IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Tuesday, October 4, 2011

Kes babysitter yang sengal

morning!!!
semalam aku dikejutkan dgn kesah yg kurang enak pasal babysitter lama Iman
kalo sape2 yang ingat, aku pernah buat entry pasal dia ni
time tu dia jaga Iman b4 aku pindah umah baru skrg ni

dulu macam2 gak yang berlaku, antaranye:
dia kantoi bwk Iman kuar tanpa kebenaran aku & kantoi dia kuar tanpa Iman..so sape jaga Iman

pastu dia suke blame aku pasal konon aku xreti jaga Iman sampai iman kena gigit nyamuk la kan

pastu time aku nk pindah tu, aku kenalkan kawan aku utk anta anak dia kt situ..pastu smlm dia call nk btau yg baby yg dulu2 saing2 ngan Iman da benti..mak pak dia xanta Marissa kt situ da..so dia suh aku tanya mak pak Marissa tu nape benti kan

so smlm syarul call la bapak Marissa tu tanya kenapa kan..

so ini lah cerita dari mulut bapak Marissa (baby yg tak smp setahun pn lagi)

dia cakap, ade 1 hari tu dorg laki bini amik marissa awal dr biasa...sekali tu dorg ketuk pintu dlm 10 - 15min xde org bukak pintu...pastu tggu2 tgk nenek tu berlenggang jalan tanpa marissa (aku xpasti anak kawan aku tu ade ke tak)..muke org tua tu terkejut la kan..sbb awal sgt dorg dtg

bile tanya mana marissa, dia ckp ade kt dlm dgn suami dia..pastu dia bukak pintu, tp mati2 xkasi mak pak marissa masuk..dia suh tggu luar
bile dia kuar bawak marissa, dan2 tu dia pelok marissa sambil bg susu..marissa minum dgn laju..mmg macam org lapar sgt2
pastu time dkt umah dorg bg la marissa makan..dia makan bapaknye kata mcm "anak burung" mmg nampak benau lapar *sebak*

ok itu 1 kes..pastu yg jd kemuncak kemarahan dorg 1 hari dorg amik marissa mcm biasa..sampai2 umah org tua tu, dia kalut2 ckp meh msk nk bincang...
pastu time tu tgk marissa tgh tido..melepek gitu..dorg konpius la sbb marissa xpernah tido time gitu *xnampak lg muke marissa time ni*

ntah ape org tua tu dok bebel, lepas tu bapak dia angkat la marissa nk tgk muke marissa..terkejut bapak dia sbb mata marissa sgt bengkak + air kuar ikut hidung..tp marissa xde respond langsung..dorg menjerit la terkejut + takut kan..org tua ni dok la kejar smp ke kete ckp jgn risau bengkak tu sbb br bgn tido la ape la kan *sengal ok* nak nangis aku dgr bapak dia cerita

dorg bwk gi hospital, doc cek sume..katanye sbb nangis terlalu lama smp marissa lemah..Ya Allah..korg bayangkan agak2 berapa lama marissa nangis tanpa ade org pujuk..
yang geramnye, dia xde call tanya kabar marissa yg kena masuk wad..Syukur xde yg lebih buruk berlaku kt marissa..
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
yang lagi aku geram tu, smlm mak pak marissa pegi umah dia nk amik brg sume, bleh org tua muke selamba tny payment..ko x hangin ke??? ape ke sengal sgt ntah org tua indon tu!!!
aku tau, even fizikal mungkin marissa da sehat..tp psikologi dia mungkin dia trauma..
yg aku kenal marissa ni, dia sgt2 behave..kadang aku amik Iman dulu2 tgk dia baring jek main sorg..

kawan aku pn ckp marissa ni baik jek..tp nampak la dia mcm xaktif kan..pastu mcm takut2..ntah la kan brape lama marissa kena gitu..aku rse mmg dr kecik dia selalu tinggalkan marissa sorg2..sbb selalu kalo kuar dia bwk Iman jek :(

so pada yg tinggalkan anak kt babysitter or nursery tu, tukar2 la no fon ngan parents lain..at least bleh la tukar2 cerita sesama sdiri kan..kire kalo ade ape2 yg curiga cpt2 update story masing2..

hati2 la kalo korg tau yg anak korg selalu kena tinggal tanpa pengawasan org dewasa..cpt2 la amik langkah cari tempat lain ke kan..takut la benda xbest terjadi kan..

mode: rasa nak lempang jek org tua tu..sbb dia ni jenis xkan mengaku salah dia..asyik salahkan org jek..mcm aku dulu2 kena marah dpn parents marissa psl kesan kena gigit semut kt badan Iman tu..rupenye skrg ni kawan aku pn pernah kena marah konon xreti jaga anak smp kena gigit nyamuk la *bodoh*

18 comments:

♥cikmOt♥ said...

sian marissa...tulah aku takut anto pengasuh ni...kalu tak kena gaya ginilah jadinya...sob sob...

zuhaiza's cheese tart said...

tak patut...sian kanak2 kan...geramnya dengar

Afne said...

syana. ko patut reveal je alamat org tu supaya takde mak pak yg terkena. anak wehhh... jgn sampai dh benda teruk terjadi. klu dr kisah marissa tu pun aku rasa kena ada org take action. komplen dgn jabatan berkaitan dgn perihal kemasyarakatan ke apa ke.

x-babysitter hana dulu pn akan mintak izin klu dia nk keluar ziarah mak dia.

qemaishak said...

kak,takutnya dgr cite ni, nasib baik cepat bertindak..

baca kisah gini rasa nak benti keja jaga anak sendiri jek..tapi xmampu lagi takat ni huhu

Anonymous said...

kalo aku mau pi report polis wei..geram sgt2 ngan nenek tuh..aku sejak ko cite camner dia bwk iman kuar bagai..mmg xde niat lansung la nak kasik dia jaga adam..rela aku ulang alik s alam..sgt geram ok..hampeh punya minah indon..buat keja lansung tak ikhlas..tuh btol2 nak duit tetiap bulan jek ..eiiiiiii btol2 emo ~ ilia

syariza09 said...

rasanya kawan tu pon kena tuka pengasuh gak ler, tok sah antar org yg camni

~diAhOntHeblOg~ said...

amik gambo umah die sat aku nk p bako..kite bako je..bako je..hehehehe :P

Nana said...

yallah takutnye aku dengar cite mcm ni
tu la aku risau mcm mana la klw anak2 aku nanti anta umah pengasuh xcaya wei..skang ni damia mak aku yg jaga ok la..tp klw dah ada anak baru kot nanti xleh la kasi mak aku jaga dah sian dia dah tua nak rest

mama tisya said...

bahaya tul la kalo jd camgini..dlu kt iman pastu marissa lps ni sape plak...

POSH76 said...

takut gak baca & dgr kess baby sitter melampau ni...amik maid pun bahaya

ieda said...

uishhh berderau jantung akak baca dik .. sib baik mak pak marissa cepat2 bertindak .. huhuh kalau akak kat tmpt tuu x tahulah nak cakap ape .. mauu akak tolak org tua tuuu .. herghhhhh !!

x dpt bayangkan marissa mcm mana masa tuu sure nangis x henti2 .. lemah lah bdn dia .. huhuh

Anonymous said...

salam,

sy ni one of your silent reader...selalu baca blog u sbb interesting and tak meleret2 mcm blog lain...anyway yg buat sy nak comment pasal ni sbb kes marissa ni la...i takde kena mcm ni walaupun ada antar anak kat nursery....tp mmg berhati2 dgn benda2 mcm ni....bagus jugak u bg tau benda ni sbb skang baru terpikir nak mintak no phone parents lain....benda2 yg aniaya budak2 ni mcm2 kisah sy dah dgr baik dari babysitter, nursery or maid.....so tak kisah la antar kat mana janji kita beware selalu....kalo dpt yg ok tu alhamdulillah...panas muka sy baca cite u ni sbb kesian kat marissa n also bengang kat babysitter tu...tapi mcm ada sorang yg dah comment kat atas ni...baik u bg tau kat mana area umah dia ni...bukan kita nak susahkan idup dia or sekat rezeki dia tapi kalo pasal aniaya budak2 or babies ni i mmg geram!! Also, sampaikan salam kat parents marissa walaupun tak kenal and kata sy doakan anak dia akan terlindung and selamat dari benda2 mcm ni....dan doa sy gak utk anak2 readers yg lain tak kira antar kat mana.....kita ni kalo bole nak jaga anak sendiri n berenti keja kan tapi nak buat macam mana.....

Nabila

Ami said...

kesian nye,selama nie macam mana la die jage budak2.kot budak nangis lapar buat tatau jer hish teruk betul.kes bbsitter tegur anak kene gigit nyamok nie macam berkali2 jugak dgr dari org lain,maybe satu taktik bbsitter utk tunjuk die nie caring ye.sib baik ko pindah cepat syana.

ALoNa CintamaniszLite said...

nenek ni nk duit upah tiap2 bln aje..jaga takde kasih syg.
Mmg laa bkn darah daging tp kalo ada sifat kasih ni..dia tak akan rela buat perkara mcm tu.

Iela Fazielah said...

mmg teruk la babaysitter tu.. tp ila pun dah rasa same story ms syfqah kecik dulu...

gee ryder said...

adoiyaiii seriau la dengar cite camni.
tu pemalas namanye tapi nak sangat jaga budak. ntah pape.

.::CeK LaLa::. said...

Thanks for sharing kisah my niece... Actually nama dia Aryssa not marissa. heheh.. Anyway, thanks a lot!!! Blh la kita folo memfolo yer..
Ini link kisah n pic aryssa dlm blog sy..
http://cek-lala.blogspot.com/2011/10/citer-pengasuh-lagi.html

sW33tdARLiNG said...

subhanallah.... risaunya kita nak tinggalkan anak2 untuk bekerja last2 jadi macma tu.. nasib baik tak teruk marissa.. kalau sampai melibatkan nyawa cemana? bukannya tak pernah jadi kes macam ni sebelum ni kan?