IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, March 15, 2012

Snek yang sihat

aku ni jarang2 sgt la beli buah..kalo beli pn letak dlm esbok tu smp lembik lupa nk makan :p
not good ok...

tapi smlm gi pasar malam, terbukak pintu hati beli buah...
saje nk bagi iman suke buah..hehee mak pak xpe xsuke buah
yang penting anak tu kena suke :-)

murah buah pasar malam = 10biji RM5

suke dia makan epal merah tu..manissssss
so lepas ni kena ade stok buah la kt umah...selain biskut2 yang berkhasiat
aku ni mmg x kasi iman makan jajan2 junk food tu..biar la dia meleleh teringin tgk org makan
hahahaa...bagi aku, coklat xpe lagi..
tapi kalo yg banyak MSG ni mmg BIG NO!!!!
sebab aku pernah baca buku tulisan Wardina , katanye banyak lagi benda bleh makan kt dunia ni..
tp bukan JUNK FOOD ...JUNK = SAMPAH
biskut2 mcm biskut TIGER tu pn bleh jadi snek yg sihat..
kalo aku ngan syarul teringin pn nak makan twisties ke, mmg makan time kt luar umah xmakan depan iman
tapi kalo kt school or belakang aku dia makan, aku tak tau la..as long as aku bleh pantau, mmg aku xbagi la dia msk mulut kan...
so dr kecik ni la aku kena ajar dia, supaya bile da besar nnt automatik dia tau dia tak boleh sentuh benda2 tu...
tapi terpulang memasing..lain org lain cara dia kan..
ini cara aku & syarul...
eh cakap pasal buku WARDINA tu kan, bagus tau buku "Mama Saya Lapar"
aku rasa setiap parent kena beli satu untuk rujukan..
bukan jek ade resepi yg sehat, tapi cara2 nak handle anak bile sentuh bab2 makanan ni
kalo anak takmo makan camne cara nk handle..sume ade dlm buku tu...
beli la tau :-) *ttibe pomot kan*

4 comments:

~diAhOntHeblOg~ said...

btol la syana..xelok..kite yg da tua ni pon xelok...sbb die xisi perot pon..tu psl leh makan byk..

qemaishak said...

kak, buah2 ni xde masalah ammar suka makan terutama epal & limau sebab umi dia pun peminat tegar buah..xsah kalu lam peti xde buah..tapi....sayur kureng, bukan kurang makan tapi kurang rajin nak masak huhuhu masalah jugak..

junk food mmg elak, nak kopok mkn je kopok keping ikan original tu hehe

SURIA AMANDA said...

Dania lately jer suka makan junk food..itupun sebab pengaruh kawan2 dia...depan i memang dia x makan..

PUANSTOBERI said...

Bagus makan buah ni.. tp nyer tu lah..bila da banyak, tak termakan dan tergolek sepi lah dia kat dlm esbox. kesian beliau. Huhu :D