IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Friday, April 30, 2010

Ubi rebus cicah sambal ikan bilis

disebabkan teringin sgt nk mkn ubi rebus cicah sambal ikan bilis ni, sanggop aku bersilat kt dapur blk keje smlm

da la smp lambat sbb ujan melebat.
tapi sbb nafsu pny pasal aku tak pedulik hal len..janji dapat makan :-)

so ini la hasilnye

sgt sedap tak tipu..tapi takbleh mkn byk sbb aku ni jenis kuat angin
salah makan kang kembung la perot aku
tapi takpe, dpt lepas rasa cukup




pastu up dgn sayur bayam masak air + nasi
selera kami mkn mlm tadi

ade lagi sebiji ubi kayu tak rebus lagi, ingat nk rebus cicah ngan kelapa + gula

nom nom nom

Cloth Diapers

ni ade lagi barang baby yg aku nk tunjuk
*wink*wink*

ha terang2 address aku tu, so sape2 nk bg hadiah sile la ye..hahhaaa


ni aku beli 5 helai CD
Setiap CD ade 2insert, harga 1 CD 2 insert ni hanya RM26.00
brand Coolababy

sangat comel CD ni..suke aku :-)

aku tau sure ramai yg macam "eh susah la pakai CD ni.."
"ko rajin ke syana nk basuh bagai??"

bagi aku tak cuba kite tak tau kan. so aku akan try dulu
alhamdulillah syarul pn suke bile aku explain kt dia pasal CD ni

sampaikan time kt PUREEN ari tu aku nk amik diapers 2 pack dia ckp amik 1 je la, kata da beli CD..
b4 order byk kali aku tanya dia btol ke nk try pakaikan CD??

ayat dia "ok la kalo boleh jimat"
pastu dia akan suh aku refer kt org yg mmg guna CD ni..amik experience yg da guna
jgn la plak tny org tak guna CD
sah2 dorg akan ckp leceh + susah kan
so think +ve jek

aku beli CD ni kat kedai ni:
http://just-babykids-stuff.blogspot.com/

ade banyak kedai online jual CD la ni. ade macam2 brand, so korg kena pandai survey la
ade yg brand murah, ade brand mahal

tapi aku try yg murah dulu la. kalo ok, later2 aku beli la yg lebih berkualiti :-)


ok kt sini aku nk share sket info pasal CD ni, mmg bleh jimat:

Penggunaan Disposal Diaper:

Penggunaan dalam sehari : RM0.60 X 6 pcs = RM3.60
Penggunaan dalam setahun: RM3.60 X 365 hari= RM1314
Penggunaan selama 3 tahun: RM1314 X 3 tahun = RM3942

Penggunaan Cloth Diapers:

Katakan kos sekeping CD = RM39
Beli 12 helai: 12 X RM 39 = RM468
Beli 24 helai: 24 X RM39 = RM936
(lebih banyak lampin, lebih tahan lama kerana lambat lusuh)
-CD ni bleh guna smp 3 tahun tau. so beli 1 CD bleh guna smp anak umur 3tahun sbb size dia bleh adjust.

*ok tu je info aku nk share kt korg :)
kalo tak paham bleh la survey2 kt kedai online. mmg dorg akan terangkan ape itu CD

-tq pada kawan2 yg bg info pasal CD kt aku :) *diana*afne*

Thursday, April 29, 2010

Barang yang aku borong

meh sini meh aku tayang barang baby yg aku da beli :-)
ade yg aku beli kt Jusco, kt Ampang Point pastu kt Pureen
da bercampur2 barang2 tu..

ni masih dlm plastik



tau kan ape benda tu


oh kasot tu aku beli kt Pureen.sgt suke.murah plak tu..
tu yg amik sampai 2 tu :)
da kata baby boy kan, harus sume biru..takkan nk beli PINK kot
ngan berus2 biru aku beli


yang ni tak beli ek..yg ni aku geledah almari adief
tak yah da beli baju sgt..jimat duit aku

so tu je yg aku nk tunjuk
barang2 besar tggu bulan 6 ye..
tgh kumpul bajet..hahahaaa
*aku letak sume brg ni dlm bilik dia, bile masuk bilik tu da bau2 baby tau
suke sgt :-)

Wednesday, April 28, 2010

Fenomena Cup Cake

Nak kek cawan???
hehee mcm pelik je kan kalo sebut kek cawan
sebut cup cake baru mcm tak pelik..

sana sini skrg cup cake. jarang da kalo nk celebrate ape2 org order kek biasa
setelah aku tau member aku ni ha buat bisnes CC, aku pn bg la moral support dgn mengorder :-)
dia tanya nak tema ape??? aku pk meh nak susah kan dia berpk
aku pn ckp nk tema "GOOD LUCK EXAM"
sempena syarul tgh musim exam ni kan
maka terhasil la CC ni dr idea member aku :)
siap ade pensil & buku tu
heheee comel
dapat2 teros aku makan kt kedai tu gak
tak sempat da nk tunjuk syarul dulu
heheee


kim bersama kek cawan


sampai2 umah da lompong 2 ketol..hahahaa syarul siap tanya "ni beli cup cake ni utk abang ke utk sayang???"
hiks nampak sgt alasan je kan beli utk good luck exam
kekekee
sape member aku tu???
ok korg bleh la kalo nk rasa kek cawan dia
pegi ke blog dia ye: http://mamatisya.blogspot.com/
ala mcm la korg tak kenal kan :-)

Jom raya!!

adoii 2 hari ni sgt mencabar perasaan..
ari tu tenet prob, ni printer plak prob. pastu technician tu guna PC aku nk setting bagai
tapi tak elok2 gak..huhu

ok ok jgn semak2 otak, moh kite RAYA!!!!!!!!!!!!
puasa pn ade 3hari tak ganti lg :p ade hati mau raya kan
hahahaaa

ari tu gi pasar tani kt umah ni ha, jumpa kedai jual lemang ketupat rendang
teros feel nk makan..pastu balik umah feel sambut raya
cit!

*aku ade 3 hari lg tak ganti ni..ari tu aku da ganti sehari time ari sabtu
aku la ni kalo nk pose pn kena ari cuti dok kt umah la
kalo kt opis ni tak larat aku rse
kejap2 kang nk minum kan..kt umah tak larat bleh tido :-)

-korang da ganti??

Tuesday, April 27, 2010

Hepi Birthday Erryn a.k.a Mamatisya

aku rasa ramai blogger da tau kan smlm (26/4) bday erryn
makanye kami telah sepakat mau berdating pd hari itu di opis aku

teros menuju kedai jual nasi sbb masing2 kebulur nasi :-)

b4 tu posing2 dulu
rindu muke sembab & kembang aku???
terima la ye:-))


bday girl & kim


lauk yg sgt sedap
nom nom nom
da la aku lapar ni..huhu
rse nak leleh air liur aku

ciken thai


kangkung


ciken ginger


tauhu soya (bantai)


ni lauk2 nye..penuh meja wa cakap luuuu



ape makna bday tanpa kek kan..
so mencari kek la kami kt Dessert Bar


disebabkan perot masing2 da penuh, so amik slice carrot cake je
janji ade lilin :)


bday girl yg pink2


macam tisya blow candle jek
heheee

hepi bday erryn
semoga ko panjang umur, bertambah bahagia, murah rezeki & tisya dpt adik :)

*ade sesuatu erryn pas kt aku..esk aku story ye*

First & last aku pegi warehouse sales

fuh!! gile wey sehari suntuk dr smlm takde tenet kt opis..mati kutu aku
ni nasib da ok..kalo tak mau meroyan aku kt opis ni..
tp takpe..teros aku settle buat filing smlm :-)

ni nak story pasal Warehouse Sales Pureen yg aku terjah sabtu lepas
mula tu aku plan nk pegi sdiri, sbb malas nk kaco syarul mau exam
tapi last2 dia pn ikot
nasib dia ade..kalo tak mau nangis aku sorg2 kt situ

ye la aku 1st time gi sales gini.so tak dpt nak imagine camno gaya nye
ingat syok la mcm sales JJ ke Sogo ke kan
rupe nye hazab ko..huwaaaa

tapi da smp kan takkan nk angkat bendera putih plak
so teros kan perjuangan demi anak :p


b4 pilih barang tu aku tgk org berator panjang gile
aku da tny syarul nk give up ke
tp dia ok jek..so teros kan jugak
tq suami!!!

tak byk sgt brg aku amik..ape yg perlu jek yg ade dlm list aku

ni time beratur nk bayar
ade la sejam lebih dok berdiri
nasib suami ade tlg beratur..pastu aku suh beli air
tak larat, aku duduk tepi..


cuaca mmg panas..nitik2 peluh aku
mekap mmg cair la..
da tak semenggah da muke masing2


ni antara brg aku rembat
no bakul2..kite angkut kotak teros..hehee

tapi aku suke experience ni. pastu rasa best sgt sbb syarul bkn org jenis gini, jenis yg sanggup dok lama 1 tempat panas2 semata2 nk soping
so agak terharu di situ :-)
oh ttibe jiwang :p
*nnt aku tunjuk ape barang yg da aku rembat setakat ni*
kena update laju2..byk gile benda nk update

Thursday, April 22, 2010

SAYA MAHU BLOG SAYA DI JELAJAH OLEH BEN ASHAARI kerana ...



SAYA MAHU BLOG SAYA DI JELAJAH OLEH BEN ASHAARI kerana ...

- aku (aci ye ganti nama diri aku) kawen da nak msk 5 tahun.takde anak. last year aku ade buat IVF treatment. so nak Ben share blog aku ni ngan sume reader kot2 la ade yg masih mencuba nak dptkan zuriat. .
sharing is caring kan :-)

*boleh klik kt link TREATMENT kt bawah nun*

- nak komen pasal blog aku ni pn boleh..sile2 la turun kan ilmu di dada ek

Tochei

Red Box

alik keje smlm syarul bg mengusulkan moh berkarok
aku pn ala2 teruja la :-) *even sore mcm mak sin chan*
planning nak pegi jumaat ni or wekend b4 syarul start exam nxt monday

aku pn da siap survey rate kt red box (lama da survey..sbb selalu karok kt karoke jamban jek)



sekali tu dia bukak website pekembangan baby
baca 27weeks pregnancy..sekali dia tulis "baby da makin sensitif dengan bunyi2..parents kena ckp benda yg elok2 sesama sdiri.."
teros syarul cancel nk berkarok..takot baby terkejut dgt bunyi kuat2.boleh??

-siap pesan ngan aku jgn cakap kuat2..jgn jerit2 mcm sore petir..sabar je la..
tak kira!!! nak berkarok jugak!!!

Wednesday, April 21, 2010

Pureen Sales

so pada sape2 yg nk shopping moh la kite tabur zakat kt sini ek
aku insya Allah pegi




kot ade yg ternampak aku sile tegor ye
aku ni rabun plus suke jalan nonong..mmg tak pandang da kiri kanan
lagi2 kalo tgh soping..aku hanya nampak baraaanggg jek :p

*c u there :-)

List Barang Baby

ala gambar soping barang baby ari tu tak sempat snap lagi
hutang la ye :p
maybe sabtu ni aku nk pegi PUREEN STOCK CLEARANCE
so nnt aku snap sekali harung ye

ok b4 tu meh aku share list barang yg aku buat
maybe tak complete tapi ok la list ni byk membantu aku, so far
aku lupe aku amik kt mna list ni..yang pasti mmg aku survey byk blog org
tq ye sumber2 inspirasi aku tu :)

1)Bath Time
- Besen mandi
- Toiletries (set kecik udah)
- Vicks + baby oil + nappy rash cream + minyak telon
- Sikat
- Towel
- Nail clipper
- Cotton ball
- Cotton buds
- Wet wipes
- Tikar getah
- Tungku baby
- Thermometer
- Kerusi kecik (yang ni utk mummy nk mandikan baby..takde la kena cangkung kan)

2) Bedroom
- Baby cot / play pen
- Bedding set
- Selimut
- Almari

3) Feeding Time
- Botol
- Berus botol
- Sabun botol
- Termos
- Warmer
- Sterilizer
- Bekas susu
- Milk storage
- Nipple cream
- Nursing cover

4) Cloth
- Rompers sleeveless (5) - newborn
- Rompers longsleeve (5) - newborn
- Kain bedung
- Pampers
- Seluar
- Barut
- Sarung kaki & tangan
- Kasut / stokin

5) MISC
- Beg baby
- Baby sling
- Car seat
- Baby monitor (kalo nak la)
- Penyidai baju
- Bakul baju

6) Mommy
- Bengkung
- Set bersalin (selalu ade sekali ngan bengkung)
- Tungku
- Breast pump
- Pad
- Disposal panties
- Breast pad
- Stokin

* tu je takat ni list aku..hope dpt la bg idea kot ade aku termiss ape2

Monday, April 19, 2010

Mee Hainan @ Hailam + Cili Jeruk

ini la lunch aku tadi :-)
hitam itu menawan
sedapppp





kena plak ngan cili jeruk tu, lagi terangkat

*entry saje bg air liur korg jejeh :p
jejeh ke???

Sesi sopping kt Ampang Point

aku hepi!!!!
sbb aku da dpt green lite dr syarul utk start buat preparation baby
so harus la teros gedik nk soping kan

ni 1st time aku soping brg baby..tempat yg dituju ade lah kt ampang point
sbb kak phira btau ade sales MOM's Care..tapi bile pegi, tak byk brg yg aku nk cari

sbb starting ni aku just nk cr yg kecik2 jek, mcm brg2 bath time
tapi kt situ byk baju baby, toys, ngan yg besar2 tu (car seat sume)
so tak teruja sgt la aku nk beli..tp ade la jugak aku sambar sket2 yg ade dlm list

lepas tu gi usha Anakku..teros buat members card (RM10)
lepas ni bleh kumpul point kt situ :)
kt Anakku, ade la jugak aku rembat sket

pastu ingat nk teros balik, sekali ujan melebat plak..
teros kak phira belanja minum kopi :-) + kek


gedik oh minah ni..
rse nk sekeh je kan tgk dia senyum gitu :p
ape daya anak org..so tak bleh sekeh suke2 ati ye..hahahaa
pelok je boleh


ha nampak tak kek coklat tu..
ari tu kan aku craving kek, so mmg lepas la hajat aku
even aku nk kek bodoh jek ni kek bijak..
tapi ok la..coklat dia meleleh cair gitu
adoiii..mmg tak puas makan..
nak repeat balik la lalalalalalaa

(sori la kak..tak niat pn nk letak gambar ko tgk duduk dgn ayu tu..aku nk tunjuk kek tu je :p)

lepas da balik dr Ampang Point, aku paksa syarul bawak aku gi JJ Wangsa Maju plak
settlekan sket brg2 dlm list aku tu
*pstt nnt aku jaja ye brg yg aku beli tu plus baju yg aku kaut dr umah kak phira


Friday, April 16, 2010

Rezeki Allah

Syukur alhamdulillah :)
smlm ptg dpt berita yg menggembira kan
ape dia??
hehehe bos bg increment..syukurrrr alhamdulillah *gaya iklan kt TV*

tp idok la sebyk gaji kome2 ye..gaji aku even degree tp ciput jek..
tak caya gaji aku kecik?? nak tau gaji korg besar ke tak, tgk kena byr income tax ke tak??
mcm aku ni lambat lagi kot baru kena bayar :p

tapi aku tak kesah gaji kecik pn kt sini..sbb aku hepi keje opis ni
staff tak ramai. aku ngan kim jek pun..dia buat keje dia, aku buat keje aku..
so no birokrasi wat so ever

bos pn ok..tak la byk cekadak sgt, tak la tak byk cekadak..so so jek..
nama pn bos kan..tp tak la pernah aku nangis lg keje kt sini
hahahaa ye korg, dulu aku pernah keje 1 company ni, tak nangis tak sah wey
sbb geram + sedih org layan ko mcm sampah

lagi 1 aku tak suke kalo keje opis drag2 smp ke umah.abis kul 6, aku tutup otak aku soal keje
so itu la yg aku dpt kt opis skrg ni :)

*entry ape ni?? aku pn tak paham..hahahahaa