IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Wednesday, January 12, 2011

Mari masak makanan baby

oh skrg aku rajin gileeeee..bangun pagi2 masak bekpes aku & syarul
pastu msk bubur Iman..terbaek laa wey..hahaa
*nape time xde anak aku pemalas ek??* :p

senang jek masak bubur baby ni sbb barang2 dia sume aku da ready awal2

1) cara masak bubur nasi
- basuh beras banyak2 mcm biasa
- pastu goreng tanpa minyak smp perang2
- da sejuk blend kering smp jd serbuk

so ini la hasilnye..bleh buat stok banyak2

best buat gini sbb kejap jek nk tggu nasi masak
ko nk masak tu, ceduk sket pastu kacau nak air terus tenggek atas api
kacau2 la smp masak


2) serbuk ikan bilis
- rendam ikan bilis 15minit gitu
- goreng tanpa minyak
- da sejuk blend kering smp jd serbuk

hasilnye....

da masak bubur tu nnt ko letak la serbuk ni buat perasa...
jgn plak letak garam.no good ok


3) carrot puree
- tumis bawang putih & halia yang diketuk smp wangi
- pastu masukkan air + lobak
- da empuk biar sejuk
- pastu blend campur kan ngan air sup tu
- blend smp jd puri gini

hasilnyeeeee....

bleh buat stok utk 3-4hari..
bile bubur da masak campur kan puri ni


ok ni bubur da campur ngan serbuk bilis + puri carrot



lepas tu tapis la guna tapis teh tu..jadi la dia tesktur puri :-)


smlm babysitter kabo, Iman suke gile bubur ni..
alhamdulillah..harapnye semangat aku tak mati la tgh jalan
heheee

11 comments:

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

rajin ko yang...masa Qaisz baby cam iman, jenuh aku buat cm ni..tak mau dia makan...last2 bagu nestum beras perang tu.. baru dia nak..tu pon kejap jek...

MRS. K said...

aku sepanjang anak aku baby, tak penah aku bangun awal masak bubur wei.. huhuhu..

pengasuh dah buat semua.

aku masak time cuti je la.. huhuhu

Nana said...

bez nye iman mak dia rajin masak mcm2 flavor
aku kan dlu malas..asik2 menu sama hahah smpai damia pon muak kekekek

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

camtulah aku dulu time buat solid food aidil ..he..he.. now aidil leh mkn macam2 dah ;-)

Lyz ^ EroL said...

jelesnyeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!

Afne said...

pasni makin debab le iman mkn bubur yg dimasak dgn penuh kasih sayang.

PuaN su SU said...

alaaaaaaa...nak gakk...kongsi ngan iman la

nzh1979 said...

yang..ape lagi buat la memacam puri..kasi tukar2 selang 2-3 hari..baru iman tak boring mamam..hehehe..
bab ni paling aku ske..
tp sayang anak2 aku ni semua ada eczema so dorang tokleh mkn ikan bilis..sudahnya mak dia masokkan serbuk ikan bilis gitu dlm bancohan cekodok! muahahahha..lazat mak dia mkn..kikiki
ce blend sayur bayam pulak then puri nye campor skali lam bubur..yummy..
sayur2 yg seronok nak bg baby try : brokoli, kobisbunga, carrot, bayam yg rare pon ada yg elok gak..ehehe

SyaNa said...

tu la kak zam..ni tgh kumpul2 resepi
ewahh mcm nk masak ape je kan..

zura@iwan said...

wahhhh.....nnti ku bleh ikut cara ko ni..hehe..thks

Moreno said...

wahhhh.....nnti ku bleh ikut cara ko ni..hehe..thks