IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Monday, May 18, 2009

Restoran Ikan Sungai

sape pernah pegi restoran ni??? terletak kt MRR2 Taman Melati menuju ke Ampang..dia dok belah kiri..

lepas anta mama ke Spa kami jalan2 cari makan...perot sudah kruk2 tak bekpes...cari punya cari nampak kedai ni...


ye la..bukan senang nk cari kedai jual ikan sungai...hajat tu nk makan ikan asam pedas...ingat ade la..rupe menu nye asam pedas takde...

dalam kedai ade gambar2 ikan sungai...yg aku tak pernah tgk pn ade...Belida..mcm nama org pun ye gak..



Syarul mmg tgh kebuluran + hampa tak dpt mkn asam pedas..



air suam utk aku + sirap soda selsih utk syarul...
pastu dia bg kepek tu,,ingat free sekali dlm resit dia charge RM2.00



lama sgt tunggu food...kepek da abis dia anta pisang..still ingat free aku makan 1 biji...sekali dlm resit dia charge 40sen...




tunggu ikan lama nau...




cmasak lemak cendawan kulat tu...ni RM8




kami amik ikan baung masak lemak cili api..yg ni mmg terkejut semangkok ni RM60++
gile ok..ikan baung rege gitu..tp aku redha je la...da jadi taik pun kan..


total yg kami makan tu RM79.50...korg pk la sdri..aku rse mmg tak berbaloi langsung...sbb masakan nye hanya biasa2 saje...charge ngalahkan hotel..kalo hotel tu aku paham la kan..
dengar cerita kedai family Liyana Jasmy..tak tau la ade org btau aku...kalo btol la mmg tak patut rege gitu..baik la aku makan lobster kt VS...punya la nk kaut untung..mmg la ikan sungai ngan ikan bela lain..rse ikan sungai lagi sedap...pure rase nye..tp still mahal bg aku..tak tau la bg korg..tp mmg aku tak cadangkan korg pegi..membazir je aku rse..baik ko makan kedai makcik panas2 lagi sedap..dr dok dlm econ masakan sama jek + mahal gile...



-tepuk dada tanya poket-

24 comments:

Liana said...

hehehe...syana...syana...kena pikir 10x nie...hahahaha

ppb_ppkp said...

mak oiii..mahalnye.....

Gieyana said...

ciputnya kepet tue..mahel le plak kan!..sedapnyer cendawan tue...lama x makan cendawan gitu!

TiNiE said...

haah la syana..
tapi utk ko yg dah jadi taik tu redha jerla..tp untuk org lain tu kalau rasa nak torai..torai jerla..kalau akak mungkin tidak la kot, pasai tak minat ikan sungai...heh

Bondarock said...

Syana ... itu adalah restoren milik si genit Liyana Jasmay. Mmg diakui ramai restoren itu adalah restoren cekik darah ... sila layari ...web yg memberi komen seperti awak tersebut ... http://www.ohbulan.com/gossip-restoran-milik-liyana-jasmay-harganya-cekik-darah

Bondarock said...

Akak terjebak masa tu ...tingin sgt nk try ikan sungai yg diwar2kan ... so bila google .. terjumpalah komen tersebut. So terus kensel !!! lenkali ...google dulu ! heh !

Mya said...

masak lemak cendawan kulat tu favourite aku tu!!

aku rasa kena hati2 pilih ikan kot.. ker ikan sungai mmg mahal ar??

restoran tu dah dkt dgn umah aku tu..

~Eila @ Along~ said...

syana...gile mahal..mak aku pun pandai masak ikan baung ngan cendawan tuu..haihhh..aku pernah baca kat blog mana ntah..ade citer pasal restoran ni..makan 2 org kena RM 300+++..haihh..baik p makan restoran seafood makan satu family..lg berbaloi kan...

mama tisya said...

mmg ada msk internet kedai ank beranak liyana jasmay ni cekik darah wei...

kropok free kt SR je lg byk kn..ciput tu pn rm2 ye..mmg cekik darah

helena's said...

bukan tepuk dada tanya poket kaksyana,,tepok peha tanya poket..haha gile mahal~ciputjek ikan pon..

fieza a.k.a ibu azwar qaiszar said...

mak aiiii...
RM70++ tu ko banje aku makan kt kedai mamak lagi bagusss...
dapat banyaaakkkkkkk makanan...hahhaaha

klu aku sure tersedak tgk bill tuh...
dapat email pasal restoren si Liyana ni..
mmg cekik darah ler regenye..
ikan x beso mana harga bleh ratus2...

klu ada duit time tu ok ler..
klu bawak ngam2..
amacam??

kesian ler kt orang..
jgn pk ko tu artis, ko bleh suke2 nk letak harga mahal..
piiiraaahhhh!!..

echewahhh..marah lak aku ni..hiks

~Atie+Farid~ said...

ek elennnnnnn...ni ke restoran liyana jasmey yg cekik darah tu...sungguh2 tak berbaloi......tobat wey...jgn pegi

Anne Zain said...

huh...sib bek aku lom pegi...jd mmg aku takkan pegi la...hikhik

Mamamanja said...

giler... pakwe aku selalu jerk beli ikan baung kat pasar malam xde plak rega sampai mahal gitu. rasanya lam 20/30++ jerk. kalo takat masak lemak yang bahan2nya xde le banyak mana xkan ler sampai mahal gitu...

cendawan tu pun ari tu baru jerk mak aku masak... x sampai 8 hengget pun heheheheh

boikot wehhhhhhhh

emy@aldyst said...

salam....mahal sgt tu...rasanya tu la restoran linda jasmin yg kecoh diperkatakn baru2 ni :)

salam kenal!

Ayu Jaffar said...

kecuh tgk lauk cendawan tu....
tapi takut tgk bill nya syana!!!

mummy aryan syamil said...

yangg...baik ko p temerloh je nk makan ikan sungai nehh...kompom murah smbil leh jnjln ,lagik puas ati..

akk aku pnh mkn sini..ikan pe tah die amik,ade la besar tapak tanga, 30hengget ko...terkejut akk aku...
die kabo...1st & last mkn situ..
kedai ne kedai cekik darah,xbp sedappp uhuhuhu

klonovas said...

Alhamdulillah, aku dah pegi kedai ni... mmg ori ikan sungai liar. jgn di bandingkan ikan baung pasar malam dgn baung liar mmg jauh bezanya dan dari tekstur isinya pun lain yg mana isi baung sungai lebih kasar berbanding yg ternak. Bagi aku cajnya masih dibawah harga sebenar sbb wife aku mmg master dlm hal ni krn berasal dari Taman Negara Pahang & dah biasa makan ikan sungai liar. untuk pengetahuan anda semua harga bagi sekilo ikan patin liar di antara RM 80 - 100 jika di bandingkan dgn ikan patin ternak baru RM 5 - 10 sekilo. Tak baik ooo... ngate org klu kita tak tau fakta sebenar.. dose je dapat. kte ada pilihan klu nak yg murah kte boleh pilih makan ikan patin kolam yg banyak di jual di kedai2 makan. Bak kata org tepuk dada tanya selera... insyallah klu x da aral melintang malam ni aku nak pi sana, org umah mengidam nak makan Asam Pedas Batang Keladi

SyaNa said...

klonovas~ wey bkn mengata apentah lg mengumpat..
kan aku tulis situ "TERKEJUT!!"

ye la..aku mmg dok bandar dr kecik, mana la tau ikan sg ke ikan laut ke..sejak2 da besar ni br aku tau ikan air tawar air masin..kalo tak sah2 aku kata ikan tu sume sama berasal dr air..

aku buat entry ni bg peringat kt kawan2 kot yg bajet rendah tak mcm ko, nk mkn ikan sg baik mkn kedai makcik tepi jalan dr pegi sini
kang tercekik tulang plak tgk rege dia..

kalo da gitu yg ko kata bagus la kan..kot2 sape google kedai ni terdtg plak kt blog aku, sile2 la pegi kedai tu ye..
mcm aku kata tu la..tepuk dada (peha) tny poket..kalo mampo pegiii laaa...

klonovas said...

ala.. jgn la marah...
aku just bagi komen je... Biasa la something special mmg la caj nye mahal...
aku tgk korang ni selalu gak di jalan2 melancong... sori la klu sangkaan aku tersilap,
bleh la rekemen tempat2 makan yg best kat aku.. Aku ni jenis suke jalan2 cari makan :)

syana said...

klonovas~ tak la..aku tak marah..ape yg aku tulis kt blog ni ape yg aku rse..kalo mahal, aku ckp mahal..kalo sedap mmg aku ckp sedap..
pastu terpulang kt korg nk menilai..

aku mmg suke gk jln2 cr makan..biar jauh janji sedap & mampu bayar :D

Anonymous said...

ikan sungai liar mmg la mhal..klo x caye cube g kat sungai perak..mntak yg liar..klo sngkar mmg la dpat rm20-30..pastu kdai ikan sugai ni tkde kene mengene lngsung ngan liyana jasmay..bapak dye ngan chef kat situ rkan kongsi..

Anonymous said...

Hi! saya dah datang 3 kali ke restoran ini. Restoran ini jual ikan sungai yang hidup bebas, bukan ikan sungai dalam sangkar. Tu bezanya. Conthnya ikan patin biasa (warnanya terang putih), harga RM250/kg siap masak. Boleh beli potong2 sbb dia dah bagi harga. Rasanya, antara gunung kinabalu dengan lembah beringin bezanya. Senarai lain yg aku biasa tgk (jelawat 650/kg, patin muncung 1000/kg, baung 180/kg, kerai 200/kg). Dari segi kualiti mmg berbaloi tapi kira mahallah sikit kalau banding makan ikan yang sama di Temerloh (ikan ori sungai).

Disini ikan2 dimasa semasa kita order, bukan dah ready masak.

alaaa, sebelum mati rasalah sikit, jgn makan sampai sekilo, sepotong pun okay, baisalah alam 100/potong sbb tgk beratnya...

Anonymous said...

Memng mahal tapi memang sedap & PEDASS!!! The best is rasanya consistent everytime pergi sana makan

Baru pergi sana minggu lepas tapi dah tutup lar! bukan pindah

ada sesiapa tahu contact number chef tu?