IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Tuesday, June 5, 2012

Nasi Briyani Ayam

meh sini nak eksyen...ahad lepas aku masak nasi briyani
ok harus jakun snap2 gambar sbb 1st time mak buat wei
mana la aku reti masak2 gini
kalo takat masak ayam kicap ke sap sap soi la kan
ini nasi briyani ok...benda besar ni
hahahaa


ok ni bahan2 dia..
2 jenis daun tu daum Mint & daun ketumbar
mint tu da layu sket..kalo segar2 lagi sodap



dia pakai plain yogurt.. so aku amik brand Nestle


yang buat seodap tu..ini la Secret ingredient dia
pakai ni di jamin sodapp
hahhaaa *main tipu sket sbb sume da ada dalam ni*
so ko main campak2 jek...


kat belakang tu ada cara nk guna rempah ni
sonang xyah da ko nk blend2 bawang segala
sbb da cukup spicy da rempah ni



beli jek kotak tu, ada cara buat dia kt belakang
da masak kering kuah tu ko ketepikan...
sbb nak masak nasi nya pulak


ok cara masak nasi dia, mcm ko rebus pasta tu
air biar banyak..pastu smp menggelegak ko kire smp 1 minit terus tutup api


kalo betol timing dia, nasi ko akan masak sedang2 elok jek
kalo masak sgt nnt takut benyek nasi ko
aku aritu mcm terbenyek sket

pastu ko tos nasi tu..smp kering


ok lps da tos tu, ko letak nasi kt part bawah sekali
lapis2 dgn ayam..ko ikut la ko nak brape lapis
aku buat 2 lapis ayam..3 lapis nasi
pastu ko letak kt api yg sgt2 slow selama 5 minit
kalo nk pakai rice cooker pun boleh..lagi sonang..

ok nnt aku tunjuk cara buat dalca plak :-)

*entry kedua*

11 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

Sedap jiran. Kuah dalca tu jer ko kena bg pekat sket. Ada trick dia nk bg pekat.

Jiejah @ Iza said...

oitttt x hulur ke jiran jauhhh ni ker? ahahha

POSH76 said...

dapnyer lapola....

mama tisya said...

aku pn tk pernh try lg nasi beriyani..tahniah

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Wahhh...bravo...bravo, syana...pandainyerr!:)

adyna said...

mcm menyelerakan jer nie lama xmasak nasi beriani

Sally Yatiey said...

Sedapnyaaaa :)

SURIA AMANDA said...

sib baik aku ni jenis x minat nasi beriyani..tahniah syana..at least ko dah boleh buat kan?

Afne said...

waahhh jelesnya ko dh pandai nmsk nasi briyani!

Nana said...

terer la msk nasi briyani
aku tak reti huuhuh

♥ Wina ♥ said...

wah tahniah!

takutnya nak cuba masak nasi briyani...rempah briyani tu mmg ade kat rumah