IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, January 10, 2011

Just A Simple GA

Sticky mode smp 10 January 2011



*gambar hasil gugel*

Ok aku nak buat GA yang simple dimple :-)

Syarat nye (mudah jek):

1) bagi kata2 semangat yang paling berkesan utk aku diet..hahhaaa
ni kes nak diet tapi mcm xcukup semangat jek ni

cth: syana, ko kena kurus sbb ko da mcm badak air da aku tgk..
heheee tu cth ye
tp jgn la laser beria ok..nak menang tak??? kalo laser beria smp aku sakit ati mmg xmenang la kan..hahahahaa

2) ko post je komen kt entry ni..tak perlu buat entry khas

3) tapi kena jd follower..so kalo ko menang tp aku check ko x follow aku mmg disqualified la
(hahahaa ni kes paksa org join ni) :p

Closing date: 10 January 2011

Hadiah misteri menanti anda!!!!! suspen tak?

25 comments:

eLYies said...

nasihat aku untuk ko syana :

aku rasa dengan ketinggian ko, berat ko kena dalam 45-55kg..walaupun aku tak tau berat ko berapa skang. tapi dari pandangan aku ko hanya kena turunkan sikit je..sebab aku tengok badan ko takde la nampak gemuk pun...just chubby tang pipi,lengan dan perut sikit je...nak turunkan area situ ko selalu buat sit up, kunyah chew gum utk kempiskan pipi dan kerap eksesaiz. cuma malam je ko kurangkan makan makanan yang berat..konfem ko bleh kembali ke berat asal..jangan lupa kena minum air kosong 2 liter sehari untuk penghadaman yang elok...aku sokong ko 100% untuk dapat berat ideal..syana BOLEH..!!!

Cute MuM said...

adus.. bab nak suh orang diet nie memang tak reti sebab me dari pas bersalin hingga sekarang tak diet..

Tapi kalo syana nak diet, kenalah bersungguh-sungguh.. sebab rugi masa dan duit jer kalo diet sekarat jalan.. lebih baik makan jer apa yang nak.. takyah sekat2.. Bagi me, amalkan pemakanan seimbang dan bersenam dah cukup kot... lagi pon syana bukanlah gemuk sangat.. comel jer...

me tetap sokong syana hingga berjaya mendapatkan berat yang ideal..

Nana said...

syana...gini la..aku tak rasa kau gemuk.(ikhlas ni)aku penah merasa mcm kau dulu lepas bersalin badan tak kurus2 sampai la damia umur setahun lebih....

dari pengalaman aku...mula2 beranak tu memang badan lambat nak kurus..aku pun mcm tu..xde nye abes pantang tros kembali slim mcm bini popeye

daripada pengalaman aku:

1. aku bfeeed damia sampai la ke umur 2 thn lebey tu psl aku rasa aku bole kurus skit..tp dalam kes ka aku tau iman dah stop bfeed kan?aku suggest suh syarul je tlg isapkan muahahahahhaahhahahahah...

2. ko xyah risau2 pasal berat badan kau...sebab bila iman dah besar skit lagi..sure ko akan jadi penat melayan anak...nak2 bila iman dah dapat kaki..memang ko akan mengejar dia..secara tak langsung kejaran tu adalah satu bentuk senaman juga

3. bila iman dah pandai jalan..bawa dia g tmpt lapang & biar dia jalan pastu sure dia akan lari2 dari kau...mmg kau akan penat mengejar iman nanti..caya la cakap aku..time tu aku rasa banyak kalori2 & lemak2 kau akan terbakar...

4.amalkan makan malam last pukul 6 petang, tu yg aku buat la..tp klw amrul ada rosak diet aku hhaha kena teman dia makan kan..xkan nk tgk je

ekceli banyak lg aku nk kasi tips tp xpe la kasi chance kt orang lain...

kalau tips2 org kwn2 lain tu xmenjadi juga...ko redha je la...hahah mana tau ko sedih2 ngan badan kau nanti tiba2 dia susut ngan sendirinye hahahha

mama tisya said...

bab nk bg nasihat ni pyh skit tp kena bg nasihat la kalo ko btul2 nk ikut

ko bkn la gemuk mn cuma berisi skit je dr org kurus...mayb ko rs ko gemuk sebab ko rendah so mmg ko perlu kurangkn berat bdn...cara nk kurangkn berat bdn tu tk semestinya ko kena diet giler2 smp tk mkn apa yg ko suka..cumanye ko bole mkn tp ngan kadar sederhana...lg 1 ko kena puasa, tu slh satu cara jugak utk diet...tp time berbuka tu jgn plak hentam byk sgt...hehehe

dan yg penting ko jgn stress sgt dk pk psl masalah berat bdn..lg stress takut lg kuat mkn cz setahu aku ko kalo stress suka mkn kn...

kalo ko nk mkn pil ke, pki mcm premium beautiful ke, yg tu ko kena DISIPLIN, jgn awal2 je ko ikut aturan nye tp cpt give up so tkkn berkesan...cz aku dh ada kwn yg mkn pil lps tu stop, bli premium beatiful lps tu tk consistent pki...mmg tk menjadi la...

aku dlu pn bole tahan gk berat bdn tp sebab aku bzkn diri ngan kj2 so aku jd krang mkn tp tetap mkn..tkleh tk mkn nasi mcm certain org seminggu la tk mkn nasi..kalo aku sure gigil dh...

so terpulang la pd ko...tp apa2pn cr ko pilih, hrpnye ko berjaya dpt berat bdn yg ideal

Jiejah @ Iza said...

syana

ewahhhhh nak nasihat kan ko gak walaupun aku tgh gedebummm sekarang. tp akupun azam nak selim melim gak lepas delivery nanti .

1- jaga pemakanan.
aku galakkan ko mkn dirumah sbb mknan kat rumah terhad,lagi pulak ko bleh kontrol cara masakan.bleh masak less minyak or masak rebus² or bakar² .. ko sihat ,syarul pun tmbah sayang sbb mkn masakan isteri terchenta kannnn ??

2- bekpes wajib ambik ,aku dulu ambik yg heavy sikit mcm bihun sup.
dulu aku hari² balun bihun sup sampai rasa nak muntah bihun wakakaka .. lunch plak mkn la buah²an jekkk & dinner b4 7mlm tu penting. masa tu ko nak mkn heavy sket x per tp aku selalunya mkn kuehtiaw tomyam kot . nasik pun ko leh ambik bersama sup sayur n ikan bakar ..ishhh sedappp plak bila terbayang ekekke .

3- support
haaaaa support dr org terchenta ni yg penting . minta syarul support ko , kalau dia nak diet sekali lagi best sbb ko x yah masak sampai 2jenis lauk berasingan .

aku harap ko berjaya merealisasikan impian ko ..
bkn bykpun ko kene turun ,aku rasa paling byk pun dlm 5kelo jekk.
chaiyok chaiyok !!!

adYna said...

shana aku bagi ko nasihat n tips ek..

pemerhatian aku ko xgemok tapi kembang kat sesetengah tempat jer..

breastfeeding memang terbukti boleh kuruskan badan tapi risiko bila kita nyusu memang kita cpt lapar so kena control ckit la..

malam ko makan b4 kul 8mlm.pastu jgn sentuh dah makanan..ko buat xtau jer kat makanan nie :)

pastu kalu blh ko tambah anak hehehe confirm xmenang tangan ko nak uruskan anak2, badan memang jadi susut terus..

last sekali ko xyah makan nasi n berat2 makan ikt time jer..bawak bekal,takyah makan kt luar dah jd ko tau la bape byk kolestrol yang ko masak ;)

apa-apa pun nak diet jgn sampai mudarat diri yer kawan..

SHANA BOLEH !!!!!!

POSH76 said...

beb nak masuk teruja pulak...apapun cuma kuruskan secara sihat...azam yang paling bagus..nanti kalau dah selim bolehla melaram pakai baju cantik2 yang penting sihat...jgn kurus sakit pulak...yang penting tuan blog tetap kiut...kalau dah kurus nanti bertambahla kekiutan good luck my dear

[-suziey-] said...

hmmm..aku rasa ko xgemuk..cuma ko chubby jek..ala2 bdn sedap gitu..tp ok what..comel tau..hehe..tp aku just nk bg tips la utk ko klu ko nk berdiet..ni cara diet yg betul la..

ko kira kalori yg bdn ko perlukan..google je calories calculator..masukkan berat n tinggi..then akn dpt calories yg bdn ko bole burn..penting sbb ko kena tau utk ko make sure ko xmkn over calorie..calorie yg xdibakar akn jadi lemak sekaligus akn naikkan berat badan ko..then ko kira plak bape L air bdn ko perlukan..berat bahagi dgn 30..let say 60kg/30 = 2L..so setiap hari msti ckp air..penting utk jaln kan enjin bdn ko nk bakar calorie tu..ok tu 1st thing yg ko kena tau before ko mula diet..

katala dh kira calorie yg bdn ko bole bakar daily = 2000kcal (cth je ni tau sbb lain org lain nilai dia)..so dlm sehari klu ko nk lose weight, claorie intake mesti kurang dr tu..limitkan sehari ko kurangkan 500kcal..so ko mkn dlm jmlah calorie 1500kcal..so bdn ko akn bakar all the 1500kcal + calorie yg terlebih sebelum2 tu yg ada dlm bdn ko..dr situ la berat akn lose..trust me..paham body ko..klu air xckp akn melambatkan proses pembakaran calorie tu n klu terlebih air pn xelok sbb bole bawa maut ok..

ok camne ko nk tau sehari ko cuma mkn 1500kcal jek? mudah..ko google je food n calories..nnti akn ade la..cth 1 cwn setengah nasi = 250kcal..1/2 cup sambal sotong = 130kcal..haaa then ko total up je la..agk2 je..amalkan amik nasi 1/3 plate only..then 1/3 vege + 1/3 protein such ikan,ayam or telur..jgn diet yg jenis xmkn or xmkn nasi langsung..salah konsep tu..menyeksa badan namanya..better kita lose weight lmbt tp maintain n healthy..

ok bekpes..ko jgn amik yg berat mcm nasi lemak, bihun goreng sume tu..amalkan amik bekpes yg sihat..mcm oat, conrflake wth milk..something that not more than 150kcal..so bila nk beli barang tu tgk la label bape calorie dia..then lunch ko mkn nasi mcm bese..amik 1/3 nasi + 1/3 vege + 1/3 protein..agk2 la ikt pinggan ko tu..jgn plak 1/3 plate nasi ko amik segunung2 nya..hehe..kurangkan minum air manis berais..sbb lagi byk kandungan gula lagi tinggi calorie..so rugi klu ko lebihkan calorie pada gula..baik mkn something yg healthy tp low in calories..then ptg kalu lapo, mkn la biskut high fiber..tgk calorie dia bape..mcm biskut oat kruch tu yg 3 keping 1 paket tu baru 120kcal (klu xsilap aku)..ha ok la tu..then minum air 500ml..kenyang..utk dinnerp plak..mkn something mcm bekpes yg xmore than 150kcal calories dia..

klu nk mkn buah tgk jgk buah jenis ape..high fiber ok..sbb rendah calories..klu pisang high calories..so avoid la..

utk lunchtu klu boring mkn nasi..ko bole mkn bihun goreng ke..ko jgn pk selain nasi mcm mee goreng, bihun goreng,nasi goreng,bihun tomyam sume tu rendah calories..kadang org xmkn nasi but amik mee goreng utk diet..salah perception tu..sepinggan mee goreng kosong je dh 500++kcal..klu amik 1/3 nasi+1/3 vege+ 1/3 protein approx 550kcal je..so which 1 better utk diet? nasi yg lebih kenyanga n ckp carbo,protein n vitamin or mee goreng yg oily tp agk xmengenyangkan? so be smart..xsemestinya diet kena berlapar giler2 n xmkn nasi..just control ur calories intake..

exercise tu mmg idok ler ade masa nk joging ke ape ke kan..tp kita bole bkar calories dgn buat keje lain..jln kaki 1km pn kira exercise..naik tangga pn exercise..jln sambil dukung anak pn bole bakar calories ok..so anggap je ko mmg buat light workout everyday..sbb rutin keje rumah kita seharian pn membantu dlm pembakaran calories..jemur kain, sapu sampah....

emm ok ape lagi aku nk bg tips ek..hehe..cuma tu je la..control calories.aku skang pn dh ade tabiat kira calories food yg aku amik daily..klu seminggu turun 1-1.5kg mmg dh bagus dh..klu nk turun secara drastik..body kita sakit..thn lapar sume..n ianya xmaintain..ko akn gain weight double silap2..ye la dok thn mkn..skali tiba time ko rs nk mkn..ala2 cuti utk diet..mmg ko balun puas2..haaaaa kejap je bdn ko naik..

[-suziey-] said...

sambungan..xmuat plak :D

so sayangi body kita..n finally good luck ok..:)

p/s: aku ade blog diet..klu ko nk baca2 info n cara diet yg btl bg email add aku invite ko :)ni more utk tlg ko diet cara btl..bkn nk menang contest ko ni semata :) sbb xnk ko diet cara slh..

mama tisya said...

dasat komen suziey siap ada sambungan..ada limit komen ek..dh gaya wt entry ni...good luck suziey...

zura@iwan said...

wahhhh...pjg2nya komen korang....

adeiiii aku x reti nk kasi smngt psl diet2 ni..huhu...dh la aku pon nk kempiskan perut ni..haha..

lien said...

nak bagi kata2 semangat gak ni..tapi tak tahu..ahaksss..
btw..caiyuk..caiyuk!!
cnfirm akak bole kurus nanti..
mesti btambah comel n cute..btambah cun bila melaram pakai baju yang chantek2 nanti..:)

PuaN su SU said...

alamakkkk mcm mana nak kasi semangat nie,,,,,,
su lagi gemokkkkk....
syana idokla gemukkk....comel2 ja....
if syana tgk su yg dumoookkk jadi kurus nanti (nanti ya...soon)may be syana makin semangat nak slim kot he he he..........

kata2 perangsang tuk syana...(merangkap kat diri sendiri nie)

-jaga pemakanan
*no fast food
*no fat
* less sugar
*more healty food

-bersenam
-banyak minum air
-pakai la apa yg patutt,,,
premium ker....
losyen2 ker
-pergi slimming center ker....

akhir sekali.......
tawakal
***************************
azam next year bersama en hubby -no rice- start 1 jan...
2 jan makan balik la kot,,,apadaaaa tak na semangat la saya nie

mama_umar_maryam said...

mak aihh komen suziey,dah mcm consultant keep slim ;D

pada akukan..hmm..penah x syarul ckp ape2 yg menyakitkan hati kt ko? xckp lapik2 punye, mmg sound directlah..akukan..penah tau apai ckp kt aku 1 stetment yg bedesing gaklah aku dgr..mayb die x maksud, tp aku amik as challenge..sbb klu laki dah sound mcm tu..ko kene btol2 pikir sendiri badan ko sblm nk melantak byk2!
maknenye..kdg2 klu kata2 laser dtg dari org yg kite cintaik ;p..hati akan sentap! mmg sedey tp itu hakikat! dah rupe mcm tu die pandang dari mate die!

as for me ;

1.aku kurangkan nasik..xyahla smpi seminggu sekali je amik..or 1 sudu je ke..ko bukan artis pon mcm ziana zain!hahahaha

2.kejar anak2 yg mcm raksase kecik kt umah tu..mmg peluh2!

3.basuh toilet!

tu je kate2 ikhlas dari aku yg sedang berusehe jugak ;)..dan x hrp adiah * tipu,hahahahaa

gee ryder said...

aku pun rasa ko tak gemuk. chubby jer sket.lebih kurang akula hehe..
ko rasa diri ko gemuk sbb perut ko tak flat betul tak? ada lemak disitu kan.
aku dah tak reti nak bg nasihat mcm2 sbb aku tgk bejela dah tulis tu haha.
aku bg tips jela mcm yg aku penah diet dulu.yg aku buat:
tak makan mlm..tgh mlm lagi la pulak. aku rela berlapar.
tapi tghari amik nasi la besenye takut mlm lapar
itu jela bese aku amalkan. takdela diet beria sgt. lgpun aku bukan jenis gemuk gedempol nak diet beria kan. so ko mcm tu jugakla..tak pyh la beria sgt sbb ko pun bukannye gemuk.
takat nak bagi berat turun sket n perut nampak kempis pastu muka tak chubby. dah la..
itu saje nasihat aku.
pastu kena set kat mind yg kita nak sentiasa nampak cantik dimata suami wpun umur dah meningkat ;)
biar sentiasa nampak tak makan dek usia kata org hehe..

ok selamat berdiet :)

gee ryder said...

oh nak sambung sket,
mkn tu elakkan yg berlemak berminyak semua. pantang nasi lemak & roti canai ok!
makesure bykkan sayur & buah2an.
kalo lapar, mkn buah jer, byk pun takde hal.
aku dulu mcm2 jenis buah aku beli hehe

Akma Azlin said...

Salam Syana.
Usaha nak kurus, tu usaha jugak, Syana. Tapi kesihatan dalaman kene pentingkan juga. Bagi mantap+ketat. Contohnya, ko jangan tinggal makan jamu+pakai korset n girdle. Aku buat tu menjadi, turun berat aku tapi bila makan jamu, tu aku terlebih subur+suami sayang=pregnantlagi!!!!!

So, Good luck utk ko, ye. Minum air panas slalu taaaau!

Lyz ^ EroL said...

salam...

aduyai kak...kalo akak rasa akak da demok..lyz ni apatah lg kak oiiiiii....nk bg nasihat...xlayak kot...kalo nk kasi smgt ckit tuh boleh la...mane tau menjadikn so next leh la akak jd my sifu plak...wakakakaka....

tp kn kak...ANAK kita leh jdkn tool utama..xyh mkn ubt2 tu..xbaguih(cewah..pndai jek aku ;p )...skg ni amil dok merangkak, aduss...mmg berpeluh la dibuatnye...lom lg dpt kaki..akak tgu sket jek lg..Iman da pndai merangkak sok siap la akak...mau semput akak nk mengejar...ahahak...

dlm pd tuh...kne gk wt exercise ckit2 ( based on pengalaman time ank dara dlu..muahaha)..tiap ptg kene wt sit up...dlm 10 - 20 kali ok la..n mkn mlm b4 kul 8...mmg confirm badan cun meletop punye...kui kui kui...

last but not least...kata2 semangat..of course dr incik suami...tuh plg pntg..bkn sng nk dpt somi yg leh bg semangat kaw2 kt is3 psl nk kurus ni( n kalo dpt somi yg nk join skali dlm diet ni lg besh)..bese dpt komplen,perli jek kn...ahaha

apepun...SEMOGA AKAK DPT MENURUNKN BERAT BADAN KE BERAT YG IDEAL, HOPEFULLY DPT BG INSPIRASI KEPADA KWN2 YG LEN YG NK KURUSKN BDN TUH TP LOM DPT SMGT LG (cm saya..wakaka) CHAYOK2!!! U CAN DO IT!! SMILE.. (^_^)

sararisa said...

kak syana...jom kita diet sama2... sejak adam dah stom Bf sara pun membesar dengan jayanya...huhuhu..so sara pun ikut jugak la diet mcm kak syana..tak yah kurus cam bini popeye pun tak pe...janji sedap mata memandang..pakai baju pun terletak je..betul tak kak syana?? so marilah kita berdiet sama2...!

Gieyana said...

haha..aku pon x tau nk bg tips diet camna psl aku mmg kurus..dh genetik dh kot..x yah nk risau2 psl gemuk..tp nk gak gemuk sket jer...huhu..

aperpon aku sokong petua yg Suziey kasi tue..

mcm hubby aku..mlm mmg dia x amik nasi..mkn since ptg jer..then aktif dlm sport..:D

CuTeMiUt78 said...

wah berderet komen pasal diet ni ya..
eemmm nak try gak la... bagi kata semangat skit...

Tuk berdiet ni kena la buat bersungguh2.. jgn setakat lepas kan batuk di tangga...
pastu pastikan pengambilan makanan yg sempurna..
jgn lupa buat excercise gak...
klu blh makan nasi sekali je sehari..
klu siang dah mkn nasi.. mlm mkn la buah2 je..
byk kan amal minum air suam...

emmmm apa lagi ya.. cam ilang idea plak..
apapun good luck berdiet

rasp said...

kalo nak berdiet...buatlah diet cara sihat...jgn plak sekat tak makan itu ini suka suki hati...balance diet!

but if you're BF, don't worry too much...insyaAllah akan kurus gak tu...

exercise satu kewajipan dlm kes nak kurus...

kalo hilang semangat...amik je baju kesayangan lama yg dah tak le pakai or beli baju yg gorjes size kecik skit..gantung kat tempat yg leh nampak...as motivation utk kurus...

gud luck dearie...semoga sukses diet mu...

zura@iwan said...

aku juz nk gtau....ko perlu byk exercise then mlm2 mmg x yh mkn mende2 berat...aku & hb cm tu le sll...hahahaha...

simple je ku komen kt cini...sbb ku tau pgomen2 kt atas tu dh kasi komen yg mletup tue..haha

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

yang, aku kasi komen last minit punya..haha..tetiba tergerak hati nak bagi nasihat la kononnn..padahal aku pon doploh kali lima gak...wekeke

pada pendapatan aku la kan, ko tak lah gemuk mana yang. cuma ko kene kasi kecikkan skit je..aku yakin lepas ko wat atkins ni kompom ada kemajuan. janji ko kene disiplin lah.
aku pon tengah torai ni yang..hehee

aku rasa ko patot kurus sebab ko bleh merasa pakai baju kebaya nyonya yang. sebab selama ni ko takut nak pakai kan?? nah..skang ni klu ko kurus sure meletopppsss nyah...syarul pandang smpi tak berkelip matanye..hiks

lagi satu bila da kurus ni sonang beb.. tak lah ko termengah2 bila nk buat kerja2 rumah atau kerja2 opish...

nanti kan bila da kurus sure en syarul bangga owhhh...ada bini yang serupa anak dara walaupon dah beranak satu..suami mana yang tak bangga kan..

eh..meleret sudah...

caiyokkk yang..yakin boleh...
hehehe

Shumwaybwyp said...

sambungan..xmuat plak :D so sayangi body kita..n finally good luck ok..:) p/s: aku ade blog diet..klu ko nk baca2 info n cara diet yg btl bg email add aku invite ko :)ni more utk tlg ko diet cara btl..bkn nk menang contest ko ni semata :) sbb xnk ko diet cara slh..