IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Thursday, February 17, 2011

Kenapa aku buat IVF?

ok ari ni aku nk share ngan korang nape kau buat IVF
sebab ramai yg bg email kt aku psl IVF ni
ade yg mcm berat hati nk buat sbb takut fail

ok aku nk cerita ye, aku buat IVF 2kali ok
yg 1st dulu tu aku buat kt HUKM tapi dlm 4weeks gitu kot aku gugur
mmg sakit gile time gugur tu
sakit sebab gugur lagi sakit jiwa aku time tu
rasa frust gile..pastu aku blame diri sdiri sbb aku rasa gugur sume tu salah aku

pastu time nk buat IVF 2nd time ni mmg aku kena ready mental fizikal takut anything happen
syarul pn byk kali ckp dia xpaksa aku buat..sbb dia kabo, ini body aku, so decision sume atas aku
tapi bg aku, xpe kite kena gamble buat



kenangan time buat IVF dulu :-)
bagi aku Allah tu adil..dia bg kami rezeki part lain, so dgn rezeki Allah bg tu, kami kena kejar ape yg kami nk dlm hidup
so bg aku & syarul zuriat tu lebih penting dr benda2 material lain
ikut nafsu mmg la, dpt duit every month mau beli beg coach la, LV la..hahaa mcm la byk duit kan mau beli everymonth..kekee *berangan jek* :p

maka menabung la kami every month smp la cukup mau buat IVF tu
bagi aku, ini kire good investment gak
kalo betol didikan kite, investment yg bawak untung smp akhirat :-)

Iman antara embrio2 tu..
hahaa comel gile kan



bile da lahirkan anak ni, rasa semua duit2 tenaga sume tu berbaloi sgt
:-)
rasa sakit kena cucuk time treatment tu sume hilang
smpkan aku xingat da perjalanan treatment aku..hahhaaa *nasib ade blog*



bile dia da besar gini, da melasak hilang risau aku..kirenye mmg dia sama je mcm budak lain
sehat & sempurna..

sape2 yang masih ragu2, korang tanya diri sdiri ape yg penting dlm life korang
duit mmg kite bleh cari...sbb bg aku zuriat tu mmg harta ko smp mati

selagi ko muda ni, telur pn masih cantik buat la kalo mampu
dgn teknologi moden skrg ni insya Allah xde yg mustahil
yg penting usaha & tawakal..

nak tau perjalanan treatment aku???
ko baca la slow2 ye
aku harap entry ni akan memberi semangat kepada yg anta email kt aku
tp korang kena ingat, sekali gagal IVF ni jgn putus harap
jgn rasa terbang melayang duit korang rugi gitu jek tau..kalo mampu cuba lagi
maybe 1st time tu body still terkejut sbb bukan secara natural kan..


-kalo tahun ni aku still xpeknen secara normal, insya Allah tahun depan buat IVF lagi
so moh la kumpul duit dr sekarang ..heheee

20 comments:

cikmOt said...

aku tabik ngan semangat ko ni syana...

MRS. K said...

Wah.. taon ni ko nak beranak lagi eh? chaiyokkk

PuRpLeLiCiOUs LoVe said...

anak anugerah dan harta yang paling bermakna dalam hidup kita kan...

zura@iwan said...

betui tu syana.....ada duit apa slhnya buat dh mampu kan....anak adalah Anugerah Terindah dr Allah S.W.T....

ku tabik spring kt ko ....

[-suziey-] said...

tetiba aku sebak baca n3 ko ni..huhu

ppb_ppkp said...

chaiyok semua...sama ngan aku syana..kalo x berjaya normal..kena iui lagi

mama tisya said...

aku tau citer ko camner..mmg sedih tp alhamdulillah smuanya dh gembira skarang..segala susah pyh ko terbyr..tkpe kumpul duit skit2 demi utk anak

Nana said...

serius..
sangat tabik
aku ada sedara dah 16thn kawen
suggest suh wat ivf tp xmau..
tu maknanye tak sungguh2 nak anak kan
klw sungguh
apa cara pon sanggup buat

PuaN su SU said...

hu huhu...tengah mengumpul modal..
moga usaha diberkati ALLAH

Dee said...

betul syana..duit boleh dicari..tp anak..usahalah ye..mesti ada jalannya..pd yg masih belum dpt anak..insyaallah..

Anonymous said...

Syana saya jugak pernah merasa dua taun tidak merasa rezeki utk mendapat zuriat,Allah itu mmg maha adil kan dia mmg ttpkan rezeki utk kita cuma kita perlu lebih berusahakan..Alhamdullilah setelah usia perkahwinan saya mencecah 5 taun.Allah gandakan rezeki saya mendapat 2 cahayamata..Saya doakan kebahagiaan Syana sekeluarga..I'm your silent reader...

Gieyana said...

betui2..ku sgt setuju dgn kata2 ko..Zuriat tue mmg harta yg paling penting smpai akhirat..bukti cinta kita suami ister gak..dan yg paling penting skali, ada juga zuriat utk bckan Alfatihah utk kita nnt bila sudah tiada nnt..

seriusly ku sgt sokong..duit boleh dicari..cuma nak ngan x nak jer kan! tepuk dada tnya selera..ku pon lepas 2 thn kawin br ada Nureen..kalau idak mmg nk f/up ngan specialist gak if x der..Syukur sgt2..:)

I-sya said...

kagum dgn ko.

kalo aku sdiri ntah berani ke idak facing weh. aku ni dh la penakut.

time anak 1st dulu pun boleh aku request nk smpn terus je dlm perut. muahkakakaka...

n... time muda2 ni la kita kene tambahkan zuriat.. sementara badan masih kuat.

u go girl.

Firda Murni Rusli said...

Salam Syana, saya baru baca blog awk nie, teringin nk tahu mengenai ivf dgn lbh lanjut. brape kos buat kt kuantan tu since sy pun ddk kt pahang. pastu nk tny syana pas iman, ade bb baru lg ke tak? ade org ckp bile dh buat ivf, pastu dh x de bb lain sbb tak mampu rasanya nk buat sakit sgt.. nnt ape2 tlg jwb dlm email sy yek! firdarusli80@yahoo.com
tq

ermafatin said...

salam syana,saya baru je bace sal ivf yg awak buat dlu...sbnrnye skg sy pun sdg buat ivf..bru proses enjet ubat kat perut yg 1 ari 1 kali enjet tu...kalw leh,nk share pgalaman syana...lpas ni proses2 yg mane yg agak susah n sakit ye??n ade pantang larang pape tk sepanjg syana buat ivf dulu??t reply kat email sy ye....tq...

ermafatin said...

ops sory...email sy fatin453@yahoo.com...

Anonymous said...

syana...nk tau lebih lanjut psal ivf ni boleh?email kt sy k zzz_sweet85@yahoo.com

Myra Jay said...

Berpa ye kos IVF ni?

Myra Jay said...

Syana, nak no fon boleh? nak whatsapp..
Nk tnya pasal IVF

rose amri said...

suke nyer biler anak ivf ni dah kuar hehhe...semoga sy juga seperti anda.. I like... :)