IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, August 13, 2012

1st time beraya dengan keluarga mertua

hahaa ok tu tajuk utk 7 tahun lepas la
ttibe nk menggamit kenangan lama kata ko

tahun pertama kawen, aku raya dgn family syarul kat tepeng
da la 1st raya sebagai isteri, pastu kena raya umah dia plak kan
harus la emosi kelam kabut
sedih la, hepi la, debor la..hahaha

pastu plak syarul ni adik badik 3 org je
dia anak kedua, lelaki tunggal
ko bayang kan tu..menantu pompuan tunggul aku ni
da la dgn x reti masak nye..
tak ke gelabah

kakak syarul time tu raya umah in law dia
so tinggal adik syarul je la..time tu x kawen lagi dia tu
sunyi sungguh la aku rasa
 ye la beza dgn raya time umah sdiri
adik badik aku je da 5 org kan
mmg hiruk pikuk la

time awal2 tu ok lagi
tapi, time masak utk hari raya esk nye tu
time tu aku tgh potong daging ke hape kt dapur
kire sume tgh buat koje la..mak abah sume ada
meriah la jugak

ttibe tgh potong memotong tu, aku bleh sebak
hahaha ttibe teringat kt kampung halaman
terus aku lari msk bilik nangis belakang pintu

hahha gile tak tahan, terus call mama
drama sgt ok!!

pastu pagi raya pn gitu gak
b4 gi masjid, nangis2 call mama dulu
ntah mama tu sedih ke tidak aku xde
hahahaa aku je yg hover

tp mmg beza la pesiapan raya belah aku ngan syarul
belah syarul sume kite buat sdiri
dr potong daging msk rendang ketupat sume buat sdiri

belah mama plak, sume readymade
instant gitu ko just panas2 kan jek rendang frozen tu
sempoi kan..sbb mama aku ni selagi boleh mudah, dia mudahkan
cool rite???

tapi perbezaan tu la yg buat meriah raya aku
at least aku merasa gak la kelam kabut di dapur menjelang raya

tahun ni raya turn family aku plak
so balik kedah la kite
so relax sket la raya tahun ni sbb sume instant
hahahaa

pastu dari kedah raya ke2 baru lepak Tepeng
so fair la kan, dua2 kampung pun kite balik

korang gaduh2 tak nk balik kampung mana time raya?
ada tak laki korg ngelat takmo ikut turn pastu guna kuasa veto?
haahaa
meh share meh....

13 comments:

mama tisya said...

sama ngan aku gk 1st raya lps kawin kena beraya kt kg FIL melaka....mmg sedih tp lps2 tu tk sedih dh cz mmg tiap2 thn blk klate...so aku tkde gado2 nk blk mana...hahaha

Jiejah @ Iza said...

ahahaha drama ko syana .
aku 11thn kawen pun raya kampung aku akakakka ok x lawak . tp tu ler , kesian gak ngan diri sendiri sbb x pernah raya ngan in law .. asyik² raya cina hahaha

SYANI said...

Amboi.. emosi di malam & pagi raya ye.. Setakat ni kami laki bini ikut sistem giliran lagi. Tapi first raya adalah sebelah suami dulu [masa memula kawin dulu]. Pastu bergilir2 la sampai sekarang.. Dah 8 tahun dah pun.

Falsya said...

aloh aloh chiannye...klau aku pun aku sedih beb..walaupun tahun nie beraya umah laki aku dulu, tp xrase sgt sbb umah mak aku 2minit jer..hehehe..

MRS. K said...

hahaha... 4 taon kawin, sekali je raya umah mak metua.. huhuh. raya KL tak best ah

Mya said...

aku sekali je beraya rumah mertua masa dengan ex dulu. first year kawin jugak la.
lepas yaya lahir terus raya kat taiping je.
lantak. ada mak kisah.

kali ni plak dah kawin pun dgn org segambut, aku guna kuasa veto aku raya kat taiping je la. so far so good taktau la di masa2 depan.

hehe.

kau lama tak kat taiping?
kalau lama raya ke tiga pagi2 meh la mai raya rumah aku.

Rasp said...

i pun jenis kalo leh senang...
why not kannnn hehehehehehe...
tapi bila time2 raya...
masuk cara old skol feel lain skit kan sis :D

me memang ikut turn....
lum pernah terbabas lagik laaa :)

SURIA AMANDA said...

dulu kan..masa aku ada laki...first raya umah aku la..heehhe..second raya dah jadi tunggul dah..hehehe...citer 7 tahun yang lepas...huhu...harap2 lepas ni kalau aku kawin lg..raya pertama biar la muafakat...huhu..

POSH76 said...

tak kisah mana2 pun sama..tp kot mana pun umah mak kita la lagi bess...

adyna said...

raya kat tepeng la best syana..aku thn nie 1st time raya kat kuale kangsar mak aku udah buat rumah di kg beliau :)

Cik Rongoks said...

ika xpenah raya rumah mertua sbb tak kawen lg.hikhik

ieda said...

sure seronok ..
akk MIL & FIL dah lama x ada
kalau balik punnn jumpe adik beradik hubby aje .. punn dekat je rumahnyee ;) soo memang x der istilah bergilir pun kami nie ;)

Myra Jay said...

Heheee, myra setakat ni ikut turn lagi (almklumlah baru 2x raya bersama) dan yg best tahun ni turn beraya rumah myra :)

Tapi takpe rumah kami dekat je jarak lebih kurang 45min je, 1 hari raya dah boleh balik 2 rumah :)