk makan ubat mau tak trauma budak tu..sembang2 agah2 dia pastu picit ubat masuk mulut..

mcm skrg ni da besar kalo dia xmo, xpe pancing jek ngan ganjaran ape2
cth mcm skrg ni aku selalu guna ayat "ha kalo iman da x batuk, tak flu, umi ngan papa belikan eskem..iman nk makan eskem kan..??"
laju la dia..
*berdoa dia lupa janji tu*
hahaa

2) kalo dia xmo sgt, nangis2 mmg la aku kadang tu malas nk layan..ade gak iman gitu..dia da bosan sgt kot..yg tu kalo dia tgh sakit teruk memerlukan dia makan ubat, papa dia akan keras gak ngan dia..kepit pegang mulut..hahaa no body perfect mcm tu gak anak kite

3) pastu poyo sket la, lepas dia berjaya makan, ko tepuk la tangan mcm dia buat big achievement 
kalo aku mmg beria2 aku tepuk ckp wah pandai nye iman...
dia suke la pastu bangga2 kan..hehee

4) kalo time dia nk makan ubat tu ada org lain, ko guna la org tu
cth ayat: "eh eh kakak sofea, ce tgk Iman ni..dia terer makan ubat...kakak sofea terer tak???"
dan dan tu la dia nganga mulut..hahaa
budak2 ni kena psiko sket..kasi dia bangga diri..

5) kalo dia xmo gak, aku biar jek dia..kalo sakit dia x teruk sgt la..kite cuba lain waktu
budak ni kena tgk mood dia gak..tggu 1/2jam kendian ke..dia ralit main, ko siap2 da ubat kt tangan, sambil2 sembang ko sua jek kt mulut dia..hahaa
pastu muka x puas hati budak tu kena tipu ..hahaha



ni gambar mlm smlm..kan aku sorg handle dia
nk suap ubat kt dia, beria xmo..
nangis2 suh aku simpan ubat..nasib la flu x teruk
so aku kasi puff oren tu je la..
ubat aku simpan..sbb tau kalo paksa mmg x kemana..kang last2 aku yg stress..so aku biar jek
pagi tadi pn sama, dia xmo ubat
so aku serah kt cikgu suh kasi ubat..hahaa pandai dia kan..bile papa xde, banyak songeh..
aku pn malas nk stress kan diri aku, so aku ikut je la songeh dia..

#stress woo anak xmo makan ubat#


9 comments:

ieda said...

hurmmm .. ;)
alhamdulillahhh anak2 akak x susah makan ubat
sbb kebanyakan ubat2 utk budak2 nie manis2 kelat kan ;)

Zura@Iwan said...

tensen kan bila anak x mau mkn ubat...

aku ni irfan masih bb dh kena mkn ubat...masa dia masuk wad ritu...x smpi hati aku....

irfan pun irfan ssh mkn ubat...tp x taw la bsr nnti dia ok x...hrp2 dia ikut mama n papa dia la..sng nk mkn ubat....hehe..

SURIA AMANDA said...

ANAK AKU SIKSA MAKAN UBAT..KENA ULAM NGAN AIR...SUSAH GILER..MINUM AIR LAGI BANYAK DARI TELAN UBAT..

qemaishak said...

ammar senang makan ubat tapi yang bentuk tablet sebab aku panggil ubat coklat siap makn kunyah2 lagi haha kalau bagi ubat air guna inject tu kena tgk mood dia, kalau mood xbaik jgn kasi, dah telan pun dia ludah balik huhu

FARAH deeb said...

Siannye la hai bebudak dah kena asma. Kite kire seb baik la kot sbb umo 25 tahun baru kena. Payah taim ngandung ngan nak beranak jelah tp xper dokt pakar ade. Anak kite mase kecik pun takut nak makan ubat so kite campurkan dlm susu coklat dia so dia tak rasa hehe.. *pandai tak ngelat*
My latest Entry :)
WW:Mee Celop Thai

Falsya said...

dak iman hensemmmmm!!!!...mmg bdk2 kan..aku rase kalau aku org duk agah2 kate aku terror pun aku wat bende sama ngan iman..hahahaa

Anonymous said...

you love this? vqNHVMoL [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/]lv shop online[/URL] to get new coupon duOaeVXe [URL=http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ ] http://www.louis--vuitton--online--shop.org/ [/URL]

Anonymous said...

I am sure you will love YudelQXu [URL=http://www.ugg-boots-uk2013.com/]baby uggs uk[/URL] and check coupon code available eJMmYJUV [URL=http://www.ugg-boots-uk2013.com/ ] http://www.ugg-boots-uk2013.com/ [/URL]

Anonymous said...

you definitely love jnBAvcXq [URL=http://www.ugg-boots-uk2013.com/]uk ugg boots[/URL] for more twpPnhte [URL=http://www.ugg-boots-uk2013.com/ ] http://www.ugg-boots-uk2013.com/ [/URL]