IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Wednesday, May 26, 2010

Penjagaan Luka Cesarean

sekarang ni aku tgh study info2 pasal bersalin czer ni
banyak yg kena tau, ye la bukan bleh buat main luka2 ni
silap jaga merana badan :(

ni antara yg aku dapat time blogwalking kat blog ni

-Makanan makanan tambahan untuk mempercepatkan proses pemulihan di luka, seperti Jeli, pati ikan haruan dan lain lain bahan di pasaran tidak dicegah.

-Apa yang dilarang ialah mengaplikasikan terus ubat pati gamat atau pati haruan pada bahagian bahagian luka ketika 3 minggu pertama selepas dibedah.
Ia akan menyebabkan jangkitan kuman dan kesakitan yang teramat sangat berlaku.

-Jika ini berlaku anda mesti bersihkan kawasan yang dijangkiti kuman dengan savlon yang dicampur air suam, berserta kapas bersih pada kawasan itu. Picit air bisa dan nanah keluar setiap hari dan biarkan luka terdedah kepada udara.

*mmg aku pernah baca yg luka czer tak bleh disapu dgn ape2 ubat pn.baik gel gamat atau ape2 la.biar je dia kering
cara nk lap luka dr basah plak, pakai hairdryer

kalo korg ade experience yg nk share bleh drop komen ye :-)

16 comments:

MRS. K said...

kite dulu tak sapu ape-ape pon.. biar kering sendiri... nak mandi, tutup bahagian luka tu... kalau basah, lap betui2 kasi kering...

rose said...

hai syana..ni aku rose...ni doktor aku yg kat kjmc tu pesan masa aku c-zer..dia kata mandi biar kene air..lepas mandi lap kering2..part ni mmg susah ko nak buat sendiri..aku,laki aku yg tolong..lepas tu sapu ubat yg dia bagi..aku dulu doktor tu bagi 2 jenis..dua dua ala ala jel gitu..bila sapu tu sejuk je..aku cuma buat tu je..mmg cepat kering dan bersih without infection..kalau rajin sebelum mandi cuci dulu dgn air dettol bagi saki baki ubat tu hilang..dlm seminggu luka tu dah baik..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

advise dr masa bersalin aidil laks .. NO Ikan HAruan + NO gamat ... kesan amik masa adam dulu luka dlm melekat2 .. x sembuh semulajadi ;-(

mama_umar_maryam said...

part hairdryer tu mmg kwn aku yg kene czer mengamalkannye utk keringkan pas mandi ;)

SyaNa said...

rose aku nk tny ni, mandi biar kena air tu lepas brape minggu?? tak yah tutup pakai plastik ke??

SyaNa said...

diana~ ikan haruan hidup ke tak bleh makan??

Zarith said...

hai....nk share pengalaman saya....ank ke2 saya operate...so saya bersalin di private hospital...skrg dah x jahit mcm dulu dah...skrg mcm pakai gam...so x perlu letak apa2 minyak gamat ker...sebarang minyak...kat tpt operate tu....just biarkan shj...mkn sahaja ubat yg dibekalkan....mcm nk mandi x de mslh....mandi mcm biasa cuma jgn kena byk sgt air....cuma kena minum pati ikan haruan ker..sup ikan haruan ker..sbb nk cpt sembuh bahagian dlman...berpantang mcm bersalin normal dr segi makanan...bahagian luaran cukup sebulan dah boleh tanggal plaster yg doc tampal tu...mmg x de apa2 kesan kat bahagian perut...cuma bezanya...sehingga kini saya x berani nak angkat barang berat....

rose said...

balik hospital tu je aku terus mandi..tak payah tutup apa apa..yg penting ko keringkan guna tisu...masa cuci dgn air dettol suam tu guna kapas..lepas kering sapu ubat yg doktor bagi..itu aje..yg pasal makan tu..aku makan haruan hidup dgn pati haruan..itu utk dalaman..tp utk luaran jgn sapu apa apa melainkan ubat doktor...

Zarith said...

lagi satu saya guna air dettol utk sapu,,,lap2 kat bahagian operate tu.....sbb nk bersihkan ...jgn garu2 kan tpt tu.....

SyaNa said...

ooo tq zarith & rose
kena beli dettol la ni

Wahida PCM said...

salam syana ,
wahida ni .. ingat tak ? saya dulu pun czer gak .. saye dulu bersalin kat kjmc .. maybe doktor yg same ngan rose kot .. doktor fatimah ..
mandi biar je kena air .. then apply ubat yg dia kasi .. and baru tau sebenor nye bak kat diana mmg betui ..NO ikan haruan .. huhuhu .. healing proses pada kulit tak semula jadi .. dan berparut .. akak off saya tak amik ikan haruan pun .. lame2 parut tu hilang .. mmg tak perasan pun dia penah czer .. huhuhu

Wahida PCM said...

lagi satu .. makesure lepas mandi tu .. kasi kering betui2 ..before apply any cream yg doktor provide ..

rgds

SyaNa said...

ooo maknanye tak yah la susah2 cr ikan haruan nak buat sup ek??

Iela Fazielah said...

syana: mcm2 pengalaman ada.. ok pengalaman aku lak
1. boleh mandi mcm biasa, kalau tmpat bedah kena air xpe tp lap bersih2 n lg bagus keringkan dgn hair dryer.. lg cpt sembuh
2. mkn ikan haruan boleh.. cpt sembuh bhgin dalaman tp jgn minum gamat sebab nnt luka bhgn luar cpt sembuh n tumbuh daging baru tp bhgn dalaman lmbt sembuh. nnt jd parut.
3. masa mandi jgn lupa gosok bersih2 tmpat luka n kesan plaster tu termasuk kesan darah kering kat sekitar tmpat bedah tu
4. digalkkan pakai bengkung strap on utk elakkan bhgn bedah tu berlipat nnt berpeluh. pastu bagus utk pergerakan n perut cepat kempis - leh lawat bengkungmoden.com

tu jelah yg terpikir wat masa ni.. pengalaman aku lepas bersalinkan si kembar dulu tru c-sec

Nana said...

aku gerun klw dengar orang bersalin czer mak aku kata takut bersalin czer dia 10 orang anak seme normal

Jessica said...

advise dr masa bersalin aidil laks .. NO Ikan HAruan + NO gamat ... kesan amik masa adam dulu luka dlm melekat2 .. x sembuh semulajadi ;-(