IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, May 13, 2010

Keputusan Doktor

ramai yg tanya nape aku kena c-zer kan
kalo ikot hati aku, mmg la nk normal.senang jaga dlm pantang..bla bla bla
tapi b4 jumpa doc Jumaat lepas, aku ade call Uncle aku yg buat IVF ni
aku tny la opinion dia camne. sbb aku rse dia lebih tau dr aku kan

dia pn awal2 da ckp suh c-zer sbb takmo ade risiko sume. ye la dia ckp kalo aku plan bersalin normal, aku da sakit contraction bagai, pastu 1/2 way ade prob kan, time tu br nak c-zer so double sakit la.
baik c-zer terancang :) sume da prepare kan

aku pn time dia ckp tu mcm ok la. nnt discus ngan doc aku.

pastu time check up tu, aku tny la doc opinion dia plak
dia pn ckp benda yg sama. dia ckp aku ni susah dpt baby, dia takot ni je peluang aku nak ade anak kan. so dia takmo ape2 jd kt baby
dia ckp dgn size baby skrg 1.5kg, dia yakin baby akan membesar dgn jaya nye lagi time due tu
bile dia tgk keadaan fizikal aku dia kabo, dia tak yakin aku bleh push..hahahaa part ni ala2 underestimate aku ni..aku kuat tau :p

dia ckp kalo 1/2 way aku tak bleh push takot baby lemas, so nk kena vacum bagai benda2 tu la dia nk elak.takot risiko kt baby.
aku pn mcm ok la, tak kesah la doc janji baby sehat selamat comel ;p

pastu dia bleh plak ckp, tapi c-zer ni mmg risiko still ade kt ibu. tq la doc bg aku cuak kan
tapi dia ckp dgn peralatan moden skrg ni mmg bleh kurangkan risiko
tq sgt2 doc kerana berjaya buat aku cuak pikir pasal ni
huwaaaaaa

tu la kesahnye kenapa aku kena c-zer. bkn sbb baby ade prob skrg ni. bukan. tapi lebih kepada play safe. takmo ade risiko atas baby.

tarikh tu da ade. tapi tggu la nxt month check up bg konfem btol2 kan
tapi kan korg, aku rse kejap gile masa berlalu..
rasa mcm baru jek aku buat treatment, pastu hepi2 sbb UPT +ve
pastu scan baby kecik, tau2 da besar ha..bak kata syarul sekampit gula da dia

*Ya Allah, biarla bahagia ini berpanjangan*

18 comments:

marinahunny said...

alhamdulillah..akhirnya kegembiraan itu dpt juga pd syana dan syarul..saya doakan kamu berdua dilimpahai rahmat Allah selalu dan buat lah pilihan yg terbaik utk baby yg tersayang..

IDA said...

takpe la syana.ikut je keputusan doktor tu.janji semua selamat kan.aku pun nk kena csect ni.dh siap bg tarikh dh pun.kali kedua pulak tu.rase ala2 seram jugak walau dh penah kena.csct ni yg penting kena pandai jaga luka tu.jgn bagi luka tu lembab nanti mudah kena infection.dulu aku pun emergency csect..mmg double la sakit..contraction sampai berbelas jam..tp akhirnya csect.serik wei kena gitu hehe....good luck ok.moga selamat semuanya

rose said...

hi...i'm ur silent reader and also sama sama ex matriks upmt tu..hehehe...sy pun bersalin c-zer gak...unplanned coz baby tak turun turun so takut lemas c-zer...bila rupa2nya terbelit tali pusat 2 lilitan..kalau tanya bab sakit tu mmg la ada..ye la perut kena belah..luka kat tgn pun dah sakit apatah lg kat perut..tp dont worry too much..masa bius ada lg mmg tak rasala..lps bius habis pun sakit tu rasa kalau kita nak bangun duduk..but for me..hmmm takdela sakit sgt..tgk kemampuan org jugak..cuma lepas c-zer, u tak boleh buat keje or angkat berat2 for a few months,,benda yg paling berat yg boleh diangkat is ur own baby..anyway godd luck ye..semoga semuanya selamat..

SyaNa said...

marina~ tq awk..nnt ape2 email la ye. insya Allah ade rezeki korg plak

ida~ tu la, biar plan czer dr unplanned kan..double trouble sakit
hehee

rose~ huhu mmg luka kt jari pn aku bleh nangis..ni luka besar kt perot..huk huk..harapp2 sume ok. kena kuat!!
(rose mana ye??course ape?)

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

yang...ikut je laa kata2 yang lebih pakar tu..klu dah itu cara yg terbaik kan..

ada betul gak cakap doktor tu..

biar laa org nk cakap apa kan..yang penting ko n baby selamat..

aku diakan semoga semuanya selamat yanggg...

aku pon rasa cam kejap je ko da nak bersalin...

p/s : yang..tak mo ke amik gambar ko ngan syarul time peknen ni..buat kenangan cam ceera tuh..so sweet laa..hihi

mama_umar_maryam said...

klu aku dah malas nk pk apedah,asal pejam kejap pastu tup2 baby dah kuar,selamat sumer,hihiihi..aku aminkan doa ko =)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

yg penting sgt2 korg dua selamat ... redha & doa byk2 ..skrg c-sect dah canggih .. kalau private husband siap bleh msk teman .. kcuali berslain gov cam aku nih ...

fabulous.farah said...

amin..mesti kita nak yang terbaik untuk baby kan..insyaallah takde pape

TiNiE said...

na,
jgn risau..c-zer skang tak cam c-zer dulu....still senang gak nak jaga..don worry eh...hopefully everything will be OK! insya-Allah...aminn

kalau ada rezeki anak akak lagi next next time..terpk pk gak nih, nak c-zer gak..heheheh

~ana~ said...

syana...kita doakan yg terbaik utk syana dan baby...moga selamat semua nya...

kalau dah itu kata doc, better ikut je la...kita dulu yg 1st tu, emy czer...air ketuban pecah tp degil xmo g hosp sbb x sakit...bila air ketuban kuar banyak br g hospital..smpai2 tu, gynea check, kata kena czer terus sbb baby dah berak kat dlm..takut lemas dan infection..bukaan br 1cm...ms tu pasrah je sbb nak baby selamat...

ops..pnjg lak cite..xpe nnti2 kita share lg petua2 czer ni dgn syana ok...:)

take care ya..:)

SyaNa said...

fieza~ tu la yang.nk gak posing2 tgh perot boyot ni kan.tggu la nxt month ke :-)

zeti~ kan best bgn2 tido tgk2 anak aku da kuar..hahaa

diana~ haah yg ni pn bleh msk aku rse.syarul ckp dia tak pengsan kot cuma dia kesian kang kt aku

farah~ tq :)

kak tini~ wah kak..future planning tu..hahhaa

mAr@ZiEy said...

Babe..kdg2 depends pada keadaan gak..opismate aku buat IVF gak..7 thn++ kawen tak dpt anak..lg faktor usia da mmg ade risiko kalau nak bersalin normal..memula doktor ckp suh dia C-Zer je..tp..time nak bersalin tu..doktor yg ckp dia perlu C-Zer tgk dia mampu utk bersalin normal..walaupun doktor tu sendiri tak yakin..last2 bersalin normal gak..

Aku rase better ko standby pg klas ke ape..coz mmg tak tau ape yg akan terjadi..even opismate aku dulu mmg yakin gler dia akan C-Zer..last bersalin Normal..tanpa apa2 persediaan..alhamdulillah semua sihat..

rose said...

syana...aku rose matriks sc hayat..ko dulu matriks account kan...aku ada dlm fb list ko...

SyaNa said...

mar~ skrg ni aku folow jek arus (ewahh) hahaha
tgk camne kan.aku mmg plan nk gi kelas sume tu.asyik la time tak kena.huhu

rose~ oh ye ke..hehhee haiiii

~Eila @ Along~ said...

syana,
moga selamat semuanya..
aku pun rase kejap je mase berlalu..
macam baru je baca citer ko wat IVF dan tgk pic ko kat hospital tu huhuhu..
semoga pasni ade la rezki tuk aku...

Puteri Satu said...

dun woryla dik.. insyaallah tak de apa2... akak pun c-ser masa lahirkan Aqilah... dua-dua rasa... contraction rasa.. seme rasa... biasala dah perut kena belah kan.. tapi tak per..selalunya doktor akan bekalkan ubat tahan sakit.. klu rasa pedih sangat... telan je ubat tu... tapi selalunya hari ke 5-6 tu dah tak perlu makan ubat tahan sakit tu dah... dun wory ye dik...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

btoi tue beb..apapun biarlah ko nan baby selamat dan sihat...tue yang lagi penting..normal @ c-zer tue xpenting sangat...tue la kan...kejap jerk masa berlalu...tiba2 dah membesar dah perut nie ha...

gEe said...

syana..
janji ianya adalah yang terbaik utk syana n baby..tkpe la..for me baik normal mahupun c-sect dua2 ada pro n cont nye...as long as ianya can deliver dgn jayanye..its gud enaf right..gee pun c-sect gk..ok je..kuatkan semangat k...
chaiyok syana!!