IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Tuesday, October 19, 2010

Pelanggan bukan pemintak sedekah ye

org kata pagi2 tak elok bebel2
tapi tak kira, nak bebel gak :p

aku nk lepas geram kt org2 yang selalu deal ngan customer
tak kire la cashier ke, SA ke, nurse ke sape2 la kt line ni

aku bukan ape, aku kkdg geram jek ngan dorg ni.tau la penat bekerja kan.tapi da itu keje korg, buat je la kan..tak yah la nk tunjuk kt org ko tu penat ke kan.

dulu lepas SPM aku pernah gak keje cashier kt KFC.
letih mmg letih kena berdiri sepanjang time keje tu
ye la, mana ade kerusi kt cashier kan.
tapi tak la aku buat customer tu mcm pemintak sedekah.mcm boo layan ke kan..

aku ingat lagi dialog yg wajib aku lontarkan kt customer

"good afternoon"

"having here or take away?"

"ok i repeat ur order...bla..bla.."

"the total is RM.."

"ok sir u give me RM...."

"tq please come again."


haaa gitu...aku hafal ko :p
ade gak la time2 nye aku moody, gado ngan BF la kan :p
mmg kena ckp benda tu ngan muke senyum manis..
tp cover la beb.jgn la tunjuk kt org muke "mati laki" ko tu.

pernah terjadi kt aku, ade staff KFC tu marah aku time keje.aku geram da time ni.teros aku close counter, aku blah dok dlm toilet smp aku tenang
sbb time tu banyak customer tgh beratur.aku rasa customer tu pn perasan kot aku kena marah.sial!!!

lepas da ok, teros aku ke depan ceria balik.

sbb tu aku xpaham kenapa dorg ni kena buat muke sial.
padahal kite as customer da abis manis muke
hellooooo aku bkn nk mintak sedekah ok.

jgn rasa diri tu gempak sgt smp senyum pn xboleh da
tapii bukan gempak mana pun kan :p

7 comments:

eLYies said...

mmg shana..aku pun selalu kena..tp aku sound je..kalo takmo keje..balik umah tido la..ni buat muka cam gitu..aku rasa nak lempang laju2 je..hahahhaa

cintaKusayangMu said...

Ish..pernah sgt la kena mcm ni..kt mcd pkns shah alam...peh time tu rasa cm nk jolok je mata dia dgn straw..pandang aku kerek2..ape ko pk ko bagus sgt???time tu klu dia wat silap skit je mmg kena sembur la...

SyaNa said...

elyies, aku pernah sound "dik, muke tak lawa, kalo tak senyum lagiii tak lawa.." hahaaa kejam kah??

qis, bengong kan org gini.mcm hebat.tak hebat langsung pn

cik helena said...

kite kakak kalau g kedai pastu dia punye makanan sedap mana pun kalau nak senyum pun kemain payah memang saya tak dtg dah!bongok senyum jelah bukan ko sorang je penat!haaaa marah lah ne kan!teringat kat satu kedai wafer kat warta,,memang sedap tapi muka penjual tu macam bongok!haaa rasa nak buat entry jek komen ne.HAHAHA!

Jiejah @ Iza said...

ahahahha baru 2mggu lepas aku sound sales girl kat jusco .. aku tya elok² ngan senyum muka manis tp dia jawap mcm x mkn seminggu + muka masam ...adehhhhhhhhh rasa nak lempang guna kaki .
terus aku sound "muka tu jgn masam sgt bleh?" hahahaha pastu aku blah laju² ekekeke

zura@iwan said...

besala tu kan...deme penat sgt kan...hehehe...

mama tisya said...

masing2 ada prob kot..tu psl muka mcm dot..dot..dot