IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Loading...

Friday, August 28, 2009

Cucur udang

gile la weyyy aku..hahaaa gile rajin (puji diri sdri)
ye la tak miss ni msk 1week pose..

ok smlm buke aku msk 1 lauk jek. ikan bawal msk tomato + ikan masin terubuk
senang jek..pejam mata udah siap



syarul kabo takmo mkn nasi dulu..dia nk buke sket pastu solat maghrib pastu br makan. so aku pn baek ati plus terlebih rajin godek2 la cari resepi cucur udang..

Bahan2:
2 cawan tepung
1 sudu baking powder
1 biji telur
200mlm air (kalo kurang tambah, kalo byk sgt kurangkan)
tauge
bawang
serbuk kunyit sket
garam & lada putih secukup rse
udang (buang kulit)

cara:
campur jek sume tu dlm bekas mcm gambar bwh ni



pastu korg amik sudip yg bulat gitu, buh bancuhan dlm 2 sudu pastu letak udang kt tgh2..tekan tau kang udang ko berenang dlm minyak plak
pasti kan minyak tu byk tau..bg terendam cucur tu


cara nk kuar kan cucur tu dr sudip:(kot2 la sape2 yg tak tau)
da agak2 separuh masak, cungkil ngan garfu


jangan lupa lapik tisu tau pinggan tu..bg serap minyak sume tu


cara buat sos: sape punye resepi ni sile angkat tangan :)
sos cili + sos tomato + air + gula + garam
campur sume masak sket...



ok siap!! boleh tak syarul tak percaya aku buat..dia ingat aku beli..ceeehhh
resepi sume ni aku google tau..so tq la pada empunya resepi..aku lupe da blog mana aku terjah
dia: iskhh nape la syg ni rajin sgt buat2 kuih sume
aku: ye la, abg kata takmo mkn dulu. nk solat
dia: ye laaa..bukan takmo mkn nasi langsung..mkn lepas solat la
aku: ok..abaaangggg nxt week nk cuti msk (ala2 merajok :p
dia: *aku lupe dia jwb ape..yg pasti dia tak bg cuti*
-nak cuti jugakkkkk

Bahan wajib ade

meh sini aku nk tunjuk bahan wajib ade dlm esbok aku selain haiwan2 ternakan..
paling wajib kena ade cili kering blend
kalo takde ni buntu la aku
atleast kalo ade cili ni ngan ikan bilis or telur pn da bleh buat syarul tersengih riang
cili ni aku gunting2 pastu aku rebus..kose aku nk rendam2, lama mau nunggu



dulu b4 kawen, aku ingat lg, blend cili gini time nk raya jek..time tu mama nk msk kuah kacang la rendang la..mmg tugas aku la tu..kak phira mana reti bab2 ni..dia bab kupas segala bleh la...hahhaaa amponnn

pastu mula la aku kena benam tangan aku dlm beras sbb pijar..tu duluuu skrg ni da jd isteri org, tangan pn takde manje2 da
udah kebal da..no more pijar2

mula dulu baru2 kawen, aku try beli cili yg da siap blend kt kedai..syarul takmo ok
sbb dia kabo mak nye pakai cili buatan umah time masak..hammboiii ko demand ok
tp takpeeee. ateeee sayang laki..ku layan kan je la tekak dia..

skrg ni aku plak yg menurun..kalo takde cili ni mmg tak reti nk masak..
da ade ni ko nk masak ape pn senang..main tumis jek

tu aku buat 2 balang. 1 nk bg mama..nk suh mama masak sardin..lama woo tak mkn sardin + sup suhun + telor dadar air tangan mama...mamaaaaaaa baca tau pemintaan ni :D

ok itu saje kesah cili blend aku
sekian.




Thursday, August 27, 2009

Tepung Pelita

adoii tak sabar nak tunjuk kt korg Tepung Pelita aku :p
bz benau ari ni..haaaihhh
ok ok aku tempek sekali resepi

Bahan utk hijau:
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (kalo suke manis tambah lagi)
5 cawan air
5 helai daun pandan (blend dgn air sket, tapis amik air pandan saje)
secubit kapur

Cara:
campur sume bahan2 ni dlm bekas.
pastu masak smp likat
jgn benti kacau tau takot kang berketol2 plak
da likat teros tuang dlm bekas


sampai likat gini ok

pastu tuang je dlm loyang kalo tak reti nk buat sampan tu..



bahan putih:
4 cawan santan (dari 1 biji kelapa)
6 sudu besar tepung beras
sedikit garam

cara:
campur sume
masak mcm masak yg hijau tu



pastu tuang je atas hijau gini..pastu biar la sejuk



aku try buat dlm bekas jelly tu..







see, jadi tak??? kagum tak??
hahaaahaha
aku kagum ngan diri sdiri



suke syarul dpt makan Tepung Pelita buatan isteri

komen syarul: sedap la..lagi sedap dr yg beli..
aku: ye ke??? tipuuu *sambil tersipu2*
hahahaa malu wey org puji :p
gile kagum ngan diri sdri

Lelaki Maskulin

maskulin kah laki ko??
ewahh soalan..camne ha lelaki maskulin tu?? lelaki yg beria jaga ketrampilan ke??
konpius..konpius..ke lelaki yg badan sasa??
whatever la kan..

ni nk kabo, aku beli magazine MASKULIN smlm. hahaa mcm bodoh je kan beli magazine tu. ye la..kan utk lelaki..
selalu aku beli WANITA, RAPI..ni ttibe beli MASKULIN kan..

ade sebab nape aku beli..kalo tak, kose aku nk beli..RM6 ko..
hahahaa kejii kejii



aku beli sbb cover dia ni la..bg support sket kt pelakon yg tgh meningkat naik neh..
pemenang Pelakon Harapan Lelaki Terbaik FFM ari tu
dont play2 ok..

meh support dia :)


Salah pancut

semlm time lunch aku ngan kim gigih turun shopping mall bawah ni..saje mau hirup udara nyaman (nyaman la sgt kan)..release stress dok dlm opis tu..
tgh2 jalan sambil melayan perasaan, aku dok tergelak tgk kejadian ni...



boleh plak air tu pancut ke luar kolam..aku ngan kim da gelak2 mcm org tak betui..pastu dua2 sebok snap2 gambar..hahhaaaa kalo ikotkan tak la kelakau mana..
tapi saje nk buat kelakar lebih bg hilang stress..




tapi siyes ko, mcm best je kalo ttibe aku terjatuh dlm kolam tu kan..da la tgh panas terik. mmg nikmat btol..


cuaca panas takpe. jangan hati panas *ttibe*


Wednesday, August 26, 2009

Sekapur sirih

korg, aku nk tanya 1 soalan kurang bijak bleh???
kan aku cadang nk buat kuih Tepung Pelita kan..dlm rsepi tu ckp "secubit kapur"
kapur ape ye dia maksudkan??
takkan la kapur tulis papan hitam kan..
kt umah aku ade la kapur sirih. aku guna konon nk kempis kan perot...tp lamaaa da tak guna.
kapur ni ke dia maksudkan??







yg ni ke korg?? sape2 tau sile la btau aku..jenuh aku pk kapur mana??
kalo btol kapur ni, bleh la aku start buat program tepung pelita aku :)

Telur masak kicap

semalam tgk2 esbok, haiwan2 ternakan sume da abis. yg ade telur saje..haaihhh nk gi pasar tak sempat. so kena masak la telur tu dulu baru bleh gi pasar beli ikan sayur..
kul 5 smp umah teros msk dapor msk laju..

so ini la hasilnye, Telur Masak Kicap pedas (tak pedas, mampos syarul takmo telan)
pastu mandi2 siap2 kul 6.30 gi pasar malam beli ikan sayur.

pastu mcm sedih je kan makan nasi lauk telur kicap, so gi cari lauk tambahan kt pasar ramadhan. beli la pucuk ubi lemak & hati lembu tu..beli rm2 tiap 1..
tu ade lg dlm esbok. sahur td malas nk panas kan..membazir btol..



pastu beli la kuih muih ni..haaiihhh makcik kuih, awat la ko jual kuih keras bangkas?? aku suspek kan kuih tu kuih smlm la. dia panas kan balik. sbb cek molek dia keras yang amat. gula dlm tu pn da takde. gile la peniaga2 ni..tak laku ari ni simpan jual esk...mampos la ko menjawab kt "sana" nnt..


mmg tobaattt da takmo beli kuih kt pasar ramadhan tu. sbb terkilan bile salah pilih kedai pastu dpt kuih gini kan. membazir btol.
aku da cari beberapa resepi kuih..nnt ade masa nk try buat la. syarul request kuih tepung pelita..amboiii amboiii kemain request kuih gempak2 gitu ye..
takpe la, resepi da ade. tgh usha2 brg nk beli..ade rezeki nnt dpt la syarul mkn tepung pelita aku. tp yg pasti bukan dlm sampan la..kose aku nk buat bakul isi tepung tu..
ok. selamat cuci mata :)

Tuesday, August 25, 2009

Juadah semalam

aku dok la doa biar mood rajin masak aku ni kekal smp abis ramadhan :)
sonok plak b4 blk keje tu dok pk2 nk masak ape kan..
syarul pn hepiiii isteri kembali rajin masak..
dok la puji2 kan..hahaaaa

smlm balik keje kul 4.30 laju2 beli bahan2 kt market opis ni..
dok plan nk msk ikan..nk cr la ikan kembung..takde ok..
yg ade ikan besar2 tu...
last2 beli udang..hasilnye jadi la udang masak lemak cili api
pastu sayur goreng..malas la msk beria..pastu time sahur panas kan jek ape yg ade..tambah ikan masin. cukupp

pastu ade la mentarang sket org bg...akku buat rebus jek..
tp tak suke sgt..lg ok kerang kot...
-tgh dok tgk resepi2 nk msk ape ptg ni..sonok..sonok..plan nk buat kuih..errmmmm

Kad Raya buatan tangan

korg da beli kad raya??? sejak2 da moden ni kan, aku rse mcm kurang jek dpt kad raya. skrg ni selalu dpt sms raya..ye laaa dunia da berubah :p
tapiiii tahun ni aku nk bg kad raya kt member2...tp aku tak beli kt kedai tau..aku beli handmade kad. original from sara


sampul duit raya ni dpt free..tq sara :)
ni la kad raya tu. aku amik kaler purple sempena tema raya tahun ni

cantek tak?? kalo ade yg berkenan, gi la blog sara tu. mcm2 kad dia bleh buat. harga, no worries. ikot bajet kome..aku oder 30 keping jek..ni tgh fenin mau bg sape..hahaaa
sape nk kad raya??? meh la bg address :)


Monday, August 24, 2009

The Curve

semalam (ahad) ari aku malas2 kt umah..bgn pagi2 buat laundry pastu lepak baca novel. pastu tertido balik..pastu bangun tgahari kemas2 dapur..

dalam kul 3 aku ajak syarul gi The Curve sbb nk beli buku kt MPH. tapi syarul suh aku masak dulu takot kang rushing tak sempat balik masak..
ok la saya menurut perintah :D
masak simple dimple jek. sardin + sayur goreng + ikan masin



da pegi The Curve, haros la lalu dpn Big Apple...lama woo tak makan..so beli la 6 ketol


pastu singgah beli air kt pasar ramadhan damai. beli cendol..mahal ok cendol ni..hanya takat letak cendol 1 sudu + gula merah sket + santan + es ketol2 = RM1.50
kaya cepat ko brader cendol..aku rse kalo gitu dlm Rm1.00 udah la kan...gileeee nk kaya cepat



skrg ni MOH ade bg diskaun 50% utk staff BNM.so haros la aku ngendeng2 syarul..rugi la kan kalo tak pegi..antara yg aku sambar..siri SHOPAHOLIC aku da abis baca..ade yg aku beli sdri ade yg aku pinjam kak phira..kitorg mmg suke tukar2 novel..
skrg ni beralih ke Cecelia Ahern plak..tak pernah baca dia tulis. tp ramai kata best gak.
2 buku ni aku hanya bayar RM36++..murah kan..tu yg teruja nk beli lagi tu..tp kak phira ckp jgn amik sama cam dia..tp sume dia da beli..so 2 ni je yg dia takde lagi..(kak..jgn kemut tau aku nk pinjam nnt:p)
syarul mmg tak berapa gemar aku baca novel2 ni..sbb aku suke ralit...hahahaa nassiiib la kan..
ni je la hiburan time aku bosan :)

1st buka puasa

aku ni mmg malas nk update kt umah. padahal ade jek laptop stremyx bagai. tp bile kt umah aku lg suke baca novel dr ngadap blog :D

so camne pose korg?? tahun ni da buat azam ngan syarul takmo bazir2 food. masak simple2 udah. dan kalo bleh takmo gi buffet ramadhan. tapi tak tau la kan..tu sume azam permulaan ramadhan..kot da tgh2 kang len plak jadinye 1st buke pose ari tu, kami ramai2 gi umah mama..sono buke ramai2..meriah jek...konsepnye potluck..sorg bawak 1 lauk. aku smp 2 lauk (sambal ikan bilis & sayur goreng) kak phira ayam masak kicap..mama buat ikan steam..

pastu aku try test buat stoberi jem..banyak sgt stoberi tp tak lalu nk makan....masyam..so buat jem..tp tak jadi sgt la kot..so agak segan mau bg resepi :D

ok..nak kejap next entry plak ni :)

Friday, August 21, 2009

Dari mAr@ZiEy


time entry ni kuar, aku da balik kot..jangan jelessss aku balik awal :)
sgt ngantok mata ni..
aku nk ucapkan tq kpd MAR atas e-card ni..
kepada sume Selamat Berpuasa esk ye..
jangan lupa bangun sahur tau..aku mlm kang b4 tido suh syarul makan kenyang2..hisap rokok banyak2..aku mau tiiidooooo
hahhaaa gile derhaka ye..
tak la..acah je tu..konfem la aku nk masakkan utk suami tersayang. 1st sahur kan..
kalo tak msk pn, kite makan kedai je la ye bang..lalalallaalaa



Melantak part 2

adoii ngantok gile mata..makan kenyang tak hengat..
haaaa....licin tak kitorg makan..membazir amalan syaitonnnnn :p
licin gitu mau tak sendat perot

lepas sesi warong penyet, kitorg menuju ke kedai sebelah tu plak..Bubba Gump for dessert..
tgh tgk2 menu


muka masing2 kenyang, tapi sbbkan nk gak dessert tu, sanggop ni ha..heheee




tengok ni...tak sampai hati tau nak biarkan dia terdampar gituuu..shedapp gileeee


see, perot kitorg penuh. tapi utk dessert mmg ade tank kosong :)




meh nk tunjuk uniform aku ngan kimm ari ni...ok tu sume kebetulan ye..
ari ni mmg aku malas nk berkasot2 bagai..aku pakai seliper yg da haus tapak kalo lalu tempat licin sure jatuh tergolek..
mmg selebet wife syarulazmi ari ni...

perbualan antara bos & aku (di telefon)
aku: bos masuk tak ari ni??
bos: tak. kenapa?
aku: saya ngan kim nak mintak balik awal ari ni (jantung laju da ni..takott)
bos: ermmm bos besar ade?
aku: takde..sume da balik
bos: ok balik la. eh, bulan pose ni balik 4.30 tau
aku: ha ok..bos, ari ni boleh balik kul brape???
bos: SUKA HATI LA.
aku: yeahhhh (dalam ati) ok bos selamat berpose
-aku nak balik da bye2 :)