IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Friday, February 11, 2011

Cara nak pisahkan puting

(sape2 nak tolong aku sile baca sampai abis ye)

Morning!!!
semalam Iman da masuk 7bulan..so aku rasa kena slow2 start pisahkan puting dia
sebab aku pernah baca, kalo umur 5bulan tak pisah kan makanye smp 5tahun la dia akan isap puting..namo la gitu kan :(
sejarah iman bleh isap puting ni sebab time dlm pantang dia ni asyik la nangis
so masa pantang kt Kampung syarul dulu gamaknye sume mcm merimas kan dia asyik nangis
makanye sume pn pakat2 suh bg puting..
ok la dia diam la tapiiii kejap jek la..hahahaa pastu nangis balik
ateee da dia nak nangis kan nak buat camne..sumbat puting pn dia nangis gak :p
so aku mcm sedih2 la time Iman da serasi ngan puting ni..sbb mmg harapan aku xmo kasi puting
tapi wat to do benda da jadi kan
stok puting Iman 1 ni je la..tp ni kali ke3 tukar sebab:
-yang 1st dulu cover puting hilang
-pastu 2nd br ni dia lempar mana ntah dlm jusco Ipoh tu so terus beli
harap2 pasni xyah la beli lagi ye
memang la mcm comel jek dia isap..hahaaa
tapi kalo umur da 2-3tahun still isap puting, aku rasa tak mo la kan xmacho la Iman
ari tu aku try la lumur asam jawa kt puting dengan harapan dia xmo isap
sekali ko lajuuuu je dia isap :p
huhuhu
sekarang pn kalo puting sabut dr mulut pandai la dia letak balik


banyak benda yg aku harapkan masa tgh peknen kan Iman xmenjadi
antaranye:
- ofcos nak fully breastfeed
- xmo iman isap puting
- nak kasi pakai CD *yang ni mmg salah aku sebab malas* :p
so mmg agak kecewa la bile benda2 ni tak dpt dilaksana :(

Umi sayang Iman sangat2 tau

10 comments:

Pn. Zana said...

aku pung cm ko. ingat nak BF fully. tp entah akunih. mybe masa tu ilmu x de. sokongan pun x dok. so, aku nak try yg 2nd ni if ada rezeki. tp, x de rezeki2 lagi ..:D

psl puting ni ALhamdulliah. x de pakai. ko cer try x yg bg langsung kat die. dgn kata lain ko buang je terus semua2 puting yg ada..kalu die menangis. ko bg cara lain. lama2 ok la tuh ye.:D

SyaNa said...

tak pe ke kalo dia nangis beria?? aku risau la kan xelok plak utk psikologi dia

[-suziey-] said...

alhamdulillah kira aku berjaya xkasi aQeel puting.somemore aQeel pn behave..xkuat meragam..alahmdulillah sgt..lain org lain pengalaman dia..jgn banding3 ngn ank org..

cuba ko letak something yg masam or pahit kt puting tu n kasi dia isap..nnti lama2 kalu slalu dia isap je rasa xsedap lama2 dia akn serik n phobia..try la letak asam jawa ke..xpun letak cili sos tomato..jgn la lumur plak kang meraung plak dia..just bg rasa xsedap jek..

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

syana ko kene sikap kejam mcm aku train aidil .. seminggu tu aku sorok puting .. mmg mula2 dia nangis2 ..lama2 ko buat dek jer ... aidil still pakai cd time kt rumah cuma jljn jer pakai pampers .. jimat ;-)

Dee said...

psl fully bf tu..dee pun x dpt nak bf..dah cuba..tp dia xmoh gak hisap..seminggu je hisap..pastu..pam dlm botol..dia luahkan pulak..adeh..mencabar sungguh..samalah..dua2 mcm tu..mimi n fifi tu..tp puting..mimi je sempat..masa dia umur setahun lebih..puting koyak..dee beli baru..dia xmoh..katanya keras..terus campak..smpi skrg xnak..fifi langsung dee x ajar..

ARIFFDA said...

salam ...

nk kongsi pengalaman,
ank teman yg 1st stop puting masa umur 2thn & yg 2nd stop masa umur 1thn. teman guna ayat..."cicak ambik puting dia"..berkesan juga...hihi

watyz said...

abg iman pon isap puting...tp mula nye hanya utk tido tp lepas setahun dia dh x ble pisah ngan teteng dia tu... la ni kalo main2 dia lupa jap tp kalo nmpk sah2 la x ble lepas...xde la dia bergantung sgt tp utk tido tu mmg diperlukan...

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

sama la syana..aku pun sangat2 mengimpikan tuk BF amani..tapi harapan hancur..sebab amani hanya BF sebulan jerk..susu xda..sedey sangat...sob..sob..sob...amani pun isap puting..tapi dia ikut mood..klu dia rasa dia nak isap..dia isap la..klu x..dia luah cam sumpit tue..hahahaha

sararisa said...

masa arissa dulu bf sampai umur 10 bulan je sbb dia lebih suka susu botol,pastu dlm pantang pun dia dah start isap puting..genap setahun sara sorokkan puting dia...2-3 hari dia mencari pastu lama2 ok lah...

alhamdulillah adam sara bf dia sampai 2 tahun,n tak isap puting sbb dia bergayut kat puting ori..hahaha.... cumanya kena tahan la skit sakit pinggang sbb nak bagi dia nyenyak betul2 baru dia lepas...

Anonymous said...

baby saya pon isap puting...dari umo 2 hari smpi dekat umo 2 tahun gitu. memula nak ajar pisah puting tu adalah dgn kerjasama pengasuh dia.masa tu bb saya dah pndai cakap n paham org cakap...so ckp kt dia " malu la pki puting".so lelama dia seniri tak nak...hihihi