IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Wednesday, November 3, 2010

Babysitter Iman

Adoiii serba salah aku la ngan makcik jaga Iman ni
ari tu kantoi dia bwk Iman kuar naik kete
Yang tu syarul da sound kabo kalo nk bwk Iman kuar naik kete btau aku sms ke call ke
bukan ape, kalo jadi ape (mintak simpang la kan) xla aku marah dia sangat kan *still marah*

pastu smlm syarul btau aku, dia nampak makcik ni jalan gi kedai depan sorang2
sorang2 ok tanpa Iman...so mana Iman????

huhu aku malas la nak sound2 dia kan.aku xtanya pun Iman sape jaga time dia ke kedai tu
aku takmo la dia ckp aku ni cerewet sgt kan

kalo korang camne ye?? ape korang buat?

adoii aku bukan cerewet wey..ko pk la 5tahun kot aku tggu nak dapat Iman tu
& bukan senang nak dpt Iman.mcm2 aku kena korbankan
so salah ke aku nak cerewet camni???

-kalo syarul tu mampu mmg aku benti keje jaga anak sdiri.tapi blom lagi kot..

24 comments:

mama tisya said...

mmg patut kene cerewet tp kena wt ayat manis la..

mama tisya said...

kn takut die terasa kn wt apa2 lak kt iman...mintak dijauhkan

Jiejah @ Iza said...

errrkkk no gud no gud , baru berapa bln jaga iman dah ada mcm² kes ekkk ??

ko berbahasa la syana , kata aritu kebetulan syarul nmpk akak gi kedai .. sape tgk²kan iman yer time tu ??

tgk dia jawap apa ..

kenapa x nak hantar iman gi nursery yer ?

Puteri Satu said...

try siasat dulu.. masa dia ke kedai iman ada orang jaga tak..??? kot ada.. kita tahu kan.. tapi klu tak de... hish... ini satu berita yang tak baikla... harus ditegur.. kot orang yang senang dapat anak pun.. kena cerewet jugak syana... tak semestinya yang susah dapat anak je nak kena cerewet...

Dina a.k.a Ibu Aqimi said...

memang xpatut la..skrg mcm-mcm boleh jadi..hatta adib kat nurseri dulu pun muka bercalar balar dia ckp adib yg cederakan diri..

rose said...

mmg susah kalau hantar kat pengasuh..kita mmg akan jadi macm tu..mmg rasa risau..better becareful..kali pertama anak aku jatuh dia bgtau tu pun sbb benjol besar penumbuk kat dahi..kali kedua jatuh dia tak bgtahu..tgh mlm budak tu muntah2 terus admit 4 hari kat ppum..bila aku tanya ada jatuh ke iman semalam (nama anak aku sama ngan anak ko)..dia kata a'ah jatuh terlentang..berderau darah aku ok..nasibla cuma concussion sikit je..kalau tidak dah jadi kes polis...skrg anak aku duk ngan mak aku..xdela risau sgt...

ALoNa Cintamaniszlite said...

kena tanya mkcik tu utk jawapan. Bkn pe..kot sebenarnya ada yg ganti kejap jaga iman. Tak baik pulak kita salah sangka.
Tp kalo betul makcik tu tinggalkan iman sorang2...syana kena ckp elok2 ler kat dia. Risau syana..kalo anak dh 4-5 org pun...tp kita tetap sygkan anak2 kita.
Tp kita pun bkn jenis takde perikemanusiaan..sampaikan disebabkan jaga anak kita..makcik tu takleh kuar umah. Tp kena ler dgn caranya..

Nana said...

adoi..kalau aku jadi kau tak tentu arah juga wei...
nak2 dengan keadaan kau yg tunggu lama nak dapatkan iman.aku paham perasaan kau tu...bagi aku kau tak cerewet & patut bbster tu faham keadaan korang kan...kena la extra carefull bab2 penjagaan iman.

zura@iwan said...

kena tnya gk le mkcik tu..bkn cerewet..tp tnya style gitu2 ler...jgn dia smpi terasa kan...kita nk dpt bkn susah taw....ko tggu 5thn tu...sm arr cm aku..ni x dpt lg..x tau la mcm mn...apa2 pon kena btrs terang gk...

Nana said...

bbster tu ada anak2 kat umah ke?

SyaNa said...

dia xde anak..tu yg aku konpius tu
dia suh jiran jaga ke???

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

aduhh....risau gak kan...ko tanya dia dalam cara2 berbahasa la na....
klu aku pun harus la cerewet..bukan senang wei..anak tue...hhuhuhuhu

saveme_zero said...

syana,
nak kongsi pengalamans ksu. base on pengalaman yg lps dgn bbsit. 2thn la bbsit tu jaga anak ksu..since lps habis pantang. permulaan dia jaga ok..tapi dia demand. patotnya aku yg demand..tp dia yg demand. so asben kata..kita ikutkan jer. Padahal hati aku mmg x berkenan dah. bila ckp kat somi nak antar kat taska..somi x agree takot tak elok/careless/jatuh & sbginya.

Segala rentak dia aku ikutkan jer,dia jg mmg ok. ye la..org dah beranak,sure la sayang budak kan. cuma perangai dia yg lbh cerewet dri aku tu yg tak tahan. pastu suka nak burukkan mak bdk lain. aku ni tukang dgr je la. entah2 dgn org lain..dia burukkan aku.

aku ni jenis amik berat anak,semua ibu pun ambik berat psl anak kan. sape la x sayang anak. klu anak demam,aku call pengasuh tanya camne. smpi satu masa..dia boleh sound aku...'jgn call dia lg,mcm x percaya dia jaga. klu x caya,suruh org lain jaga'. klu ko...apa ko rasa. menyirap okeh! aku ckp kat somi aku,somi suruh sabar. tiap kali byr,aku x penah kurang..even dia cuti..tetap byr full..x tolak pun. itu pun dia tak bersyukur..mmg jenis manusia x bersyukur.

ending part...awal tahun ni,bila aku antar..dia leh ckp..'bawa makanan sendiri atau beli barang basah,dia boleh mskkan'...WTF la orang mcm ni. reason dia..mknan mahal! selama dia jaga anak aku..rupanya tak ikhlas. bdk makan takat mane la. bukan melantak mcm org tua. dia boleh berkira mcm tu. sedangkan aku dah cukup sabar dgn karenah dia...yg jenis berkira. tu belum bab baju yang kena muak anak. kalau aku beli baju baru,sure bertahi lalat. dia takkan basuh/bilas...so bila aku blk bukak dari plastik..dah kepam. hahh...tu aku dah cukup sabar dgn karenah dia..tapi dia...mmg tak bersyukur.


klu refer kes syana ni,ermm berat hati nak ckp tapi terpaksa jugak ckp sebab dah penah berlaku dlm satu blog ni. yg mane blog tu dah dikunci atas sebab penyiasatan. kes ni berlaku rasanya 2,3tahun lps. ksu lupa nama bb tu. mak ayah dia antar seperti biasa pagi tu. antar pun kat blok yg sama,dgn sorang mcik.

satu hari tu,dia pegi kedai...tgalkan bb tu dlm buai & klu bb tu tido,dia akan pegi jumpa kwn2 sembang..lepaking. nasib x menyebelahi parent tu. bila mcik tu blk,bdk tu dah tk bernafas..biru. bila polis siasat2,tanya mcik tu...dia x ngaku yg dia xde dlm rumah. kebetulan ada saksi...yg mengatakan mcik ni selalu keluar bila anak dia tido. dia suruh anak dia yg 6thn tgkkan.

so syana..pk2 kan lah. ksu bkn nak takotkan syana,cuma lbh waspada. y not syana buat spot cek. bila dia g kedai tu,syana terjah tgu dpn pintu rumah. tgk apa dia ckp..& syana sendiri boleh tegur dia masa tu. biar la dia nak kt syana cerewet semua,tu hak kita. serupa gak dia klu anak dia org jaga x seperti yg kita nak.at least kita tak menyesal dikemudian hari.

sekian cecehan daku..hehehe

saveme_zero said...
This comment has been removed by the author.
saveme_zero said...
This comment has been removed by the author.
mama_umar_maryam said...

syana,aku pon penah berada dlm situasi ko nih,mmg payah nk susun kate2,akunye bbsitter plak mcm pangkat sedare belah laki aku,pastu style org dulu2 yg byk pglmn jage budak , tapi aku mmg xsuke sbb suke2 je bwk maryam kuor jln2,kdg2 anak2 die yg bwk nek kate lah,moto lah,haaaa..tersirap ko..aku ni punye tahan,smpi 1 tahap aku rase mmg aku kene ckp,last2 terkuor jugak dr mulut aku,alhamdulillah dah xbwk maryam kuar,mayb mule2 makcik tu mcm bengang,tp aku mmg ckp direct,aku xnak maryam dibawak kuor..agaknyelah,klu makcik tu xsetuju dgn aku mmg aku bye2 lah..terpakse..

sall said...

Aku pun nak kongsi pengalaman. Penjaga anak aku lagi lah teruk. Sungguh kejam dia sanggap bagi minum ubat batuk pada anak aku. Setiap kali aku ambil rizki, muka rizki mmg xcukup tido. Lps tu termenung lama. Apa yg di menungkan aku pun xtau. LAma jugak keadaan anak aku mcm tu dan keadaan rizki kebiasaannye ceria, sejak 6bulan lepas tu rizki menjadi murung aje.
Ada suatu hari, jiran sebelah pengasuh tu jumpa aku. Dan dia menceritakan hal yang sebenarnya. Aku masih xpercaya lagi. Almaklum lah d kawasan umah aku mmg berebut2 utk menjadi pengasuh bb.
Suatu hari tu dgn x disangka2nye, dan membuat aku terkejut lagi, rizki pandai buka aisbox dan ambil botol. Botol ubat batuk pulak tu. Siap kata nak ni bu. Terpinga2 aku dibuatnye.
Ya Allah apa dah berlaku pd anak aku ni. Sampai rizki sendiri mencari ubat batuk tu dlm aisbox. Itu namanye ketagih kan.
Makkk...aiiii... DiPendikkan cite, aku xsangka, rupa2nye org yg aku percayakan selama ini telah berbuat benda yg x elok pd anak aku. Sakitnye hati aku. Aku jumpa dia dan cakap terus terang yg aku dah xnak anto rizki pd dia lagi.

Kepada Syana: Aku harap ko buat keputusan yg terbaik dan pantas k. Bukan sekali dua pengasuh anak ko buat begitu kan. Cerewet kita tu kena tolak tepi dulu. Yang penting anak kita selamat.

amy said...

saveme_zero: itu kes zulaikha..tk tahu apa cerita skrg sbb blog dia dah dikunci...to syana..terus terang aje dgn dia..lg baik sebelum terjadi apa apa yg tak diingini,kita berjaga jaga..manusia zaman skrg byk yg tak ikhlas..semua kerana duit..mcm anak sy..tiap tiap bulan demam masa duk dgn babysitter untill one day dia call ckp anak sy demam teruk..so my mom yg tolong pegi ambik sbb sy xde kenderaan..my mom ambik susu,botol semua..sampai kat rumah tgk celah2 puting botol hitam,permukaan tin susu tu berkulat...sedangkan sy sediakan semua dari berus botol sampaila ke pencuci botol...entahla..susah nak ckp..

nani said...

ermm
salam syana
nak nyampuk sikit...
alhamdulillah bbsit Danial (yg montel cm man tuh)mmg baik org dier.Since pas pantang dier jaga smp umo Danial 3 taun. Pastu MIL akak yg jaga coz Danial start dah pi school. So far walau dah 2 taun x jaga Danial, Danial tetap akan pi umah 'nenek' juga. Tu tandanya, mmg dier jaga & layan anak kita bebaik. Ermm... bab kena tinggal tu mmg ada coz makcik tu pi check up kat spital. Tapi, makcik tu ramai anak2 yg dah bujang and dara... Ramai lah yg melayannya. Makcik tu pown x penah berkira walaupown akak kerap ambil Danial lambat.Dia pulak yg malu n segan, x mo amik pown duit extra yg akak bagi. At last, tetiap bulan, akak belikan makcik tu barang makan (brg kering), baru la dier x leh nak menolak. Bab Iman nie pulak, musykil la kan nape leh dier tinggalkan Iman (menurut kata Syana dier x de anak).Ermm... maybe Syana leh tanya makcik tu, tapi secara berlapik la... Nanti dier x mo jaga, susah jugak nak cari penggantinya... Nursery pown susah jugak coz semalam akak baca lam paper, majoriti TASKA x der lesen. Hu3.........

Iela Fazielah said...

syana: pendapat aku pulak sama mcm mama2 lain kat atas yg cerita pasal hal baby sitter diaorg... aku mmg xcaya bab anatr anak kat rmh org.. aku prefer dok kat taska...

pengalaman aku sendiri sama mcm ko skrg.. ni ms antar syafiqah dulu ms kecik2 mcm iman tu kat pengasuh.. rupanya setiap tengahari dia tinggalkan syafiqah sorang2 tido dlm buaian sbb dia gi kedai beli lauk utk masak kasi laki n anak dia mkn... ko bayangkan lah... syafiqah ditiggallakn sorang???

aku tau pun pasal 1 tgahri aku saje balik nak wat spotchek n bg syafiqah susu bdn.. terkejut aku terselisih dgn makcik tu tgh merempit naik moto gi bl lauk!!
2 minggu je aku antar syafiqah kat dia.. pastu aku gamble antr syfiqah kat nursery dia dok skrg smpai la syfiqh dah umor 4thn > skrg ni

nasihat aku... xyah nak slow talk... ko wat spot chek tghari... kalau dia still buat benda yg sama... ko tukar je BS lain or try antr taska.. ramai lg org leh jg anak kita

Diarihatiku1976 said...

pendapat akak... ko carilah yg lain syana.. ramai lagi yg boleh jaga...akak faham perasaan ko... atau kalo ko mampu.. amiklah maid... lagi senang... tapi maid kang lain plak karenah nyer ekkk

Manjakusayang Collection said...

Syana, nak mencelah juga nie... Macam kimm, kimm pun ada masalah dengan Taska yg jaga Husna! Entahlah kot2 kimm yang terlalu demand kot! Sebab kimm fikir kimm bayar...hehehehe... Tp, tak ada kekuatan untuk cakap @ bertanya pada kakak tu. Coz, sebelum ini akak tu pernah buang staff dia gara2 kimm mengadu staff dia cubit2 sampai Husna lebab2! Lepas dr tu kimm takut nak ngadu2, coz kasian kat staf2 dia!

Pasal kes syana ni ada 2 cadangan.
1. tanya dengan mak cik tu
2. Hantar tempat lain.

Coz, jika betul lah kalau dia tinggalkan Iman sorang2 itu sudah salah tu! Bahaya, walaupun Iman tengah tidur masa tu. Coz, baby sebesar iman masih terlalu kecil dan memerlukan sepenuh perhatian

SyaNa said...

tq korang..bkn xmo anta taska tapi taska nye seketol jek ha.pastu umur baya iman dia xmo da amik.sbb da full..huhu
aku suke makcik ni sbb umah dia bersih.pastu xde anak so dia xsebok nak msk lunch.tapii dia kuar kedai gi beli top up or nasi bungkus.mmg sian la kan.tapi tu la, aku xkesah dia nk bwk iman kedek2 jalan kaki gi kedai dekat.cuma naik kete tu kalo bleh xyah la.kalo ade emergency, btau jek.aku bleh jek amik iman kan.

pastu xyah la tinggal iman even kt jiran dpn umah.aku yakin mmg dia tinggal umah depan.bkn ape, kang iman ngamok time dia tinggal tu tak ke haru kan..org tu bkn nye dpt ape pn jaga iman.kang dia naik hangin plak kalo iman ngamok..

sall said...

NAK MAKAN MCDONALD FREE?????