IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, April 18, 2011

Jom buat chocolate cake guna microwave

hahaaa..opis ni da mcm kelas memasak plak jumaat lepas
lepas da lunch (aku bawak nasi goreng + sup telor) kami pn start buat pojek

time ni WAN pegi solat jumaat
kang kata dia pn join sama kan..dia lelaki mana bleh join org pompuan masak2..hahaa

ok ni resepi nye..KIM dpt mana ntah..
kat ofis ni ade microwave jek..so kena la cr resepi khas utk microwave kan

ok ni bahan2 nye..hahaa malas nk tulis bleh??
ko tgk la gambar resepi atas tu ye
yang koko powder tu 1 1/2 tbsp ek

mula2 ko pukul telur + gula
KIM pakai pemukul tangan tu jek

pastu masukkan minyak + esen vanila + air suam

eh ttibe malas nk tulis resepi..hahaa
ko baca la

jeng jeng..ttibe jadi la bancuhan gini..hahaaa magik kan :p

sebab kurang peralatan, guna la ape yg ade ek
cawan pn bolehh..tapi b4 bagi bos ko minum, make sure xde bau telur ek..hahaa


bakar satu2 la kalo nk selamat..setiap 1 tu masak dlm 1 minit 49 saat jek
kejap kan :-0 kagum oh
ko guna high temperature
see, naikk tingi tuuuu
ok ade gak yg tak naik :p


ok ni bahan2 buat topping plak
coklat tu ko sagat2 la
pastu masuk dlm bekas just tuang jek susu
pastu setting kan kt double boil


da kuar laju2 ko gaul ngan butter tu
smp la sekata..senang kan :-)

chef tgh buat pose "vangga mak, nyah"..hahhaa

ok aku pn nak gak pose vangga sebab pipi da sama gebu ngan kek
hahhaa
ok deco time!!!
bleh deco suke hati sedap tekak ko la..

ni KIM punye tp tepi tu nnt dia letak eskem

ni aku punye..HEAVEN!!!
oh siap beli eskem vanila sebab kasi lebih feel..hahaa


WAN punye up sket ngan anggur..dia redha jek kitorg deco camne..hahaa

ok MAKAN time!!!
perot tgh kenyang lagi sbb baru lunch
tapi pulun tetap pulun :p
Wan laju2 balik dr mesjid sebab nak mkn kek..

beb, nanti kite masak ayam plak..hehee
soka2 hati je kan

- eh jangan kata kami xde keje smp bleh masak plak ek..hanya waktu rehat jek kami gini
- microwave tu mmg bos beli utk kitorg guna sebab sah2 bos aku xguna benda2 tu :p
*kena highlite kan sebab kang ade jek tangan2 sumbang sedap2 taip buat ayat "panas" kan..

17 comments:

cikmOt said...

hehehe, aku gak yang pemalas nak buat cam gini...meh opis ko pindah kat lam opis aku ni weii...

marinahunny said...

hehehe microvave kat opis saya wat masak megi je..hahahha

Nana said...

mak aii..
senang gile ek
pakai microwave je..
gile dah mcm kek kat chilis dah haha
cuma xbentuk volcano je

adyna said...

siap ada decoration ats kek..memang mengiurkan.. makin comel la pn syana nie.. lariiiiiiiiiiiiiiiiii

mama_umar_maryam said...

OMG, hahahaha..bos ko blk nnt die mntk nk kek,hahah

eza said...

Perghhhh!!!!!! best gilerrr dapat wat kerk kat opis.Kat opis akk x der microwave.so hanya leh wat potluck jer....menarik la kek korang ni....dah cam ala2 kat pizza hut gittew...

Jiejah @ Iza said...

m/vave kat opis aku jd tmpt perangat mknan jek ekekeke

terer la ko siap leh buat kek hahaha

gee ryder said...

fuyooo nampak sedap tu meleleh2 heheh...

rajin tul ko bwk bhn2 tu ke ofis ;)

Iela Fazielah said...

syana: serius..mantops!!!! aku nak cuba kat rmh...(tp entah bila)hehehe

syariza09 said...

1st time tgk buat kek guna microwave...pasni leh la try

ALoNa CintamaniszLite said...

ish..makan panas2 sedapppp nih..ish..ish..aroma coklatnye pun, ish..ish..(terliur ler sebenarnya ni..kehkeh)

mama tisya said...

dasattttttttttt..leleh aku tgk..nk2 plak ltk eskrem..yummmmmm

PUANSTOBERI said...

mmg napak setappp... nom nom nom..
tehehe..kat opis tu memacam leh buat, ada satu hari kiterang wat kuah laksa dlm piuk rice cooker. hhaha..gilerss...

Adyshariz said...

wah..nmpk sgt sedap...penuh coklat tuu

I-sya said...

syioknyer la beraktiviti gitu.

happy je tgk org happy dgn kerja n teman pejabat.

kagum dgn ko syana... meleleh lioq tgk kerja Jumaat korang tuh.

WATIE said...

sedapnyeee...nk try la msak kt umah

Bulan said...

kurang asam sunggoh mengkome 2 orang nih, kemain le masak ceklat kek, ayam seme bagai, kahkahkah.. mampos wey, sedap aku tengok.. kekeke