IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, August 9, 2012

Untunglah dapat jaga anak sendiri

Morning
hari ni sangat2 lemau aku..bile anak tak sehat, mak pak pn terus jd x sehat kan
normal la tu aku rasa

pastu plak yg tambah lemau, ngan sakit gigi aku ni x hilang lagi
smlm buka posa makan mehun sup ngan kuih je
nak kunyah sket pny payah
*agak2 boleh kurus tak*

Iman da 3-4 hari ni flu pastu mula da start batuk2
tp kitorg just bg ubat mcm biasa pastu kasi la puff guna eurochamber tu
tp ntah smlm nampak makin teruk plak
so bwk terus ke DEMC amik neb lepas iftar tu

sampai sana, mmg seperti dijangka, doc suh stay wad sbb nk bg neb 4 jam sekali
huhu mak terus geleng kepala...mak takde cuti doc..sape nk jaga Iman

pastu doc suh dtg lagi sahur tu utk amik neb..pastu tgk camne condition dia
so smlm smp umah kul 12malam, bersiap2 terus tido
td bangun kul 3.30 siap2 nk gi DEMC
mmg pegi td pakai baju keje terus..sahur pn baki karipap beli smlm + kurma dlm kete

kelam kabuit gile..

doc still xpuas hati tgk condition iman
so dia mcm suh warded gak..aku buat muka kesian pastu ckp, meh sini ubat tu, aku suh cikgu Iman bwk gi neb kt klinik area umah tu
nasib dia bagi

Ya Allah, ikut hati ibu ni, aku x sampai hati nk tinggal dia tadi
kalo bleh, biar la msk wad, biar la aku jaga dia sdiri
tp apa daya, mak makan gaji kt opis org ni
cuti hampir2 negatif
:(

tu yang aku doa hari2 cepat la bapak nye tu dpt jawatan yg setanding dgn kelulusan beliau
so that kita boleh pk utk aku tender resign
tp tu sume kuasa Allah, lambat cepat rezeki tu sume dr Allah
so redha je la

mmg untung la mak2 yg boleh stay umah jaga anak sdiri
ye la, suami deme mampu kan..suami mak x mampu lagi :(
xpe la, kite slow2 mendaki ye

tu je la harapan aku skrg ni, dapat resign untuk jaga Iman
sbb aku rasa penyakit asma dia ni makin menjadi2 plak
setiap bulan mesti akan kena..

tgk la kalo xelok gak kena korban kan la cuti aku
lantak la potong gaji ke, potong kepala aku ke, mmg aku akan cuti utk jaga Iman kt wad

kejap lagi balik keje kena jmp doc lagi
adoiyaiii lotih tp aku tau, Iman tu lagi letih nk bernafas
kesian sgt dia :(
menitik air mata aku bangun pagi tadi tgk dia tido
susah je dia nk nafas..

Ya Allah, lindungilah anak ku

tapi tadi aku lega sket, owner nursery dia call mintak izin nk bwk Iman gi berurut
dia ckp, suami dia pn asma, dia bwk urut kt makcik ni
so xpe la, aku tawakal je la, aku ckp aku izin kan jaga la iman baik2
dia pn kesian tgk Iman teruk gitu
:(

pastu ada cikgu kt nursery tu siap call mak dia kt kg tanya petua hilang asma
so dia janji nk buatkan ramuan kapur + daun sireh + misai kucing
nnt dia bg, suh aku sapu kt umah
syukur ada insan2 yang baik gitu
bile dgr effort cikgu2 dia tu, aku lega sket
aku tau Iman selamat kt tangan dorg
insya Allah

Ya Allah permudahkanlah urusan suamiku Ya Allah
bukakanlah pintu rezeki nya
Amiinnnnnnn

22 comments:

Lyz ^ EroL said...

mmg sedih bila ank sakit mak pak xmampu nk cuti...badan kt opis tp pale kt ank jek...hmmmm...

Kaklong @ Izan said...

amin...mg syamil iman cpt sembuh....

mama tisya said...

mmg sedih kalo ank tk sihat tp tk dpt cuti..moga iman cpt baik..dugaan sakit bln ramadhan

Cute Mum said...

itulah.. memamg untung ibu yang dapat dok rumah jaga anak.. walaupon penat tapi taklah terseksa jiwa kalo kita terpaksa tinggalkan die dalam keadaan sakit untuk pergi kerja..
semoga iman cepat sembuh yer..

Nana said...

mmg lumrah lah kan mana2 mak pon sanggup demi anak apa pon sanggup nak ptg gaji?potong la xkisah pon aku
ms opis lama opis mcm tak paham kejap2 kita amek cuti padahal anak xsehat
ingt saje nk suke2 cuti mgm masa anak kecik kan cuti abes sebab anak tak sihat je, mmg cuti tu xde nak guna utk cuti2 pon
xpe la aku doakan ko dapat jaga iman sendiri nanti aku pon xsabar juga nak jaga anak sendiri

watyz said...

sian nye iman. mmg la kalo anak sakit x tentu arah dibuat nye. nak2 mcm keadaan ko x ble nak cuti plak tu. moga iman cepat sembuh n ko pon jaga kesihatan nanti xde org nak jaga iman plak yer.. :)

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana ko bleh try petua yg aku pernah up kt blog dulu ..asam keping + bawang putih > bakar > mcmpr minyak masak .. sapu 2 kali sehari pagi & malam seb tido kt dada depan belakang + selawat ..

Afne said...

syana, aku mmg setuju dgn tajuk entry ni. tp kan masing2 ada bahagian masing juga. kita lbh sini, kita kurg sana. semua ada pro & con. cthnya mcm aku dh keje 11 thn kt company yg well established, gaji pn dh sedap tp atas dasar tuntutan keluarga aku terpaksa berkorban. mula2 tu ramai tiaw aku ckp mcm2.. aku rugi besar la, buang masa ddk rmh la. aku jd takut. tp eddy buktikan semua tanggapan negatif org tu salah! alhamdulillah, walaupun being a FULLTIME HOUSEWIFE+MOMMY ni mmg extra penat tp kita puas hati dpt buat sendiri. umpama kita challenge kebolehan diri. anak2 pn kurg sakit since tak ddk taska. selain dari tu aku tetap keje juga kt rmh tlg eddy buat claim, sebutharga, isi tender, ikut ke pejabat sana sini. kena byk pengorbanan. bkn sng nk sng.

aku doakan moga ko sekeluarga dimurahkan rezeki, sentiasa dilindungiNya & dipermudahkan urusan.

niman, get well soon dear.

Mya said...

insyaAllah babe.
aku doakan yg terbaik utk korang sekeluarga k..

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Ami said...

sian iman :( moga cepat sembuh.sakit2 kene dok nursery gak :(

jadi housewife byk sacrificenya.aku hari tue dah org panggil interview lecturer,tapi pikirkan anak,tolak jua.kalau nak kire sekarang bukan mewah pon, tapi alhamdulillah kitorang happy.yg mana boleh cut down especially barang2 tak perlu mak pak tue mmg tolak tepi.apa2 yg anak didahulukan.hubby byk kali ckp tenkiu sebab dok rumah jaga anak sendiri even die tau aku boleh je nak kerja.takpe,yg penting semua senang hati.aku kalau nak kate hubby terlalu mampu pon belum lagi sebenarnya.tapi apa yg kitorang rasa kene dahulukan(anak) tetap didahulukan.

SURIA AMANDA said...

aku kalau anak sakit jiwa mmg x tentram...hopefully Iman will be ok..sabar eh nok..

cik helena said...

kak..sedihnye dengar..

semoga iman cepat sembuh ye..jangan sesedih tau.akak kene kuat untuk iman :')

meh peluk meh..

azrina albat said...

salam kenal syana... umi ina doakan Iman cepat sembuh

Sidratul Muntaha said...

hmm
anka2 aku dua2 confirm asthma
setot dah ok since pakai inhaler tu masuk bulan ke 3
so far klu demam
tonsil dai tak bengkak dah and tak perlu amik neb sbb asthma attack takde
then ara smlm paed bgi inhaler
haih..
kenalah gigih madu,habastus saudah and omega tuk budak2 ni
aduhai..

qemaishak said...

Sedih baca entri akak ni, gitu la kan kak kita ibu2 ni nak je jaga anak sdiri membesar depan mata tapi apa kan daya...moga murah rezeki dapat jadi fulltime housewife pasni.. juga moga iman cepat sihat.

Dee said...

hati ibu mana yg tak sedih bila anak dia sakit..moga iman cepat sembuh..sok2 dia besar sket, hantar dia swimming class syana..utk kuatkan paru2 dia..insyaallah..

Iela Fazielah said...

sabar ye syana... moga syarul dpt keje yg lebih baik... tp kan..aku xrela nak berenti keje wlalau gaji laki aku 15k sebulan...sbb nnt xde life...huhu...tp anak lg penting kan..

ni ha.. aku tanya pendapat doktor kat opis aku ni...budak or org kena asma sbb dia jumpa dgn agen2 penyebab asma dia.. asma xdtg sesaje.. samada habuk ke, bulu ke, sejuk ke... ikut riaksi bdn masing2 la.. mcm iman ko mesti tau ape punca asma diakan... sebaik2 ko reduce or cuba elakkan dia dgn agen penyebab asma dia... risau aku tgk iman tu... mcm syafiqah.. dia xleh minum ais je.. tp dia xde asma.. dia just batuk n kahak... mcm iman mesti ada sebab tu..kot nursery kotor ke.. atau dia tido sejuk mlm2 ke.. ni kerap sgt ni... bahaya utk dia

aku just bg tau je ye.. take care.. moga iman cepat sembuh...

mama_umar_maryam said...

sabar syana..Allah bagi cikgu2 yg baik utk tlg tgk2an iman :)..cpt2 baik ye iman

♥cikmOt♥ said...

sabar weii...dugaan membesarkan anak2 tu

My Love.. said...

be strong iman n syana..get well soon iman!

syana cuti aku pn as at dh KOSONG...sbb farouq slalu admitted n mmg aritu aku amik unpaid dah ha...

kan best jadi fulltime housewife..dream come true la...

Eta Jaafar said...

salam syana,
cuba try petua ni, ambil bunga belimbing buluh basuh & masukkn dalam mangkuk bersama beberapa ketul gula batu. Masukkn dlm periuk nasi yg kita dh siap masak tapi still panas. Wap panas nasi tu akan meleburkan gula batu bersama bunga belimbing buluh. Hasilnya akan jadi macam sirap ubat batuk. Bagi anak minum macam minum sirap batuk (2 kali sehari pn ok). Insyaallah sembuh, org yg bg petua cakap mujarab utk budak 5thn ke bawah