IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Wednesday, March 23, 2011

Bengang betol aku

ni aku nk luahan kan perasan pasal babysitter Iman
aku tau mcm2 hal da aku ngadu psl nenek ni
mula tu psl dia selalu nk cuti la kan

ni ade kesah baru plak
dia ni jaga anak aku ok sgt..xde la anak aku berkerak kan time aku amik ptg2 tu
tapiiiii dia pny ok tu smp aku yg semak

kadang tu malam2 call aku kalo esk nye cuti
sbb nk peringatkan aku jgn lupa bg makan iman
ok fine la niat dia baik kan
aku terima la dgn hati terbuka even mcm "eh mcm la aku xreti jaga anak kan.."
takkan la aku nk bg Iman kelaparan kan

pastu kelmarin, time aku amik Iman blom lagi dia bukak pintu da kecoh2 bebel kat aku
nenek: ehhhh nape tak dijaga Iman tu kt umahhh..abis digigit nyamuk..muka nye merah2
aku: eh mana ade nyamuk bu..sye pasang ubat nyamuk
*time tu aku tak tgk lg muke anak aku..dia bleh attack aku gitu*

pastu aku tgk Iman..masya Allah..penuh merah2 muka anak aku, siap belakang telinge lagi
pastu itu bkn kesan gigit nyamuk..tu kena gigit semut tu aku suspek

pastu bile aku ckp, ni kena gigit semut ni bu...dia ckp ha tu la, nape nye tak jaga anak tuuu

aku mcm: eh org tua ni senang2 nk tuduh aku kan

bile aku ckp eh mana ade pagi td..sye check la pagi2 b4 anta tu..lagi pn sah2 kat muka..kalo merah2 mmg aku nampak la kan..atee aku kalo mengulit anak camne
beria2 kang 1 muka aku cium..tak kan la xperasan kan..

dia mati2 gak salahkan aku..yg aku hangin tu, dia bebel2 depan emak baby lagi sorg tu..malu tau :p dem u orang tua!!!

pastu esk pagi tu masa anta Iman, aku suh syarul ckp..
tapi dia siap ckp
nenek: ehhh umah sye ni mana ade semut...sye ni pembersih..pagi2 sye semproottt keliling umah

abis tu ko nk ckp aku la pengotor???

yang aku perasan dia ni jenis, b4 aku tanya ape2 dia akan blame aku dulu
selalu yg aku perasan, time amik Iman jek, kalo ade merah2 ke mmg dia bebel2 kt aku dulu
tp b4 ni yg merah2 tu belah dalam baju
so aku malas la nk argue sbb mungkin aku tak perasan kan b4 anta tu

tapiii kali ni mmg kt muka wey..mmg aku sumpah pagi2 tu xde pn..
lagi pun mmg bile aku tgk petang tu, kesan merah tu fresh lagi...kite bleh tau la kesan baru kena gigit kan...

ok aku da abis limit da sabar ngan orang tua ni..
ari tu aku da cr nursery, aku btau dia, dia pujuk aku jgn anta
next month lantak ko nk ckp ape...aku da hilang sabar ngan ko ok!!!

aku bayar gaji ko utk jaga anak aku..bukan nye ko nk blame aku benda bukan2
kite penat2 balik keje dok la nk bebel2 mcm aku xreti jaga anak

-aku doakan Iman dilindungi Allah-

18 comments:

mama tisya said...

die blame ko b4 ko ckp, takut ko slhkn die naper iman jd camtu...ish2 sbr je la...die plak lebih2 so next month iman dk nursery la ye?

MRS. K said...

muahaha... kat nursery lain pulak cabarannya.. huhuhu

Afne said...

syana, aku ni klu bab anak mmg cerewet skit. tp babysitter lama double h mmg tiptop. tak pernah aku amik diorg dlm keadaan busuk peluk melekit ke hapa. mmg wangi bedak gebu mcm lps mandi. tp tu la aku kena hntr diorg ke taska plak mmg takkan sama la cara diorg jaga anak2 aku. mana2 pn ada pro & con.

babysitter iman ni aku tgk terlebih bgs kasi reminder mlm2 soh bg mkn tp klu dh jd jns suka blame org lain sbb nk cover diri dia.. payah gak weehhh. mrh depan2 org lak tu. mcm la kita jns mak yg ntah apa2 ntah.

Noli said...

eh ehh..sabar sabar..
nnt pepagi tunjuk muka iman kat macik tuh dulu "see macik..takde merah2 kan..kalo ade ptg nnt..macik yg salah.."...siap ugut plak..ngehhh..

saveme_zero said...

ist better syana,ada pro & kontra la either bbsitter or nursery ni. oh ye,make sure syana cek keadaan dlm taska tu,bersih atau tak sebab baby ni kena major perhatian. tambah² iman dah makan. tanya berapa org bdk kat situ,baby berapa org. kena detail skit la kalau nursery.

syanasaid said...

erryn~ aku pn rse nk anta dia nursery..bior dia bercampur ngan budak2 lain

afne~ tu la..dia jaga bagus..aku suke
tp bab suke blame aku pastu bebel2 mcm dia bagos sgt tu yg aku nyampah

noli~ ngeee mmg aku buat gitu da skrg..hahaa

kak sue~ tu la..ari tu da jmp da 1 ni.murah dr tempat lain.tp nk tgk balik yg lain2 tempat tu..

ariffda said...

antar tempat lain la...mcm ngeri je 'nenek' tu....

Gieyana said...

Syana

kalau ko cr nursery rs nya lg susah psl bdk ramai..unless ko cr bb sitter yg lain la..kalau ku pon x thn mcm tue..

jang said...

aku bc entry ko yg nie pun aku
na-ek geram even aku xdek anak lg, tp aku tau camane ropenyer kalu org blame kite macam gitew gaya.. .hehehe... aku doa gak agar iman di lindungi Nya dr sebarang masalah, Aminnn...:)

Pn. Zana said...

huhu. nenek nak pertahankan diri die tuh. tp, kat nursery kang, cabaran lagi besoor. :P

azmi said...

syana: my opinion, kalau anak2 kita baby.. masih kecik.. dan rasa2 perlu perhatian sepenuhnya.. better ko pilih baby sitter... pastu agak2 anak ko boleh berdikari sikit.. hantar jer kat nusery sebab kat nusery anak2 akan lebih berdikari dan tak "manja" sgt. dulu aku pon ada masalah ngan baby sitter cam ko.. nak cuti tiba2 je bg tau.. pastu jaga anak ber'kerak' bak kata ko.. letak bedak.. tapi bedak bau hancing.. apa kes gitu.. sejak2 anak aku letak taska.. dah ok sikit.. balik je.. bedak tu memang bau bedak laa.. tak da laa.. bau bedak hapak.. tapi ko kena sabar.. sebab anak ko akan terima "kejutan budaya"budaya sikit.. dalam 2-3 minggu akan melalak macam nak mati.. sebab kena tinggal.. tapi lama2 dah ok dah.. dan lagi satu dia secara tak langsung lebih petah bercakap dan belajar..

++eden|essey++ said...

ako rs nenek tuh pandai berpura2 la syana...kasi ajar sket org tua tuh..kalo ako dah angin dah...ako sound jek blk...hahaha..anta jek kalo org lain bleh jaga anak kite dgn baik....huhuhu...sian kt iman

marinahunny said...

lebih kuah dr sudu pulak..

eLYies said...

hish..tak suka tul kalo org jaga dok bebel2 camtu..nak blame kita dulu..padahal salah dr dia..eeee

[-suziey-] said...

erkk...mmg klu ikt hati yg panas mmg geram wei..tp ko kena pk rasional wei....sabar..jgn bertindak melulu..aku rasa masih bole kompromi bab2 dia salhkan ko tu..ko cuba la sbr..anggap je org tua..hntar nursery ni indah kabar dr rupa..dr cara ko cite nmpk mcm dia jg btl2 ank ko..ko patut bersyukur sbb susah nk cari pengasuh yg jg ank mcm jg ank sdiri..ala ko tahan je la tinge..mcm mak bebel ke anak..aku tkt ko hntar nursery nnti lg worst jadinya..kt nursery budak ramai..ank ko pn kecik lg..xpndai lagi nk berdikari..lg kesian ank ko nnti..org2 kt nursery mmg jg ank org sekdaar tugas yg dibayar gaji...perasaan syg tu kurang..
apepn pk secara rasional..jgn ikt hati..byk kes xbest kita dgr skang pasal baby kt nursery..

LizHairi said...

tul tu syana.nursery & bbsiter nie ader pro & con.tru my xperince la kan.bbsiter mmg bg sepenuh perhatian kt ank kite.tu pun tgk la ramai mane dier jage.cam akk dulu,makcik tu mmg sgt2 bagus tp nak wat camne kene pindah lak.nursery ok gak.leh bg anak2 belajar berkawan tp tu la,selang seminggu anak demam la,selsema la,gatal2 la...better syana pikir2 dulu.tp dlm kes syana nie,makcik tu mmg agak melampau la.cr kesalahan parent utk tutup kesalahan dier...

WATIE said...

anta nursery la kak..cian iman..

AdanyaKauUntukku said...

kadang-kadang tu..
susah kan bila anto kat umah org
tapi dah jadi cam ni
mmmmm.....
nak cakap susah..tak cakap pun susah kan