IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Wednesday, May 5, 2010

Nasihat dari aku

ok, lately ni aku dapat beberapa email, YM yg tanya pasal treatment IVF aku
harap ape yg aku jawab tu membantu korg ye..
aku share ape yg aku tau je :-)

so kalo sape2 yg baru join Blog aku ni, nk tau pasal treatment IVF klik la sini ye:
http://syanasaid.blogspot.com/search/label/~treatment~

fyi, aku buat IVF ni da 2 kali, 1st time dulu fail :(
takpe maybe takde rezeki aku lg time tu
lagi pn bile aku pk balik, time aku buat 1st dulu aku sgt tak jaga diri sdri

ok aku listkan ape yg aku buat smp aku nyesal ye:
- aku sgt stress, stuck jem pn aku bleh nangis mcm putus cinta.sgt tak reti nk control emosi

- aku sgt rajin, hahahaa terlebih rajin sbb sanggop panjat kerusi nk lap habuk atas almari. b4 tu tak pernah pn nk amik port pasal habuk atas tu.

- aku sgt suke jalan2, yg ni mmg la dr dulu pn suke, tapi patutnye kena control la time awal2 settle treatment tu.kena byk rest tak yah nk pusing 1 jusco :-)

ok, ape yg penting kat sini tolong jaga diri korg sape2 yg buat IVF or IUI ni
lepas abis procedur korg just pk pasal diri sdiri & baby jek
takyah pk pasal org keliling da.umah bersepah ke biar jek..suh suami buat :-)
lagi 1, kalo boleh, awal2 tu jgn la "bersama" suami lagi. tunggu la smp da 1st check up ngan doc. biar telur tu kuat dulu kt dalam tu

bukan murah ye buat IVF & IUI, so ingat2 la duit yg da dilaburkan tu
bukan pasal duit jek, sayangi la benih yg baru nk bercambah dlm tu
jaga baik2 :-)

aku just share experience kegagalan aku dulu
takmo ade yg kecewa mcm aku..sakit oo masa turun darah tu
bukan hanya sakit fizikal, tapi juga mental aku

berbulan gak la aku dok ckp ngan syarul camni:
"abg, kalo jadi la dulu kite buat IVF tu baby kite da kuar da"

tak mo korg jadi mcm aku. so jaga diri ye :-)

15 comments:

mama tisya said...

tkpe smua tu ada hikmah..tklama je lg baby ko nk kuar..tk sbr aku nk tgk

SyaNa said...

haah wey sume tu ade hikmah
tapi aku takmo org len jd mcm frust mcm aku dulu
jaga diri baik2 b4 menyesal

rasp said...

bagus info2 nie utk kengkawan yg tengah dok 'mencuba'kan sis...
iyela...pengalaman org leh jadik pengajaran gak...

mama_umar_maryam said...

gudla syana ko share cenggini,atleast diorg blh refer kt ko kan..kite takat tlg mane yg mampu..yg lain serah pdNya..

SyaNa said...

rasp~ tu la sis, takmo la dorg salah step kan.atleast kalo kite da jaga tp still fail takpe la maybe takde rezeki.so tak terkilan sgt

zeti~ haah, aku share ape yg aku tau jek :-)

mommy juju said...

syana, tq sharing.. byk jg info sy dpt dr blog shana ni. sy masih berusaha n kalo 2 cycle lg msh blom rezki akan proceed ngan iui.. ok take care n x sbr nak tgk twin baby boy yg bkl hot kat blog pasni.. (:

SyaNa said...

share ape yg tau :-)
erkk sape pny twin ek? kalo kata tuan blog ni mmg bukan twin ye
hehhee

mommy juju said...

missunderstanding la ni, sorry. xpe, as long bby n mmy sht okeh..

SyaNa said...

tq mommy juju :-)

ppb_ppkp said...

syana.....weii.....penyesalan tu ada dlm diri aku gak...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Anonymous said...

I think, what is it ?a false way. And from it it is necessary to turn off.

sall said...

NAK MAKAN MCDONALD FREE?????

wushuali said...

akum....
sy jupe syana kat litle mama...sy nak tanye pe sebanarnye masalah u untuk peggy 2??sy ni recurrent endo stage 4.da 2x wat ivf...still tak dek rezeki lg.

SyaNa said...

salam wushuali
bleh email sye kt syanasaid@gmail.com

ape2 kite sembang sana ye :-)

Myra Jay said...

Berani untuk gagal baru kita akan berjaya..

Ada member opis buat tapi xberjaay jugak.. Berpuluh tahun diorang kawen.