IKLAN BERBAYAR

Nak tengok entry lama?? search je

Friday, August 28, 2009

Cucur udang

gile la weyyy aku..hahaaa gile rajin (puji diri sdri)
ye la tak miss ni msk 1week pose..

ok smlm buke aku msk 1 lauk jek. ikan bawal msk tomato + ikan masin terubuk
senang jek..pejam mata udah siap



syarul kabo takmo mkn nasi dulu..dia nk buke sket pastu solat maghrib pastu br makan. so aku pn baek ati plus terlebih rajin godek2 la cari resepi cucur udang..

Bahan2:
2 cawan tepung
1 sudu baking powder
1 biji telur
200mlm air (kalo kurang tambah, kalo byk sgt kurangkan)
tauge
bawang
serbuk kunyit sket
garam & lada putih secukup rse
udang (buang kulit)

cara:
campur jek sume tu dlm bekas mcm gambar bwh ni



pastu korg amik sudip yg bulat gitu, buh bancuhan dlm 2 sudu pastu letak udang kt tgh2..tekan tau kang udang ko berenang dlm minyak plak
pasti kan minyak tu byk tau..bg terendam cucur tu


cara nk kuar kan cucur tu dr sudip:(kot2 la sape2 yg tak tau)
da agak2 separuh masak, cungkil ngan garfu


jangan lupa lapik tisu tau pinggan tu..bg serap minyak sume tu


cara buat sos: sape punye resepi ni sile angkat tangan :)
sos cili + sos tomato + air + gula + garam
campur sume masak sket...



ok siap!! boleh tak syarul tak percaya aku buat..dia ingat aku beli..ceeehhh
resepi sume ni aku google tau..so tq la pada empunya resepi..aku lupe da blog mana aku terjah
dia: iskhh nape la syg ni rajin sgt buat2 kuih sume
aku: ye la, abg kata takmo mkn dulu. nk solat
dia: ye laaa..bukan takmo mkn nasi langsung..mkn lepas solat la
aku: ok..abaaangggg nxt week nk cuti msk (ala2 merajok :p
dia: *aku lupe dia jwb ape..yg pasti dia tak bg cuti*
-nak cuti jugakkkkk

16 comments:

mAr@ZiEy said...

amboi..gasak ko yer N3..bulan pose majoriti stok resepi makanan..adooii...yang oii...wat kecur perut je la..

ratu78 said...

dah ada idea dah nak berbuka ngan per malam ni bila tgk blog ko ni weh...ikan bawal dah ada dlm peti ais, baru beli smlm, so leh lah aku ngan hubby ke dapur sesama masak benda alah ni... :)

sueliah said...

wah..pandai2 kak shana msk, clap222..nmpk cantik je cucur udang tu ari tu pon kta ada buat, ingatkan susah rupanya senang sajork kan...

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

wahhhhhhhhhhhh tabik spring lagie pada syana ... gebu weh cucur udang ko nieh ;-)

cintaKusayangMu said...

wah...cayalah k.syana..
mantop tu menu hari2....

zai@umiaiman said...

waahhh baguih baguih syana.. teruskan niat murni tu... aku terguda arrr ngan ko nyer cucur udang...

Diarihatiku1976 said...

menyelerakan tgk menu ikan bawal ko.. terliur aku.. aku pun nak buat gitu lah.. curi idea ekkk...

gee ryder said...

yeke ikan tomato tu,pejam mata jer leh siap?
kalo gitu aku pun nk pejam mata gakla dpn kuali jap lg muahahaha

sng gile sos cucur udang tu...haaa ni baru pejam mata hehe

CaMaRPuTiH said...

mmg siyus ghajin ko syana... berkatnyer bulan pose dgn air tgn sdiri suami nikmati hidangan berbuka...

iswatie "colours of life" said...

alamak...lapaq cucuq udang la pulak

Mya said...

tabik hormat aku kt ko syana oiii...

helena's said...

aduhh rasa nak ada suami pulak,hehe!

ppb_ppkp said...

syanaa....sexi maxi..mantoppp malatopp

wei..aku lum penah wat cucuq udang posa ni..nak try la..tq..idea..idea

mama_umar said...

huhuhu,baru ahad lepas aku mkn cucur udang, wajib buat sendiri kali nih..yeahh..tekiu ye ;p

Nana said...

weh ni mcm leh buat jual dah ni.hehe....sedapnye..aih..pose..hehe

mama tisya said...

cucr udang cicah kuah kacang sedap