IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, October 10, 2011

Baby tak boleh bercakap..sebab tu dorang nangis..

hahaha tgk tajuk pn sume da bleh paham kan
aku tau sume mak2 da alami benda ni
kadang tu ade yg stress sbb baby asyik nangis

da la stress baby dok nangis, tambah stress bile dalam pantang tu kite dok ngan mak ke MIL ke kan
da katanye menumpang umah orang, harus la tak selesa bile anak kite nangis kan
ye la, kalo kite jek kt umah tu mcm lantak ler kan anak kite, telinge kite
ni umah org kena gk fikir psl telinge org

ikut pengalaman aku, Iman mmg budak yg suke nangis time dlm pantang
so aku paham perasaan mak2 yg ade anak suke nangis ni
sgt stress ok!!!

da la stress anak nangis, pastu yg lagi stress nk tadah telinga org dok bercakap hal anak ko yg suke nangis tu
sedih jgn cakap la kan..mcm la anak org lain tak nangis kan :(

so kat sini ade beberapa website yg cerita kenapa baby nangis:

1) http://www.babycentre.co.uk/baby/newborn/babycrying/

2) http://majalahkesehatan.com/10-sebab-mengapa-bayi-menangis/

kalo tak cukup aktikel tu, korg bleh gugel cr "kenapa bayi menangis"

dorg bukan suka2 nak nangis..so takyah la tekejut mcm benda luar biasa kan
kalo dorg ttibe bercakap ye la korg harus terkejut kan..hahaa
ni nangis..benda biasa ler..so jgn jadikan itu big issue

ade gak baby nangis di bawaknye gi jumpa bomoh..Iman ler tu
heheee tp aku redha jek la..mungkin ade hikmah
tp lepas bwk jumpa bomoh tu nangis gak lagi...xde nye hilang tangisan tu

pastu try bg puting..sama jugak..nangis gak kalo dia rse nk nangis
hahahaa last2 smp umur da setahun ni masih berputing
haaisssh nyesal aku :(

baby selalu nye nk biasakan diri dgn dunia baru..
lama2 akan ok ler dia...bile da pandai sesuaikan diri dia da selesa insya Allah dia akan tenang

sape2 yg dalam pantang tu, bile stress anak selalu nangis pastu stress mak bapak kt kg tu asyik ckp awat ler anak ko nangis jek..ko print artikel tu kasi dorg baca
insya Allah anak ko nangis tu bkn sbb sawan ke ape...SEBAB DORG TU BAYI..SO MMG KENA NANGIS UTK COMMUNICATE NGAN ORG DEWASA...

kite mak pak yg kena belajar baby language..ade website pasal ni cth nye:

1) http://www.dunstanbaby.com/

nak tgk video pun ade..pegi kt youtube cari baby language oprah..byk kt situ
so jngan sedih kalo anak korg suke nangis dlm pantang..itu normal ok

-baby nangis normal..tp kalo da pandai ckp, tp jadi kan tangisan sebagai cara communicate ngan parents itu tak normal*yang tu bleh buat topik lain nanti*

2 comments:

♥cikmOt♥ said...

setuju...

Dee said...

dee dulu mimi nangis dr kul 8 mlm smpi 12 tgh mlm..tiap2 mlm..tp lepas dee panggil nama lain..terus dia ok..camana tuh? hahaha..org tua kata nama tak rasi..wallahualam..